Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Alvorligt. Skatteministeriet har taget Rigsrevisionens forbehold til efterretning og lover at gennemgå alle konti inden årets udgang.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Alvorligt. Skatteministeriet har taget Rigsrevisionens forbehold til efterretning og lover at gennemgå alle konti inden årets udgang.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsrevisionen finder fejl for 26 mia. i Skats regnskaber

Noget rod, siger statsrevisorernes formand om statsregnskabet for 2011.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I al ubemærkethed har Rigsrevisionen fundet og påtalt bogføringsfejl for ikke mindre end 26 milliarder kroner i Skatteministeriets årsregnskab for 2011.

Fejlene er så omfattende og beløbet så enormt, at Rigsrevisionen helt ekstraordinært har taget forbehold for en række poster i Skatteministeriets regnskab.

Usædvanligt
Rigsrevisor Lone Strøm betegner sagen som alvorlig:

»Jeg synes, det er alvorligt, når vi kan finde fejl i Skatteministeriets regnskab og dermed i selve statsregnskabet, på 26 milliarder kroner. Det er en alvorlig sag, når revisorerne i en privat virksomhed tager forbehold for regnskabet, og det er det også i staten«.

Lone Strøm kalder også forbeholdet »usædvanligt«.

LÆS OGSÅ »Typisk kan vi tage et forbehold for en enkelt styrelse eller institution under et ministerium, men her er det tunge poster på Skatteministeriets samlede regnskab, der er problemet – det er usædvanligt«. Rigsrevisionens forbehold fremgår af statsregnskab for 2011, der blev færdigrevideret sidste måned. Skatteministeriet har taget Rigsrevisionens forbehold til efterretning og lover at gennemgå alle konti inden årets udgang. Det har ikke været muligt at få sagen kommenteret yderligere af ministeriet. En kæmpestor organisation På spørgsmålet om, hvorvidt det er første gang, Rigsrevisionen finder alvorlige fejl i Skatteministeriets regnskaber, svarer Lone Strøm prompte: »Nej«. Men hvorfor går det særlig galt i Skatteministeriets bogføring?»Dybest set er vi jo ikke sat på Jorden for at finde forklaringerne. Men det er jo en kæmpestor organisation med en kompleks regnskabsaflæggelse«, siger rigsrevisoren, der understreger, at de betydelige fejl ikke har nogen direkte konsekvens for borgerne.

Det er en alvorlig sag, når revisorerne i en privat virksomhed tager forbehold for regnskabet, og det er det også i staten

Der er nemlig fejl på både plus- og minussiden, som i det store hele udligner hinanden – det gælder inden for regnskabsposterne ’Debitorer’, ’Øvrige tilgodehavender’, ’Likvide beholdninger’ og ’Anden kortfristet gæld’.

»Der er tale om regnskabsteknik, men det viser jo, at ministeriet ikke har styr på bogføringen og på opgørelsen af tunge regnskabsposter, og det kan vi ikke være tilfredse med i det ministerium, der repræsenterer den største del af statens indtægter«.

Ingen penge tabt

Som specialist i styring af offentlige virksomheder er statsautoriseret revisor og lektor Jens Kristian Elkjær, Copenhagen Business School, forundret over, at de klare fejl ikke er blevet fundet og fjernet i den løbende dialog mellem Rigsrevisionen og Skatteministeriet: »Det er væsentlige fejl ifølge internationale regnskabsstandarder, og derfor er det på sin plads, at Rigsrevisionen giver regnskabet et forbehold. Men det her ligner systemfejl, som kunne være bragt på plads på et tidligere tidspunkt«, siger han. Ifølge formanden for de politisk valgte statsrevisorer, Peder Larsen (SF), har Skatteministeriet en særlig forpligtelse til at få styr på bogføringen. »Det er lige en tand mere alvorligt, når tunge økonomiske ministerier har rod i regnskaberne, især når det ikke er første gang«, siger Peder Larsen.

LÆS OGSÅ »Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen, som har tabt penge på denne her sag, der er altså ikke tale om, at staten er gået glip af indtægter – i så fald havde det her også været en alvorlig politisk sag. Men det er meget store beløb, vi taler om, og det er noget rod, derfor er det helt på sin plads, at Rigsrevisionen reagerer«. Ifølge statsrevisorernes formand er det ændrede regnskabsprincipper, der har givet flere ministerier problemer de senere år. Men ændringerne er efterhånden så gamle, at der ikke er flere gode undskyldninger, siger Peder Larsen: »Skattemyndighederne ser jo gerne, at borgere og virksomheder har styr på deres skatteregnskaber. Men hvis jeg bliver kaldt til et møde med skattemyndighederne, hvor mit regnskab bliver kritiseret, så kan jeg jo sige:

Det er lige en tand mere alvorligt, når tunge økonomiske ministerier har rod i regnskaberne

»Hallo, hvad med jeres 26 milliarder?««.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden