Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritik. Rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, hæfter sig ved, at flere danskere har tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det, end omvendt. En måling fra Megafon viser, at 36 procent af de 1.031 adspurgte ikke har tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det.
Foto: Jens Dresling

Kritik. Rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, hæfter sig ved, at flere danskere har tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det, end omvendt. En måling fra Megafon viser, at 36 procent af de 1.031 adspurgte ikke har tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver 3. dansker: Politiet kommer måske ikke, når vi kalder

Rigspolitichefen tager Megafon-måling alvorligt, men øjner lys i horisonten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

36 procent af danskerne har ikke tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det.

Det viser en måling, Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

SKRIV

Rigspolitiet oplyser, at det tager undersøgelsen alvorligt, men hæfter sig samtidig ved, at flere danskere har tillid til, at politiet kommer, når der er brug for det, end omvendt.

»Vi er naturligvis glade for, at de fleste oplever, at vi kommer, når de har behov for det. Men arbejdet med at optimere politiets indsats er slet ikke slut endnu, og vi tror på, at vi fremover kan skabe endnu større tilfredshed i befolkningen«, skriver rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, i en mail til politiken.dk.

Tror på det lange, seje træk
Han forklarer, at politiet gennem de seneste år har lagt et stærkt fokus på den kriminalitet, der er helt tæt på borgerne. Det har blandt andet hjulpet til at få responstiden ned.

Politiet var gennem nogle år, hvor vi stod over for store udfordringer og blev udsat for en voldsom kritik. Det er klart, at det tager tid at få vendt stemningen.

Jens Henrik Højbjerg forklarer, at politiet har været udsat for en del kritik, men er overbevist om, at der er lysere tider forude.

»Politiet var gennem nogle år, hvor vi stod over for store udfordringer og blev udsat for en voldsom kritik. Det er klart, at det tager tid at få vendt stemningen. Men vi tror på, at det lange, seje træk kommer til at give resultater«, skriver han.

I mailen understreger rigspolitichefen, at politiet »fastholder det massive pres på rockere, bander og den organiserede kriminalitet«.

Ligesom Jens Henrik Højbjerg henviser til en omdømmeanalyse fra 2012, der viser, at 80 procent af danskerne mener, at politiet gør et godt eller meget godt stykke arbejde.

Rigspolitichefen: »Vi har de ressourcer, vi bliver tildelt«
Målingen fra Megafon viser, at mere end halvdelen af danskerne ikke har tillid til, at politiet har ressourcer til at løse dets opgaver.

Rigspolitiet gør det klart, at politiets budget er et politisk spørgsmål og bliver fastlagt fra regeringen og Folketingets side.

Politiet har de ressourcer, vi bliver tildelt, og dem arbejder vi konstant på at få mest mulig ud af.

Derfor vil Jens Henrik Højbjerg heller ikke kommentere på, hvorvidt budgettet har en passende størrelse.

»Politiet har de ressourcer, vi bliver tildelt, og dem arbejder vi konstant på at få mest mulig ud af«, skriver han.

I sommeren 2010 offentliggjorde Rigspolitiet selv en anden undersøgelse, der viste, at tilliden til politiet var rekordlav.

Dengang angav 64 procent af danskerne, at de havde stor eller meget stor tillid til politiet. Et fald på 17 procent fra 2006, hvor 81 procent havde stor tillid til politiet.

Nordmændenes tillid til politiet falder også
Det er ikke kun i Danmark, at tilliden til politiets formåen har været nedadgående. Sådan forholder det sig også i Norge. Der er dog dét forbehold i sammenligningen af Norge og Danmark, at nordmændene udtaler sig i skyggen af Anders Behring Breiviks terrorangreb.

Breiviks forfærdelige drabsangreb på den norske ø Utøya og hans placerede bombe i hovedstaden Oslo 22. julii 2011 havde ikke kun enorme konsekvenser for de 77 dræbte og efterladte. Men også resten af nordmændenes indstilling til politiet.

Tilliden blandt nordmændene til politiets håndtering af terrorangreb var således stærkt svækket sidste sommer.

Det viste en undersøgelse, som meningsmålingsinstituttet Ipsos MMI udarbejdede for den norske avis Dagbladet i 15. august i fjor.

46 procent svarede, at deres tillid til politiet var svækket efter 22. juli-kommissionens rapport blev fremlagt. 32 procent svarede, at tilliden ikke var påvirket af rapporten, mens 14 procent var i tvivl.

Dagen efter offentliggørelsen af rapporten trådte Norges daværende rigspolitichef, Øystein Mæland, tilbage.

Svenskerne har større tillid til politiet

I Sverige går udviklingen i den modsatte retning.

65 procent af befolkningen har stor eller ganske stor tillid til politiet. I 2006 var det tilsvarende tal 55 procent.

Det viser en tryghedsundersøgelse, som det svenske råd for kriminalitet offentliggjorde i februar sidste år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden