0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg kan ikke få asyl i et andet land. Jeg aner ikke mine levende råd«, siger G.I., der ønsker at optræde anonymt. Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nybagt mor: Fremtiden er helt sort

Kinesisk kvinde er på tålt ophold og tvinges med en ny lov til at opholde sig fast i Sandholmlejren. Hun udførte aborter for det kinesiske styre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er stille i lejligheden i Nordsjælland, hvor den 37-årige kinesiske flygtning G.I. kommer til kræfter, efter at hun blev mor for tredje gang for fire dage siden.

Der burde være glæde i hjemmet, hvor hun bor med sin mand og sine nu tre børn. I stedet er stemningen trykket.

37-årige G.I. er nemlig en af i alt 18 udlændinge på tålt ophold, som påvirkes af en lynlovstramning, som Folketinget sandsynligvis gennemfører i morgen.

Ligesom de andre skal hun i fremtiden holdes i Sandholmlejren, hvor hun skal overnatte og melde sig til lejrpolitiet daglig. Hvis G.I. bliver boende med sin mand og tre børn i lejligheden i Nordsjælland, skal hun kunne fængsles i op til et år.

G.I. må ikke udvises, fordi hun risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling i Kina, som hun flygtede fra for at være sammen med sin mand.

'Forbrydelser mod menneskeheden'
Men hun må heller ikke få asyl.

G.I. har nemlig begået det, som kaldes ’forbrydelser mod menneskeheden’. Hun var som læge i Kina i seks år med til at udføre meget sene aborter under landets etbarnspolitik.

Selv udførte hun aborter indtil sjette måned; hun bistod også, når mere erfarne læger skulle slå fostre på op til ni måneder ihjel. Hvis et spædbarn alligevel blev født levende, var hun med til at sprøjte luft i blodårerne på barnet, så det døde.

Kunne ikke sige nej til uhyrlighederne
G.I. mener ikke selv, at hun havde nogen mulighed for at sige nej til at deltage i uhyrlighederne, som hun har det forfærdeligt med. Ligesom sin mand er hun etnisk uighur, et undertrykt muslimsk mindretal fra den nordvestlige kinesiske provins Xinjiang.

Her er det kun tilladt at få to børn, og det første skal være tre år, før kvinden igen må blive gravid. Overholdes reglerne ikke, presses den gravide kvinde til abort helt frem til niende måned. Aborterne foretages ofte sent, fordi kvinderne gemmer graviditeten.

»Du kan ikke forestille dig, hvordan der er i Kina. Jeg kunne ikke sige nej. Hvis jeg havde gjort det, var jeg blevet tortureret, og ikke kun mig, men min familie. Vi ville miste vores hus, og jeg ville aldrig kunne få et job igen. Vores børn ville ikke kunne få en uddannelse. Jeg var nødt til det«, siger G.I. på flydende dansk.

En oktoberdag i 2002 dukkede otte politifolk op for at anholde hendes mand for politiske aktiviteter.

Under ransagningen af hjemmet blev G.I. sparket i maven, så hun blev indlagt med kraftige blødninger fra underlivet og senere aborterede.

Hendes søn blev slået i ansigtet, familiens møbler blev smadret, og manden blev truet med en pistol for tindingen og tæsket, før politiet slæbte af med ham.

Mishandlet og sparket
G.I. blev indlagt på et hospital, hvor to civile betjente mødte op for at afhøre hende. En måned senere lod G.I. sig udskrive og blev beordret på politistationen, hvor hun igen blev afhørt om sin nu forsvundne mand.

Politiet fortalte hende, at hendes mand var revolutionær og statsforræder, og hun fik at vide, at han stod til dødsstraf.

G.I. har senere forklaret til de danske udlændingemyndigheder, at der under afhøringen blev hældt varm te på hendes lår, at hun blev sparket i maven, og at hun blev udsat for stød med en elstav.

Hun vågnede på et politihospital, hvor forholdene var så dårlige, at hun blev sygere og sygere. Derfor var det sandsynligvis i sidste øjeblik, da G.I.s bror dukkede op og bestak hendes vogtere til at løslade hende. Derefter kørte de to i lufthavnen.

»Jeg havde intet hørt fra min mand, og jeg frygtede han var død eller forsvundet. Jeg vidste intet og prøvede bare at redde mig ud«, forklarer G.I.

Følte ubehag ved sit arbejde
Hun gemte sig for de kinesiske myndigheder i Malaysia, mens hun søgte efter sin mand, som fire måneder senere ringede fra Danmark. Hun fandt en ’agent’, og i oktober 2003, et år efter mandens anholdelse, forlod hun Malaysia og blev smuglet til Danmark.

Hendes mand og familie fik asyl i juli 2004, men samme dag afgjorde daværende Udlændingestyrelsen, at G.I. skulle tvangsudsendes, fordi hun havde udført tvangsmæssige og sene aborter for det kinesiske styre.

G.I. fortalte selv de danske myndigheder om sine seks år som abortlæge på den gynækologiske afdeling i Xinjiang, fordi »hun følte ubehag ved sit arbejde« og ville lette sit hjerte.

»Jeg ville gerne fortælle om forholdene i Kina og etbarnspolitikken. Jeg var ikke i tvivl om, at vi ville få hjælp, når vi var kommet til et demokratisk land«, siger G.I.

Afslag fra Flygtningenævnet
Afgørelsen om tvangsudsendelse blev indbragt for Flygtningenævnet, som stadfæstede den. Senere, i 2007, afviste nævnet at genoptage G.I.s sag.

»Ansøgerens handlinger, der er udøvet over en årrække, må endvidere anses som et led i systematiske overgreb på civilbefolkningen«, hedder det i Flygtningenævnets afgørelse, som indeholdt forudsætningerne for tålt ophold:

»Under henvisning til, at hun ved en tilbagevenden til Kina risikerer forfølgelse ... kan hun ikke udsendes tvangsmæssigt til Kina eller et andet land, hvor hun ikke er beskyttet mod videresendelse til Kina«, skriver nævnet.

Ingen retsforfølgelse
I 2005 indstillede Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager efterforskningen af G.I. uden sigtelse, da aborterne ikke var ulovlige i Kina. Dermed kan hun aldrig retsforfølges i Danmark.

Nu skal G.I. igen adskilles fra sin familie, når politikerne onsdag vedtager den forventede stramning af tålt ophold.

På opfordring fra Dansk Folkeparti skal hun kunne idømmes et års fængselsstraf, hvis hun nægter at forlade familien.

»Fremtiden er helt sort. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg skal i forvejen melde mig hver anden uge, men jeg bliver skidt af det. Det påvirker børnene«, siger G.I., som har prøvet at få asyl i Sverige.

»Jeg fik afslag i maj og kom tilbage til Danmark. Jeg kan ikke få asyl i et andet land. Jeg aner ikke mine levende råd«, siger G.I.

Senest 1. februar næste år skal en arbejdsgruppe aflevere en betænkning om en helt ny ordning for udlændinge på tålt ophold. Gruppen skal blandt andet undersøge, om G.I. også skal gå med en elektronisk fodlænke.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden