Åbne toiletdøre skal fjerne mistanken om pædofili

Frygten for pædofili og anklager om pædofili griber ind i pædagogers faglighed og børns dagligdag, lyder kritikken.

Danmark

Retningslinjer, som skal forebygge pædofile overgreb og mistanken om sådanne, er ved at brede sig i børnehaver og sfo’er.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som omfatter knap hver fjerde af landets daginstitutioner og sfo’er. Den viser, at mere end 6 ud af 10 institutioner har indført den slags retningslinjer.

Det er typisk regler om, at voksne ikke må være alene med børnene, og regler, der begrænser pædagogernes fysiske kontakt med børnene. Eksempelvis regler om at børn ikke må sidde på skødet eller kun må sidde på skødet i kortere tid. Mange institutioner har også lavet ruder i døre og vægge, så der konstant er opsyn med børn og voksne.

»Institutionerne anfører, at retningslinjerne er indført for at beskytte både børn og personale. Går man tættere på, er det især for at beskytte personalet. Både den enkelte ansatte, som kan blive falsk anklaget, men også institutionen, som er bange for en sag, hvor den kan blive hængt ud for ikke at have haft fokus på at forebygge«, forklarer Else-Marie Buch Leander, der er projektleder på undersøgelsen, som er lavet af Forskergruppen Paradox fra Aarhus Universitet, der forsker i frygten for pædofili og pædofilianklage.

Medieomtale har øget frygten
Hun peger blandt andet på den store medieomtale af tidligere sager, som afgørende for den udbredte frygt for anklager om pædofili.

Men reglerne griber betydeligt ind i pædagogernes arbejde, viser den ny undersøgelse, som er den første af sin art.

LÆS OGSÅ »Det er især mændene, som er udsat for mistanke, men retningslinjerne omfatter oftest hele personalet, der skal være vidner for hinanden. Når man altid har en kollegas øjne på sin praksis, kan man altid tilbagevise en anklage«, forklarer hun. Nogle institutioner har retningslinjer, som kun gælder for mænd. For eksempel at de ikke må skifte ble eller hjælpe børn på toilettet. Det betyder omvendt, at kvindelige pædagoger kan bruge store dele af en vagt på badeværelset og derved begrænses i at lave andre aktiviteter med børnene. Retningslinjer går ud over omsorgenForskerne mener også, at retningslinjerne går ud over omsorgen for børnene. Både fordi vigtig nærhed og en-til-en-kontakt går tabt, men også fordi retningslinjerne står i vejen for pædagogiske hensyn. For eksempel har mange institutioner regler om, at toiletdøren altid skal være åben, så børnene må sidde på toilettet og tørres for åben dør.

Det er især mændene, som er udsat for mistanke, men retningslinjerne omfatter oftest hele personalet

Og adskillige sfo’er har regler om, at pædagogerne ikke må hjælpe børn på toilettet, heller ikke selv om barnet har haft et uheld i bukserne.

GRAFIK

Og netop det falder formand for forældreorganisationen Fola Lars Klingenberg for brystet. Han kalder det »fornedrende«, hvis et barn ikke kan få hjælp i den situation.

»Vi skal forebygge overgreb, men ikke med retningslinjer, der begrænser de voksnes mulighed for at give omsorg. Det handler om tillid. Og så er det jo sådan, at hvis pædofile vil ind i daginstitutioner, kan de det trods retningslinjer«.

Muligt med tryghed uden regler

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Heller ikke pædagogernes fagforening er begejstret for retningslinjerne. Formand Henning Pedersen opfordrer i stedet til, at institutionerne åbent diskuterer, hvordan man tilrettelægger arbejdet og sætter spørgsmålstegn ved, hvis en kollega gør noget, man synes, er underligt. Og åbenhed er afgørende for at forebygge seksuelle krænkelser, forklarer psykolog Bodil Dichow, leder af Thora Centeret, som behandler og forebygger overgreb. »Al erfaring viser, at overgreb kan ske i lukkede miljøer, hvor ingen griber ind. Men når det er sagt, er det de færreste seksuelle overgreb, der begås af pædagoger«, forklarer Bodil Dichow, som mener, at retningslinjerne er udtryk for unødig mistænkeliggørelse af pædagogerne, og frygter, at det koster børnene den nærhed, de har brug for.LÆS OGSÅ I undersøgelsen siger hele 82 procent af de pædagoger, som arbejder på institutioner med retningslinjer, at de gør dem trygge. Men de, som arbejder i institutioner uden retningslinjer, er også trygge. »Det viser, at det er muligt at skabe et trygt miljø uden regler, som tager tid og omsorg fra børnene. Her bruger man i stedet tillid, åbenhed og almindelig sund fornuft som redskaber«, siger Else-Marie Buch Leander. Undersøgelsen præsenteres i fagbladet Børn og Unge i et temanummer om angsten for pædofili i anledning af premieren på Thomas Vinterbergs film ’Jagten’, som netop handler om en sådan anklage.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce