Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HOLM MAGNUS (arkiv)
Foto: HOLM MAGNUS (arkiv)

studerende. Det er blandt andet på grund af de bedre uddannelsesmulighederne, at kvinderne vælger at bosætte sig i de danske storbyer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge kvinder flygter fra Udkantsdanmark

Flere og flere kvinder tager til storbyerne for at få en uddannelse. Derfor bliver der overskud af mænd i mange landkommuner, viser ny undersøgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landet fattes unge kvinderne. Omvendt forholder det sig i de store universitetsbyer, hvor det er mændene, der er i undertal.

Ubalancerne i kønsfordelingen fremgår af en undersøgelse, der offentliggøres i dag. Den er foretaget af Kommunernes Landsforeningens (KL) nyhedsbrev Momentum på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Den største skævhed findes i en række af de kommuner, der lidt nedladende til tider betegnes Udkantsdanmark.

LÆS OGSÅ Både i Skive, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Læsø Kommune er der mere end 20 procent flere mænd end kvinder i alderen 20-29 år. Helt ekstrem er situationen dog på Samsø, hvor der er 43 procent flere mænd end kvinder i alderen 20-29 år. Det står i skærende kontrast til situationen i København og Frederiksberg Kommune, hvor der er henholdsvis 15 og 25 procent flere kvinder end mænd i alderen 20-29 år.

Det går ud over kommunekasserne
Manglen på kvinder kan have alvorlige konsekvenser for kommunerne, mener Rasmus Ole Rasmussen, der er seniorforsker i regional udvikling ved Nordregio, en forskningsinstitution under Nordisk Ministerråd.

»Kommunerne mister en vigtig menneskelig ressource, når kvinderne forsvinder. De har viden og indsigt, og så kan de også sørge for børnefødsler og præge lokalsamfundet«, siger han til Momentum.

Set ud fra et rent økonomiske perspektiv er udviklingen også uheldig, påpeger kommunalforsker Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Landdistrikterne er taberne. De står tilbage med en stadig ældre befolkning og en gruppe lavtuddannede mænd med små indtægter. Det går også ud over kommunekasserne«, siger han.»Til gengæld kan de store uddannelsesbyer glæde sig over, at de unge veluddannede kvinder på sigt kommer til at bidrage positivt. Det er nemlig de færreste af kvinderne, der forlader byen, når de er færdige med deres uddannelse«.

Kvinder holder mænd i ørene
Ubalancerne er taget til i de senere år.

I 2008 havde 13 kommuner øst for Storebælt mindst 10 procent flere unge mænd end kvinder. Det tal er i 2012 vokset til 23, viser Momentums analyse.

Tidligere undersøgelser har desuden vist, at det ikke kun er blandt de unge, at der i nogle kommunerne er en skævhed i antallet af mænd og kvinder.En rapport fra Nordregio fra 2008 konstaterede, at der i mange kommuner i Vestjylland på tværs af alle aldersgrupper var betydeligt færre kvinder end mænd.

Hvis man tager rundt i Danmark, ser man hurtigt de lokalsamfund, hvor der mangler kvinderUdviklingen sætter ifølge seniorforsker Rasmus Ole Rasmussen sit tydelig præg på de kommuner, der har et underskud af kvinder.

»Hvis man tager rundt i Danmark, ser man hurtigt de lokalsamfund, hvor der mangler kvinder. De forfalder, fordi der ikke er nogen, som holder mændene i ørene, når det handler om at vedligeholde husene, og haverne forfalder. Det hele ender i en lidt ynkelig tilstand«, siger han til Momentum.

Kvinder indtager universiteterne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udviklingen er blandt andet et resultat af, at der i mange år har været en klar tendens til, at flere unge kvinder end mænd tager til de større byer for at uddanne sig. Eksempelvis optog Københavns Universitet i 2012 samlet 7.358 studerende på bacheloruddannelserne. Af disse var 4.360 kvinder og 2.998 mænd. »Mange kvinder har indset, at uddannelse er nødvendigt for at begå sig på det fremtidige arbejdsmarked. Og uddannelsesinstitutionerne ligger jo typisk i byerne«, siger lektor og kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet til Momentum.LÆS OGSÅ Sandsynligvis bliver det svært at ændre på udviklingen, mener kommunalforsker Roger Buch. »De højtuddannede kvinder vender ikke tilbage til landdistrikterne, hvor jobmulighederne er små. Desuden har de større byer et mere varieret kulturliv, som også er med til at fastholde kvinderne. Det eneste, som de måske kan mangle, er mænd«, siger han. »Men det kæmper vi faktisk også med i Danmark. Der fødes for få børn. Og det bliver jo ikke lettere af, at de unge mænd og kvinder placerer sig forskellige steder i landet«, påpeger kommunalforsker Roger Buch.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden