ULYKKELIG. Som 4-årig reagerer  pigen Masho voldsomt, da hun bliver adopteret. Foto: Fridthjof Film

ULYKKELIG. Som 4-årig reagerer pigen Masho voldsomt, da hun bliver adopteret. Foto: Fridthjof Film

Danmark

Børns ret til forældre gælder ikke adoptivbørn

Film om 8-årigt adoptivbarns skæbne rejser folkestorm for at genforene hende med mor i Etiopien.

Danmark

Hun blev revet ud af en kærlig familie i Etiopien for at ende på en døgninstitution i Holbæk.

Tragedien blev skildret i filmen ’Mercy, Mercy - adoptionens pris’ på TV 2 mandag aften.

Den etiopiske pige Masho er i dag helt alene i Danmark - sine adoptivforældre ser hun kun et par timer hver tredje uge, og hun har p.t. end ikke samvær med sin lillebror.

Fattigdom er ikke det samme, som at man ikke får omsorg og kærlighedUdsendelsen har rejst en folkestorm på diverse Facebooksider, hvor seere og læsere kræver Masho genforenet med sine forældre i Etiopien, og der er endda startet flere indsamlinger til formålet.

LÆS ARTIKEL Også i Holbæk Kommune, som i dag varetager behandlingen af Masho, har filmen vakt bestyrtelse. »Vi får også nyt at vide gennem udsendelsen, som vækker til dyb eftertanke og får os til at overveje, om vi kan gøre det bedre i denne sag«, siger Helle Mariager, børne- og ungechef i Holbæk Kommune. »Som myndighed ved vi ikke alt. Vi går jo ikke ind og er fluer på væggen på samme måde, som en dokumentarfilm her har været«. Oplysningerne om, at Mashos biologiske forældre fortsat lever, er dog ikke spritnye for Holbæk Kommune. Det blev de bekendt med for halvandet år siden i forbindelse med produktionen af filmen. Kommune vil respektere adoptivforældre Det fik ikke kommunen til at undersøge, om der hos den biologiske familie fandtes nogle ressourcer, Masho kunne have gavn af, for eksempel ved en genoptaget kontakt. »Vi kan ikke begynde at opfordre til, at barnet skal have kontakt til sine biologiske forældre«, siger Holbæks børne- og ungedirektør, René Junker.

»Det har vi ingen lovmæssig mulighed for. Det er de danske adoptivforældre, der er hendes forældre nu, og det må vi respektere«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Ifølge FN’s Børnekonvention har børn ret til deres forældre, medmindre det er til skade for deres tarv.

Men dette princip gælder ikke for adoptivbørn. For selv om adoptivforældrene har fået hende anbragt uden for hjemmet, er det stadig dem, der bestemmer over hende, mens de biologiske forældre har fraskrevet sig alle rettigheder. Masho selv er som mindreårig, i lighed med pigen Amy, som Politiken har skrevet om, end ikke part i sin egen sag.

Har brug for tætte omsorgspersoner
Ifølge organisationen Børns Vilkår bør det helt klart undersøges, om det vil tjene Mashos tarv at komme hjem til sin familie i Etiopien.

»Hvorfor har man ikke tænkt på det, undersøgt muligheden for det og hvordan tingene stod til dernede?«, siger specialkonsulent Jette Wilhelmsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fattigdom er ikke det samme, som at man ikke får omsorg og kærlighed. Hun har brug for tætte og nære omsorgspersoner. Det får hun ikke nu, hvor hun bliver kastet rundt«, siger hun.

Muligt at ophæve adoption
Ifølge lektor i socialret Stine Jørgensen fra Københavns Universitet, som forsker i internationale adoptioner, er det teoretisk muligt at ophæve en adoption ved dom, hvis det skønnes at være af væsentlig betydning for barnet.

»Men så skal f.eks. Justitsministeriet rejse sagen, og jeg tror aldrig, det er sket før«, siger hun. »Men i denne sag kan man formentlig sige, at den danske stat, ophævelse eller ej, har en forpligtelse til at genskabe en kontakt til de biologiske forældre«, mener hun.

Ifølge filmens instruktør Katrine W. Kjær, som har fulgt de biologiske forældre gennem fire år, drømmer de ikke om at få Masho tilbage uden videre, selv om de er dybt ulykkelige over at vide, at hun er døgnanbragt.

»Men de vil gerne have kontakt og vil hjælpe. De siger, at de jo også kender hende godt og vil være til gavn«, siger Katrine W. Kjær til BT.

Psykolog: Kan sendes hjem

Autoriseret psykolog og specialist i psykoterapi Maria Christensen, der har flere års erfaringer som psykolog i afrikanske lande, har set filmen. Hun mener, at det langtfra er sikkert, det er for sent at genforene Masho med hendes familie. »Selv om hun har glemt sproget, vil det hurtigt dukke op igen, så det skal ikke være argumentet. Det er svært at vide, om det ville være skidt eller godt. Men jeg tænker ligesom så mange andre på, at der er en familie, som kan tage sig af hende, og hvor børnehjem ikke er det eneste alternativ«, siger hun. Socialminister Karen Hækkerup (S) har nu varslet, at hun vil indkalde alle Folketingets partier til et krisemøde om adoption for at hindre en ny Masho-sag.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce