Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Grønt. Den nye regerings grønne profil skal blandt andet realiseres ved hjælp af alternativ energi.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny regering satser massivt på miljø og klima

Den nye regering får en langt grønnere profil end den tidligere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den nye regering vil dreje Danmark i en markant grønnere retning, når det, som SF’s Ole Sohn kaldte »det grønneste regeringsgrundlag nogensinde« skal omsættes til praksis.

Under overskriften ’Grøn omstilling’ slår regeringsgrundlaget fast, at krisen på klima- og miljøområdet er sidestillet med den økonomiske krise – og at den nye regering vil agere derefter.

For SF’s grand old man på miljøområdet, Steen Gade, er det kulminationen på et langt, sejt træk for at få de tre partier til at mødes om den grønne politik.

»Det er jo tre-fire års målbevidst arbejde, hvor der er opbygget et tættere og tættere samarbejde mellem folketingsgrupperne«, siger Steen Gade.

LÆS OGSÅ I 2050 skal al Danmarks energi komme fra vedvarende energikilder. Allerede i 2020 skal Danmark have reduceret 40 procent af sit udslip af drivhusgasser, og en femtedel af elproduktionen skal komme fra vindenergi. Senest i 2030 skal brugen af oliefyr være udfaset. Det er blandt nogle af de mål på klimaområdet, som skal samles i en ny klimalov, og som får stor ros fra organisationerne på området. »Det her kan gøre Danmark til grønt foregangsland igen. Især målet om, at Danmark skal reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020, vil sammen med de andre klima- og energimål katapultere Danmark op i EU’s absolutte top – og er et fantastisk grundlag for igen at kunne trække andre lande med op«, siger afdelingsleder i WWF Verdensnaturfonden John Nordbo. Flere grønne arbejdspladser Især SF får ros fra flere af de organisationer, Politiken har talt med, for igennem de seneste år at stå bag konkret udmøntning af de tre partiers overordnede klima- og energipolitik. Sekretariatschef i Det Økologiske Råd Christian Ege understreger, at lakmusprøven bliver, om regeringen kan gøre det mere konkret.

Det her kan gøre Danmark til grønt foregangsland igen»Det er afgørende, at der også kommer krav om støtte til energirenovering og andre tiltag, der sikrer, at langt det meste CO2-reduktion opnås på hjemmebane, så man ikke bare betaler for eksempel Kina for at skrue ned for udledningen«, siger han.En lang række skrappere krav på miljøområdet skal bane vejen for nye grønne arbejdspladser. Regeringen vil gennem såkaldt intelligent regulering give virksomheder mulighed for at afprøve nye teknologier på det danske hjemmemarked.

»Det kan være at stille skrappere krav til spildevandet, for så udvikler du nye metoder og får dermed fremmet nye produkter, som kan sælge på verdensmarkedet, samtidig med at vi får et bedre miljø«, siger Steen Gade.

Krav og mål skal opstilles for mange år ud i fremtiden, så virksomhederne får mulighed for at tilpasse sig.

Nye tider for landbruget
Derudover må det danske landbrug indstille sig på, at der er nye tider på vej. Regeringen vil bruge dele af EU’s landbrugsstøtte til naturformål i stedet.

Desuden vil man nedsætte en natur- og landbrugskommission, der skal lave en samlet løsning på landbrugets økonomiske og miljømæssige problemer. Landbruget skal blandt andet kunne tjene penge på at levere biobrændsel til Danmarks energiforsyning.Derfor mener Steen Gade, landbruget ikke behøver frygte den nye regering.

»Det er landbrugets chance. Det handler om at tjene penge på at være energileverandør, være producent af kvalitetsfødevarer og samtidig tjene penge på at være naturforvalter«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efterlyser klare mål

Danmark halter bagefter med at få indført en række EU-regler omkring vandmiljøet. Her er Det Økologiske Råd skeptisk over for, at der i regeringsgrundlaget ikke sættes klarere mål. »På landbrug, vand og natur burde regeringsgrundlaget være mere konkret, for eksempel med krav om pesticidreduktion og flere efterafgrøder, der opsuger kvælstofforurening«, siger sekretariatschef Christian Ege. Endelig vil regeringen tage fat om de omfattende problemer med oversvømmelser, som danskerne for alvor har kæmpet med denne sommer. Det er noget, man ifølge klimaforskningen vil komme til at se mere af fremover. Derfor vil der på nationalt niveau blive nedsat en ’taskforce’ for klimatilpasning, og landets kommuner skal inden for to år lave handlingsplaner for, hvordan de vil håndtere udfordringen. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden