Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Personligt. Familien Birk Vid mødtes med Helle Thorning Schmidt for at snakke om demokrati, og det at være statsminister.
Foto: JENS DRESLING

Personligt. Familien Birk Vid mødtes med Helle Thorning Schmidt for at snakke om demokrati, og det at være statsminister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerne møder Thorning i enrum på Amager

Møde var et godt oplæg til en demokratisk snak, mener familie på fire.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved siden af Trævarefabrikkens Udsalg med deres røde skilt i versaler og overfor Ingolfs Kaffebar med kulørte lamper på facaden ligger Bibliotekshuset på Amager.

Her har statsminister, Helle Thorning-Schmidt, sat to timer af til at tale med den almindelige dansker.

»Jeg vil gerne tale med hende om dyrevelfærd«, siger Anne Christine Pedersen. Hun er medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og selv om hun har mødt statsministeren før, er hun lidt nervøs, fortæller hun.

Vigtigt, at fortælle børn om demokrati Indenfor døren står en mandshøj julemandsfigur med rød kåbe og en stor gavesæk med kunstige gaver, godt gemt bag den fremmødte hob af mennesker, der for de flestes vedkommende tilhører medlemmer af det danske pressekorps.

Igennem dem kæmper en kvinde med to piger sig vej hen til manden, der sidder med kø-listen for samtalerne med Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg vil gerne på listen«, siger hun, og manden skriver hendes navn ned og giver hende et nummer.

»Min datter Mila vil gerne vide, hvorfor Helle Thorning-Schmidt gerne vil være statsminister«, siger kvinden, der hedder Katharina Vid. Pigerne forsvinder over i bibliotekets legehjørne.

»Jeg synes, det er vigtigt, at tale med mine børn om, hvad demokrati egentlig er, og hvad man kan være med til at påvirke. Det er vigtigt, de ved, det er et privilegium, at vi overhovedet har et demokrati. Det er det jo ikke alle, der har«, siger hun.

Statsministeren kommer
Lidt efter træder Helle Thorning-Schmidt ind ad dobbeltdørene. Hun siger hej og smiler stort til de fremmødte, som følger hende med øjnene, mens hun går direkte hen til en trappeopgang fire meter fra indgangen og forsvinder ovenpå.

Det er nemlig ovenpå, de personlige samtaler skal foregå - i enrum med statsministeren.

En mand i gråt jakkesæt, med spiralledning i øret og exeptionelt store hænder tager stilling foran bogreolen med nissebøger og døren ud til opgangen.

Han besigtiger lokalet, møder folks øjne og smiler med autoritet.

»Hun kunne kende mig«
Anna Christine Pedersen venter på tur i arealet mellem vagten ved nissereolen, julemanden ved udgangen og biblioteksskranken, hvor en langhåret sortklædt bibliotekar med heavy metal t-shirt hjælper en kunde med at få afleveret nogle bøger.

Anne Christine Pedersen forsvinder efter statsministerens sekretær op ad trappen, og da hun kommer ned lidt efter, blusser kinderne.

»Hun kunne kende mig«, stråler Anne Christine Pedersen, som synes, at samtalen gik godt.

»Vi er ikke enige om minkavl, men det havde jeg heller ikke forventet«, siger hun.

»Så kan hun være med til at bestemme«
Katharina Vids to døtre kører rundt på biblioteket i træde-biler ligesom dem, de har i Føtex.

»Mila og Rosa, parker bilerne, det er os nu«, siger deres mor, som hurtigt kommer gående langs reolerne med pigernes jakker på armen. Deres far er også ankommet, og han tager Rosa i hånden. De forsvinder op ad trappen.

Lidt efter kommer de ned igen.

»Det gik godt«, siger Mila, som fik svar på spørgsmålet om, hvorfor Helle Thorning-Schmidt gerne vil være statsminister.

»For så kan hun være med til at bestemme«, siger hun.

Vil ikke selv være statsminister

Til spørgsmålet om hun selv kunne tænke sig at træde i Helles fodspor, siger Mila:

»Nej. Jeg vil ikke være statsminister«.

Katharina Vid er dog godt tilfreds.

»Nu har pigerne fået et ansigt på statsministeren, så nu er der et godt oplæg til en demokratisk snak om middagsbordet derhjemme«, siger hun, mens pigerne får jakker på og familien forsvinder ud gennem dobbeltdøren i decembermørket.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden