Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fangeleg. Børnene fra idrætsbørnehaven Hylet i København laver cykellege, hvor en pædagog og en medhjælper løber efter dem på Jarmers Plads. De ansatte er ikke bange at blive mistænkeliggjort, hvis de har fysisk kontakt med børnene, og kan eksempelvis godt trøste dem på skødet, hvis der er behov for det.
Foto: Lars Just

Fangeleg. Børnene fra idrætsbørnehaven Hylet i København laver cykellege, hvor en pædagog og en medhjælper løber efter dem på Jarmers Plads. De ansatte er ikke bange at blive mistænkeliggjort, hvis de har fysisk kontakt med børnene, og kan eksempelvis godt trøste dem på skødet, hvis der er behov for det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pædagog: Vi kan ikke se alle som potentielle pædofile

I den københavnske børnehave Hylet insisterer de på at måtte være alene med et barn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Romeo er ked af det.

Han har lagt sin cykel på jorden og sat sig på en kantsten med cykelhjelmen helt nede i panden.

Han finder sig dog i at blive samlet op og sætter sig overskrævs på skødet af pædagog Erik Nielsen.

Her får han ikke et knus, men en lang krammer med begge pædagogens store arme rundt om flyverdragten.

Her i børnehaven Hylet i Indre By i København er de ikke bange for fysisk kontakt.

»Det hører da med til at blive trøstet, at man tager dem helt ind til sig«, siger Erik Nielsen, som har været i den selvejende institution i 36 år.

LÆS OGSÅ Han forklarer, at han også krammer børnene, når det er sommer, og de har langt mindre tøj på end i dag, hvor de er ude at cykle i januarkulden på fliserne på Jarmers Plads tæt på, hvor institutionen ligger. Institutionen har nemlig ikke nogen retningslinjer, der regulerer samværet mellem børn og voksne for at forebygge seksuelle overgreb eller mistanker om det samme, som en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at mange institutioner ellers har. Det har de fravalgt i Hylet. »Vi har én retningslinje, og det er, at vi skal vise omsorg for børnene, og det forbinder vi slet ikke med sex«, siger Erik Nielsen, som ikke mener, at det skyldes, at de er en lille, kollektivt ledet institution med 30 børn og kun fem voksne, hvoraf to er mænd. »Jeg tror også, du finder retningslinjer i små daginstitutioner, men det er ikke rigtigt for os. Her forventer forældrene, at vi giver børnene en krammer, hvis vi trøster, det gør du jo også med dine egne børn«. Omsorgsfuldt at lukke dørenInstitutionen har derfor ikke regler, der siger, at døren til badeværelset skal være åben, eller de skal være to til stede ved for eksempel bleskift, eller hvis et barn har tisset i bukserne. »Hvis du står og skifter et barn, tænker du altså på ikke at få lort på fingrene. Du tænker jo ikke på sex. Og hvis et barn har haft et uheld og skal skifte tøj, er de nogle gange flove, og så er det omsorgsfuldt at lukke døren, så ikke alle kammeraterne ser på«. De har aldrig i institutionen haft sager, hvor der har været mistanke om pædofili, men Erik Nielsen kender debatten, og han fortæller, at da de for nylig renoverede institutionen og skulle have en ny dør i puderummet ’Hvileren’, var det faktisk oppe at vende i forældregruppen, om der skulle anskaffes en dør med en rude i.

Så ville man kunne holde øje med, hvad der skete i rummet, selv om døren var lukket.

Vi har én retningslinje, og det er, at vi skal vise omsorg for børnene, og det forbinder vi slet ikke med sex»Men vi fravalgte det. For det første ville man jo kunne lave ulovlige ting med børnene, selv om der er en rude i døren. Og for det andet mener vi, at børnene skal have lov at lege uden konstant at være under opsyn«, siger Erik Nielsen, der forklarer, at forældrene bakkede helt op om den beslutning.

I puderummet må børnene således gerne tage tøjet af, når de leger – dog ikke underbukserne, fordi risikoen for smitte med børneorm er for stor.

Og Erik Nielsen frygter ikke, at børnene krænker hinanden.

»Selvfølgelig kan et barn gøre ting, et andet barn ikke synes, er rart, men det kan de også, selv om de har tøj på. Børn i den her alder er ikke udspekulerede og strategiske, og de skal da lære, at drenge og piger ser forskellige ud«.

På Jarmers Plads løber en pædagog og en medhjælper efter børnene i en slags fangeleg.

»Skal du ikke være med?«, råber en pige til Erik Nielsen.

Med drengene i sauna

Han forklarer, at institutionen er en idrætsbørnehave, og at de derfor ud over cykelturene blandt andet også er i svømmehallen med seks børn hver onsdag. Her klæder han selv om og bader sammen med drengene. Han tager dem også med i sauna, da børnene ofte fryser, når de kommer op af vandet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ De senere år har det om sommeren været en tradition, at børnene skulle give Erik Nielsen buksevand. Og at det skulle udvikle sig til en større vandkamp – hvor børnene var i det bare ingenting, og Erik Nielsen i badebukser. Han forstår godt, at pædagoger kan være bange for anklager om pædofili, fordi de er så livsødelæggende. Men han mener, at der er en risiko for, at det får betydning for det pædagogiske arbejde. »Det er bekymrende for hele pædagogstanden, hvis vi indfører retningslinjer, der begrænser samværet mellem pædagoger og børn på baggrund af en skrækkampagne«, siger han.Han husker, hvordan pressen for et par år siden filmede ind ad vinduerne til en institution, hvor der var mistanke om et seksuelt overgreb, og at forældrene blev bedt om kommentarer udenfor daginstitutionen.

Senere viste det sig, at der ikke var hold i mistanken, men »så var skaden sket«, som Erik Nielsen udtrykker det.

»I hverdagen glemmer jeg lidt debatten, fordi jeg synes, at det giver et menneskekoldt miljø. Det giver ikke mening at se alle som potentielle pædofile«.

Romeo har heldigvis ikke slået sig og er nu kommet op på cyklen igen.

»Hvor er I bare seje«, råber en pædagog, og børnene får lov at tage ’en pause’ fra fangelegen og køre lidt rundt omkring pladsens træer, mens de voksne puster ud.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden