Krisen. Finanskrisekommissionen skal ikke kun undersøge, hvordan det kunne gå så galt. Men den skal først og fremmest se på, hvad vi kan gøre for at undgå, at vi kommer i den samme  situation igen.
Foto: Joachim Adrian/ Arkivfoto

Krisen. Finanskrisekommissionen skal ikke kun undersøge, hvordan det kunne gå så galt. Men den skal først og fremmest se på, hvad vi kan gøre for at undgå, at vi kommer i den samme situation igen.

Danmark

Tænketank lancerer krisekommission

Tænketanken Kraka nedsætter finanskrisekommission, som skal hjælpe Danmark ud krisen. I spidsen for den står to af landets mest ansete økonomer.

Danmark

I dag får Danmarks sin første private kommission.

Det sker, når tænketanken Kraka i eftermiddag på Børsen i København præsenterer sin finanskrisekommission, der skal undersøge, hvordan dansk økonomi endte i den dybe krise, der stadig sætter sit aftryk på ledighedskøerne og den økonomiske vækst.

»Finanskrisen har været så stor og voldsom og haft så stor betydning for dansk økonomi, at det kræver en grundig undersøgelse af, hvad der er foregået. Det gælder både på politisk plan og i den finansielle sektor.

Derfor har vi besluttet at nedsætte en kommission af eksperter, som skal analysere, hvad der foregik, med input fra de personer, der befandt sig midt i stormen«, siger direktør for Kraka Peter Mogensen.

LÆS OGSÅ Formålet med Krakas finanskrisekommission er dog ikke kun at undersøge, hvordan det kunne så galt, at det danske bruttonationalprodukt alene i 2009 faldt med 5,8 procent og sendte mange tusinder ud i arbejdsløshed. »Vi skal ikke skrive en historiebog«, siger Peter Mogensen fra Kraka. »Det skal først og fremmest handle om, hvad vi kan gøre fremadrettet for at undgå, at vi kommer i den samme situation igen. Der skal komme nogle helt konkrete forslag til, hvordan vi kommer videre herfra«. Førende økonomerI spidsen for kommissionens arbejde står to af Danmarks førende økonomer: professor og tidligere økonomisk overvismand Torben M. Andersen samt Peter Birch Sørensen, der er formand for regeringens Produktivitetskommission, men også tidligere har siddet for bordenden i Det Økonomiske Råd. De to professorer vil have ansvaret for, at kommissionens analyser og konklusioner er uafhængige og af tilstrækkelig høj kvalitet. '

Til af bistå med analyserne vil der blive etableret et mindre sekretariat og oprettet et ekspertpanel med repræsentanter fra blandt andet den finansielle sektor.

Derfor er det helt centralt at få diskuteret, hvad der udløste krisen, og hvordan vi kommer videre. Jeg håber, at vi kan komme med meget konkrete løsningsforslag»Desværre ser det ikke ud til, at vi er på vej ud af krisen. Tværtimod. Derfor er det helt centralt at få diskuteret, hvad der udløste krisen, og hvordan vi kommer videre. Jeg håber, at vi kan komme med meget konkrete løsningsforslag«, siger professor i økonomi Torben M. Andersen.

Krakas finanskrisekommission er dog ikke den eneste, der vil tage et grundigt kig på, hvorfor Danmark blev så hårdt ramt af den økonomiske krise.

Tidligere på året nedsatte daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) et ’Udvalg om finanskrisens årsager’ med professor i finansiering Jesper Rangvid fra Handelshøjskolen i København, CBS, som formand.

En krise – to kommissioner
Ifølge udvalgets kommissorium skal Jesper Rangvid og hans udvalgskolleger blandt andet kigge på de særlige nationale forhold i Danmark, der bidrog til krisen.

Umiddelbart lyder det meget lig det, Krakas finanskommission skal beskæftige sig med. Men håbet er fra Krakas side, at de to kommissioner vil supplere hinanden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Krisen kan sagtens tåle mere end en kommission. Der er ikke noget modsætningsforhold mellem vores kommission og Jesper Rangvids«, siger Peter Mogensen.

Ifølge Torben M. Andersen kan der også være fordele ved, at Krakas kommission ikke udspringer af ønsker fra Christiansborg.

»Jeg håber, at det bliver en mere åben og dynamisk proces. Nogle eksperter kommer til, andre går ud. Det kan få en positiv indflydelse på de analyser og konklusioner, vi kommer frem til«, siger Torben M. Andersen.

Han ved, hvad han taler om, da han selv har været formand for Velfærdskommissionen, der blev nedsat af den daværende VK-regering i 2003.

Resultat om et par år
Omvendt anerkender Torben M. Andersen også, at kommissionen kan få sværere ved at slå igennem og sætte sit aftryk på den offentlige debat og den politiske dagsorden.

»Men i sidste ende handler det vel bare om, at vores analyser skal være brugbare og nyttige. Er de det, vil der også være interesse for dem«, siger han.

Det egentlige analysearbejde i Krakas finanskrisekommission indledes i marts 2013. Derefter ventes kommissionens arbejde at vare et par år og afsluttes med en rapport på forventeligt 200-300 sider.

Total uafhængighed

Pengene til arbejdet kommer fra organisationer, virksomheder og fonde. Men selv om der således er klare private interesser forbundet med arbejdet, frygter Torben M. Andersen ikke, at hans uafhængighed eller troværdighed er truet. »Det er egentlig ikke så meget anderledes, end hvis kommissionen var nedsat fra politisk hold. Det er en helt afgørende præmis for arbejdet, at vi er uafhængige, og der ikke er nogle konklusioner, der er fastlagt på forhånd«, siger Torben M. Andersen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce