Politiet skal visitere med respekt, så de unge ikke opfatter det som chikane. Samtidig får fjernet våbene fra gaderne, mener forsker. Arkivfoto: Her visiteres en ung mand.
Foto: THOMAS BORBERG

Politiet skal visitere med respekt, så de unge ikke opfatter det som chikane. Samtidig får fjernet våbene fra gaderne, mener forsker. Arkivfoto: Her visiteres en ung mand.

Danmark

Forsker: Regeringen har svigtet de unge på Nørrebro

Når der skæres i den sociale indsats, tiltrækkes unge af bander, mener forsker, som samtidig advarer imod udvisninger.

Danmark

Regeringens udgiftsstop har medført, at flere kommuner har skåret i den sociale indsats, der skal holde unge væk fra bandemiljøet.

Det mener Line Lerche Mørck, som er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet under Århus Universitet.

»Støtten til sociale projekter og gadeplansmedarbejdere har været nedadgående på trods af, at behovet er stigende. Og samtidig er skolepraktikken afskaffet, hvilket medfører at færre unge får en uddannelse og et job«.

Unge tabes på gulvet Line Lerche Mørck forsker i gadeplansarbejde og marginaliserede unge, og mener der fokuseres for meget på straf.

»Politikerne er hurtige til at poste penge i mere politi, men der mangler prioritering af rummelige og særlige uddannelsesforløb, der også er gearet til marginaliserede unge mænd«, mener forskeren.

»Alt forskning viser, at det ikke er fængsler, der hjælper de unge. Mange unge savner et job og en uddannelse, så de har noget, de kan være stolte af, og som deres nærmeste kan anerkende dem for. De skal have noget at miste, så de kan sige: ’Jeg vil fandeme ikke miste mit job og uddannelse’«, forklarer forskeren.

»Manglende muligheder for meningsfuld beskæftigelse rammer især unge med etnisk baggrund. Har man noget at miste, er man mindre tilbøjelig til at blive tiltrukket af kriminelle grupperinger«, forklarer forskeren, som en årsag til den tiltagende konflikt mellem rockerklubben Hells Angels (HA) og forskellige bander.

»Lige nu er gadegrupperingerne et af de steder, hvor marginaliserede unge kan få en form for respekt og anerkendelse, som nogen, der forsvarer Nørrebro mod HA«.

Udgiftsstop rammer udsatte unge
Hvis den udvikling skal stoppes, skal der bruges flere penge på den sociale indsats, mener Line Lerche Mørck.

»Vi hører, at Københavns Kommune har masser af penge, men at de ikke må bruge dem på grund af regeringens udgiftsstop«.

Som eksempel nævner hun Den Økologiske Produktionsskole på Nørrebro, som forbereder unge under 25 år til at tage en ungdomsuddannelse.

Skolen har gennem de sidste 2-3 år forgæves søgt kommunen, ministerier og diverse fonde om midler til at udvikle særlige tilbud for netop denne målgruppe.

»Der er ingen af de eksisterende produktionsskoler i kommunen, der formår at tiltrække denne målgruppe. Men det kræver ekstra ressourcer at kunne udvikle meningsfulde forløb for de unge mænd. Derfor må der afsættes flere ressourcer«.

Udvisninger virker ikke
I sin ph.d-afhandling har hun fulgt en række gadeplansmedarbejdere, som tidligere var rødder. Siden fik de tilbudt et meningsfyldt job, og de hjælper nu andre unge.

Line Lerche Mørck advarer imod et »ensidigt fokus på hårdere straffe og udvisninger«, som justitsminister Brian Mikkelsen forslår i den nye ' bandepakke'.

»De unge vil opfatte det, som endnu en grov forskelsbehandling fra det danske samfunds side, når en HA’er blot skal i fængsel, mens unge uden dansk statsborgerskab skal udvises«.

»Det er en farlig glidebane, som blot vil skabe yderligere etnisk polarisering og ramme unge i gråzonen, som er på vej ind i de kriminelle miljøer. Som vi har set det blandt AK81’ere (HA's støttegruppe, red.), kan man sagtens forestille sig, at det også blandt minoritetsgrupperingerne er de helt unge, som bærer våbnene for de mere garvede bandeledere«, siger Line Lerche Mørck.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mød de unge med respekt

Hun understreger dog, at der også er behov for en massiv politiindsats og effektiv efterforskning, så man kan anholde de skyldige, der står bag skyderier og drab.

Samtidig skal der stadig være visitationer, så man kan få våbnene væk fra gaden. Men indsatsen og visitationerne skal foregå på en respektfuld måde.

»Politiken har tidligere skrevet om eksempler på diskrimination og chikane fra politiets side vendt mod minoritetsunge, hvor visitationer har foregået på en krænkende måde«, siger Line Lerche Mørck.

Skal mødes med respekt
I stedet skal de unge mødes med respekt, når de visiteres og desuden tilbydes en mulighed for uddannelse og arbejde.

»Her kan de møde ’hvide’ danskere, så tendenser til stereotyp-tænkning og gensidig mistænksomhed kan overskrides«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce