Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Prædikanten Omar Bakri opererer i dag fra Libanon, ifølge terroreksperter.
Foto: ERIK KRAGH (arkiv)

Prædikanten Omar Bakri opererer i dag fra Libanon, ifølge terroreksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden 2004: Dansk kontakt til 'Tottenhams Ayotollah'

Danske muslimer har gennem mange år været i forbindelse med prædikanten Omar Bakri.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har været udbredt forargelse blandt danske politikere, siden TV 2 Nyhederne søndag aften kunne fortælle, at en lille gruppe danske muslimer på internettet følger med i taler af den berygtede prædikant Omar Bakri.

Men at danske islamister har tæt kontakt til Omar Bakri, er ikke nyt, det har været velkendt blandt danske myndigheder i en årrække.

LÆS OGSÅ I hvert fald siden sommeren 2004, da en gruppe på 12 danske muslimer rejste på studietur til London for at besøge Omar Bakri, mens han stadig boede i Storbritannien. Halvdelen af rejsedeltagerne fra Danmark blev senere efterforsket i forskellige terrorsager, fordi PET opdagede, at de besøgte den berygtede ekstremist. Hyldede 9/11-terrorister Omar Bakri var dengang en kendt figur i Storbritannien, hvor medierne havde døbt ham ’Tottenhams Ayatollah’ på grund af hans ekstreme holdninger.

Bakri stiftede i sin tid den britiske afdeling af den forkætrede organisation Hizb-ut-Tahrir og den ekstreme organisation al-Muhajiroun, og prædikanten blev for alvor offentligt kendt, da han kort efter 11. september 2001 hyldede »de pragtfulde 19«, som han kaldte flykaprere bag terrorangrebene i USA.

I 2005 forlod Omar Bakri Storbritannien til fordel for Libanon, hvor han ifølge terroreksperter siden har fortsat arbejdet med at radikalisere unge muslimer i hele verden, heriblandt i Danmark.Kaldet til Islam

Blandt de danske islamister, der følger Omar Bakris taler på hjemmesiden Paltalk, er flere tilknyttet den salafistiske gruppe Kaldet til Islam, blandt andet gruppens formand, Abu Musa, som har et andet navn i virkeligheden. Han var også med på rejsen for at besøge Omar Bakri i 2004 og har altså haft kontakt med prædikanten i mindst otte år. I en stor kortlægning af det ekstremistiske miljø i Danmark, som udkom tidligere i år efter bestilling fra Social- og Integrationsministeriet, kan man også læse om kontakten mellem danske ekstremister og Omar Bakri.

LÆS OGSÅ

Blandt andet støttede Bakri aktivt Kaldet til Islam, da medlemmerne under sidste folketingsvalg i Danmark ville indføre shariazoner i udvalgte boligområder.

Medlemmerne af Kaldet til Islam lægger ikke skjul på inspirationen fra Bakri, tværtimod har gruppen i flere år opfordret deres tilhængere til at følge Bakris videotaler på internettet, ligesom Kaldet til Islam helt åbent linker til hjemmesider forbundet til Omar Bakri og hans tilhængere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden