Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Direktør sagde god for overmedicinering

Topchef i Region Hovedstaden forsvarede store medicindoser. I dag siger han, at han formulerede sig uheldigt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri, der driver de psykiatriske afdelinger i hovedstadsområdet, var klar over og forsvarede aktivt, at lægerne som noget helt normalt ordinerede antipsykotisk medicin i doser, der var dobbelt så høje som de maksimumdoser, der er sat af myndighederne.

Det fremgår af et brev, som Martin Lund, der er direktør i Region Hovedstadens Psykiatri, i april sendte til formanden for Det Psykiatriske Patientklagenævn i hovedstaden.

I brevet skriver psykiatridirektøren, at det var »sædvanlig klinisk praksis« at give op til 40 mg Zyprexa, hvilket er det dobbelte af den maksimale dosis, som Sundhedsstyrelsen har sat.

Mængde skulle tages bogstaveligt Brevet var en reaktion på, at formanden for Det Psykiatriske Patientklagenævn i Hovedstaden, Henning Lund-Sørensen, i et udkast til årsberetning havde skrevet, at klagenævnet »af hensyn til patienterne« ikke uden særlig grund ville godkende behandling af patienter med doser over 20 mg. Henning Lund-Søren henviste til, at i Medicinhåndbogen, som bygger på Sundhedsstyrelsens godkendelser, var dosis til patienter, der fik Zyprexa gennem længere tid, oplyst til »sædvanligvis 5-20 mg daglig«. Dette skal, fremgik det, efter nævnets »opfattelse forstås bogstaveligt«.Svaret fra direktøren for Region Hovedstadens Psykiatri var, at der var tale om en »uhensigtsmæssig læsning af Medicinhåndbogen«, som ville føre til »unødig forsinkelse af patientbehandlingen«.

Martin Lund anførte, at »Zyprexa ordineret i doser på 5-40 mg i vedligeholdelsesbehandling« helt »svarer til sædvanlig klinisk praksis«.

Han tilføjede, at i akutte situationer kunne der i »enkelte tilfælde være behov for endnu højere døgndoser« på op til 80 mg for at opnå en tilstrækkelig effekt.

Ledelsen tog afstand
Da Politiken to måneder senere skrev om massiv overmedicinering på Psykiatrisk Center i Glostrup, og Sundhedsstyrelsen igangsatte en kulegravning af centrets behandling af patienterne, tog ledelsen i Region Hovedstadens Psykiatri klar afstand fra overmedicineringen.

Regionsdirektør Helle Ulrichsen indskærpede over for centerchefer og klinikcheferne på de psykiatriske afdelinger, at reglerne skulle følges. Det skete i en mail »foranlediget af den verserende sag på PC Glostrup«, hvor patienter er blevet behandlet med Zyprexa »i doser, der langt overstiger de af Sundhedsstyrelsens rekommanderede«.

»I konkrete tilfælde kan den enkelte læge fravige rekommandationerne, men begrundelse herfor skal dokumenteres i journalen«, skrev Helle Ulrichsen.

LÆS MERE

Psykiatridirektør Martin Lund siger, at hans formulering om sædvanlig praksis »i bagklogskabens lys er uheldig«.

Den forklaring fik Katja Kayser, der er koncerndirektør med ansvar for psykiatrien, også i går.

»Martin Lund har sagt, at formuleringerne er uheldige, og det har han beklaget. Det har jeg noteret. Nu er der er rapport fra Sundhedsstyrelsen på vej. Jeg vil godt se den, før jeg siger mere«, siger hun.

Krav om god begrundelse

Formanden for Det Psykiatriske Patientklagenævn, Henning Lund-Sørensen, siger, at han i klagesagerne ofte har hørt læger sige, at det er almindeligt at bruge mere end 20 mg. »Der må jeg så sige, at det kan godt være, men så må de gå til Sundhedsstyrelsen og få vejledningen ændret. Det kan vi ikke bruge til noget. Vi er nødt til at bruge en objektiv målestok, og det er Medicinhåndbogen«, siger han. »Vi siger ikke, at man aldrig kan bruge højere dosis. Der kan være situationer, hvor patienten er meget forpint, og man er nødt til at give doser over det sædvanlige. Men så kræver vi en rigtig god begrundelse. En forklaring på, hvorfor man har valgt det præparat og ikke et andet, og om man har forsøgt et andet præparat«. Henning Lund-Sørensen tilføjer, at til en førstegangspatient skal dosen af Zyprexa som udgangspunkt ligge inden for de 20 mg, hvis Patientklagenævnet skal kunne godkende den.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

KRONIK

I slutningen af juni kom det frem, at 47 procent af patienterne, der blev behandlet med Zyprexa på Psykiatrisk Center Glostrup, havde fået det i doser på 40 mg eller derover. Nogle patienter havde fået doser på mere end 120 mg i døgnet.

Samlet var det på alle de psykiatriske centre i hovedstaden 33 procent af patienter, der blev behandlet med Zyprexa, som fik det i doser på 40 mg og derover, og som dermed overskred vejledningernes maksimale grænser.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden