Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mistanke om overgreb: Institutioner bygger glasruder til puslerummet

Gennemsigtige børnehaver skal beskytte mandlige pædagoger mod misbrugsbeskyldninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye børnehaver og vuggestuer indrettes i stigende grad med gennemsigtige døre og glasruder i væggene til både pusle- og puderum.

På den måde kan institutionerne beskytte specielt mandlige medarbejdere mod mistanke om seksuelt misbrug af børnene. Det bekræfter flere tegnestuer og institutionsledere over for Avisen.dk.

»Tiden med børnehaver bygget som 70'er typehuse med små rum er fortid«, fortæller Palle Lindgaard, arkitekt og indehaver af tegnestuen Nøhr & Sigsgaard, til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ

I dag ligger puslerum i direkte forbindelse med fællesrummet og med vinduer imellem, så pædagogerne i fællesrummet kan se ind, og omvendt kan pædagogen holde øje med resten af børnene, selvom man skifter ble, forklarer arkitekten.

På den måde kan institutioner også undgå specielle regler om, at mænd ikke må skifte ble, fordi der altid er en anden pædagog, der har et øje på arbejdet.

Også hos GPP Arkitekter oplever man efterspørgsel på gennemsigtige daginstitutioner.

Forbandet kultur

Ifølge flere institutionsledere handler det gennemsigtige miljø også om at beskytte mandlige medarbejdere mod mistænkeliggørelse. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til daginstitutioner.

»Der er skabt en forbandet kultur med konstant mistanke, så vi har åbnet institutionen op med gennemsigtige ruder i alle døre«, fortæller en institutionsleder fra Aarhusområdet, som ønsker at være anonym.

I det hele taget har frygten for, at mandlige pædagoger krænker et eller flere børn ført til nye retningslinjer på institutionsområdet. Flere steder er bleskift, godnatsang og fodboldkamp forbeholdt de kvindelige pædagoger for at undgå mistanke om overgreb.

»Det er at gå for vidt, når man har retningslinjer om, at en mandlig pædagog for eksempel ikke må skifte ble eller trøste et barn ved at tage det op på skødet«.

»Man skal kunne handle naturligt og vise børnene den omsorg, de har brug for«, siger formanden for pædagogernes fagforening Bupl, Henning Pedersen, til Avisen.dk.

I Bupl ser man en stigning i antallet af retningslinjer for, hvordan mandlige pædagoger må være sammen med børnene, eller rettere sagt ikke må være sammen med børnene.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden