Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjælp. Henrik Balleby er privatrådgiver i Jyske Bank, hver anden uge hjælper han forgældede danskere på Café Paraplyen på Frederiksberg, en af mange frivillige gældsrådgivninger.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Hjælp. Henrik Balleby er privatrådgiver i Jyske Bank, hver anden uge hjælper han forgældede danskere på Café Paraplyen på Frederiksberg, en af mange frivillige gældsrådgivninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forgældede borgere står i kø til gratis gældsrådgivning

De popper op overalt i landet: gratis gældsrådgivninger bemandet med frivillige bankfolk og socialrådgivere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen andre steder i landet er så mange borgere registrerede som dårlige betalere. En kedelig danmarksrekord, der klæber som klister til Lolland og Falster.

Derfor er det lige her - i rudekuverternes højborg - Forbrugerrådet i morgen åbner en ny, gratis gældsrådgivning, bemandet med ni frivillige - økonomer, bankrådgivere, jurister, revisorer og socialrådgivere.

Alle med samme mission: At hjælpe de håbløst forgældede og de skrøbelige husholdninger, hvor en fyreseddel eller en skilsmisse kan udvikle sig til en økonomisk og social katastrofe.

LÆS OGSÅ

»Det er jo i bund og grund trist, at man i et samfund som det danske kan komme helt derud, hvor man må søge professionel hjælp for at få styr på privatøkonomien, men vi må bare konstatere, at behovet er stigende«, siger Forbrugerrådets formand, Anja Philip.

Den nye gældsrådgivning får fast adresse i Nykøbing Falster, og dermed driver Forbrugerrådet nu fem frivillige gældsrådgivninger med tilsammen 130 frivillige eksperter. Forbrugerrådet er bare en af flere organisationer, som med støtte fra Socialministeriets satspulje har åbnet gældsrådgivninger rundt i hele landet.

KFUM’s Sociale Arbejde i Danmark driver lige nu otte gældsrådgivninger i de større byer, og et tilsvarende antal er på vej i de mindre byer og landdistrikter.

Ros fra socialministeren

Også Frelsens Hær, Kristeligt Studentersettlement og Den Sociale Retshjælp driver gratis gældsrådgivninger. Både KFUM og Forbrugerrådet har kødannelser, og det er efterhånden alle samfundsgrupper, der banker på og beder om hjælp: »Det er også mennesker som dig og mig, der på den ene eller anden måde har mistet overblikket, og som er skamfulde og kede af, at de er kommet så langt ud, at de er nødt til at søge hjælp«, siger Anja Philip.

LÆS OGSÅ Langt over 4.000 danskere har indtil videre taget imod tilbuddet om gratis rådgivning på en af de omkring 30 frivillige gældsrådgivninger, der er poppet op i landskabet, siden de første satspuljemidler blev sat af til formålet i 2008. »Vi har haft cirka 25 procent flere henvendelser på vore gældsrådgivninger i 2012, derfor har vi udvidet åbningstiderne nogle steder i landet, og ved siden af tilbyder vi telefonrådgivning«, fortæller formanden for Forbrugerrådet, der nu kan tilbyde gældsramte rådgivning i Aalborg, Esbjerg, Odense, København og Nykøbing Falster. »Men vi ville gerne ud i hele Danmark og i landdistrikterne, for der er også brug for hjælp. Men det kræver selvfølgelig, at vi får flere penge at arbejde for. Selv om rådgivningerne kun kan fungere med den store grad af frivillig arbejdskraft, koster det penge at holde den kørende på et kvalificeret grundlag«, siger Anja Philip og sender dermed appellen videre til socialminister Karen Hækkerup (S).Hun sender masser af roser, men ikke flere penge:

»Først blev der afsat 16 millioner til formålet i 2008, sidste år gav vi yderligere 40 millioner kroner til de frivillige gældsrådgivninger, så vi kan få de gode erfaringer bredt ud i hele landet. Og her er fordelen, at hjælpen bliver givet af mennesker, der gerne vil hjælpe og som ikke selv skal tjene penge på det. Så det, vi ser her, er et fantastisk eksempel på at civilsamfundet træder til, at man hjælper hinanden, når der er behov for det, og det kan jeg kun være stolt og glad over som minister«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden