Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske islamister er i hellig krig på nettet

Cyberkrigerne trækker tråde til f.eks. al-Qaeda og udgør en reel terrortrussel, siger eksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken har passeret midnat nytårsaften sidste år, da den 18-årige gymnasieelev NW sætter sig til tasterne.

Somaliskdanskeren reagerer på et brev, som en terrorsigtet radikal imam i Florida få timer forinden har spredt på Facebook fra sin fængselscelle.

LÆS OGSÅ

FBI’s antiterrorenhed har fundet våben i hans lejlighed og mistænker nu imamen for at være led i et netværk, som sender islamister og våben til Europa, Mellemøsten og Afghanistan for at udføre terror.

Opmuntrer imam
Fra sin plads bag computeren tusinder af kilometer væk i Aarhus beslutter NW sig for at opmuntre den terrormistænkte imam:

»Allah har sagt i Koranen: »De ønsker at slukke Guds lys med deres mund; men Gud vil gøre sit lys fuldkomment, selv om de vantro hader det«. Må Allah befri vores bror«, skriver han.

For den 18-årige somaliskdansker er der ikke noget usædvanligt i at støtte en terrormistænkt imam på Facebook. Han deler ofte radikale synspunkter på sin offentligt tilgængelige Facebook-profil, og som sit yndlingscitat gengiver han eksempelvis en islamisk lærds syn på kampen mod islams fjender:

»Hvad kan mine fjender gøre mig? I mit bryst bærer jeg både min himmel og min have. Hvis jeg rejser, er de med mig, forlader mig aldrig. En fængsling er for mig en chance for at være alene med Herren. At blive dræbt er et martyrium«.

Sigtet for terrorplanlægning
NW og hans 23-årige storebror er i dag sigtet for at være i færd med at forberede en konkret terrorhandling – »bl.a. gennem samtaler om metoder, mål og anvendelse af våbentyper« – som PET forklarede i forbindelse med anholdelsen af brødrene tilbage i maj.

NW’s storebror er desuden mistænkt for at være blevet optrænet som terrorist i en træningslejr tilknyttet den somaliske terrorgruppe al-Shabaab.

Statsadvokaten overvejer netop nu, om der skal rejses tiltale i sagen, så det er endnu uvist, om der er hold i PET’s anklager.

Men 18-årige NW er ikke desto mindre et godt billede på den moderne generation af islamister, som udkæmper deres religiøse kamp på internettet.

Gennem flere måneder har Politiken fulgt med, når en række radikale herboende muslimer har kommunikeret på de sociale medier. Vi har fulgt deres aktivitet videre ud i internettets undergrund, på lukkede militante fora i Pakistan og Yemen, hvor der bliver udvekslet tanker om jihad og terror.

Deler videoer af halshugninger
Siden har vi kunnet kortlægge et løst forbundet cybernetværk af primært unge muslimske mænd, som er født eller opvokset i Danmark, hvor de går i gymnasiet eller har ordinære job som fitnessinstruktører, omsorgsmedhjælpere eller flymekanikerlærlinge i Københavns Lufthavn.

Men de samme danske mænd udtrykker også støtte til bandlyste bevægelser og konkrete handlinger, der efter dansk lovgivning betegnes som terror.

På Facebook og andre hjemmesider deler de videoer af halshugninger og propaganda fra terrornetværket al-Qaeda, og når de skriver til vennerne på de sociale netværk, er deres ord gennemsyret af et dybt had til Danmark.

Flere af dem hylder drab på danske soldater i Afghanistan og opildner deres ligesindede til at udføre terrorhandlinger i den hellige krigs tjeneste.

De unge cyberjihadister udgør ifølge verdens førende eksperter i cyberterrorisme en spirende trussel, fordi aktiviteterne i cyberspace kan radikalisere unge muslimer og anspore til terrorhandlinger i den virkelige verden.

Mediernes kampplads
Terrornetværket al-Qaedas mangeårige chefideolog, Ayman al-Zawahiri, der tog over som øverste leder efter Osama bin Ladens død, opdagede allerede for mange år siden, hvilke muligheder nettet rummede. I oktober 2005 skrev Zawahiri i et brev til al-Qaedas leder i Irak, al-Zarqawi:

»Jeg fortæller dig: Vi er midt i en kamp, og mere end halvdelen af denne kamp foregår på mediernes kampplads«.

Et symbolsk eksempel på denne udvikling kommer natten til 30. december 2011, da en mand, der har påtaget sig rollen som talsmand for Talebanbevægelsen i Afghanistan, logger på det sociale netværk Twitter for at give de godt 6.000 mennesker, som følger ham, en vigtig besked.

»Breaking: Tre franske terrorister er dræbt af skud fra afghansk soldat på Shamshad-basen i Tagab-distriktet (Kapisa) kl. 6.30 i dag«, skriver han i en opdatering.

Det er ikke i sig selv opsigtsvækkende, at Taleban kommunikerer med omverdenen, men denne gang er terrorbevægelsen så hurtigt ude, at flere nyhedsbureauer samler informationen op og publicerer artikler, endnu før de franske myndigheder når at få be- eller afkræftet tabene.

Ikke kun Taleban opryster på nettet
Episoden gjorde ifølge verdens førende ekspert i cyberjihad, professor Dominique Thomas fra instituttet for islamforskning i Paris, omverdenen opmærksom på, hvordan terrorister i stigende grad bruger internettet til at promovere deres sag:

»Især de sociale medier giver jihadisterne flere fordele: De er sikre at bruge, lette at vedligeholde, og så er de decentrale og kan derved styres fra alle steder på kloden. Desuden kan vestlige antiterrorenheder ikke bare lukke en profil på Twitter, Facebook eller YouTube uden at angribe hele modersitet«, siger han.

Breaking: Tre franske terrorister er dræbt af skudCyberkrigen er blevet en del af kampen mod fjenden, og Taleban er langtfra den eneste terrorbevægelse, der har oprustet kampen på nettet for at rekruttere nye krigere. Også i Somalia svarer al-Shabaabs officielle Twitter-profil ofte kontant igen på militærets udmeldinger.

Cyberjihadisternes inspiration kommer i høj grad fra den nu afdøde al-Qaeda-leder Anwar al-Awlaki, der sidste år blev dræbt af et amerikansk droneangreb i Yemen.

I sine indflydelsesrige prædikener, der via nettet blev spredt til millioner af sympatisører verden over, opfordrede den karismatiske Awlaki gentagne gange jihadister til at benytte YouTube, Facebook og lukkede jihadfora.

»Vi elsker Osama«
Det er næppe tilfældigt, at terrorsigtede NW 8. maj i år vælger at erstatte sit profilbillede på Facebook med netop et af netop Awlaki. Den nye generation af cyberislamister udbasunerer åbent synspunkter, som ingen for bare få år siden ville have sagt eller skrevet offentligt, og NW fra Aarhus er ingen undtagelse.

På sin profil på Facebook har somaliskdanskeren uploadet billeder af al-Qaeda-lederen Abu Basir og bannere med teksten ’Den sande sejr er muslimernes’ flankeret af en automatriffel.

Han angiver også, at han støtter jihad og ønsker at dø i bøn.Sympatien for radikale kræfter afspejler sig også, da NW senere samme måned skriver en statusopdatering:

»Hvis en mujahid (hellig muslimsk kriger, red.) kæmper for at ophøje Allahs ord, bliver han kaldt for en ’terrorist’. I profetens tid blev ham, der gjorde alt dette, kaldt for ’en muslim’«.

Politikens overvågning af de danske cyberislamister viser, at NW er kommunikerer med en række islamister spredt over hele Danmark, der også bruger Facebook til at dyrke radikale synspunkter. 9. februar, godt to måneder efter korrespondancen med den terrormistænkte imam i Florida, uploader NW to nye billeder fra sin mobiltelefon til sin Facebook-profil.

'Den blinde sheik'
Billederne er fra den lokale moske, hvor pastelgrønne bedetæpper og tomme plastikstole oplyses af nøgne lysstofrør.

Med til bøn denne dag er hans kammerat fra Langkær Gymnasium uden for Aarhus, den 19-årige tyrkiskdansker MA, som på de sociale medier har kontakt til et bredt udsnit af nøglepersonerne i det radikale muslimske miljø.

I ord og billeder hylder MA på sin Facebook-profil den egyptiske topterrorist Omar Abdel-Rahman, også kendt som ‘den blinde sheik’, som siden midten af 1990’erne har afsonet en livstidsdom for terror i et amerikansk fængsel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I en statusopdatering på Facebook gengiver MA et citat fra den blinde sheik om ikke at angre, hvis man straffes for at »rydde mistænksomhed og det forkerte« af vejen:

»Jeg har ingen frygt for fængsel eller henrettelse (...) Og jeg vil ikke være trist, hvis de besluttede sig for at dræbe mig, fordi det vil være martyrdom i Allahs sag«.

Opfordrer til voldelig jihad
MA er ikke sigtet for terror som sin gymnasieven NW, men heller ikke han forsøger at skjule sine radikale synspunkter på Facebook.

Han har oploadet en video fra en demonstration mod Muhammed-filmen ’Innocence of Muslims’, hvor man kan se tyrkiskdanskeren selv råbe »jihad, jihad« og »Obama, Obama, vi elsker Osama« med henvisning til al-Qaedas afdøde leder.

MA lovpriser også al-Qaedas »store kriger« Osama bin Laden, mens han opfordrer sine venner til voldelig jihad.

»Hvis ikke du bevæger dig frem for at angribe dem (de vantro, red.), vil de bevæge sig frem for at angribe dig«, skriver han i en kommentar til en vens billede.

Reel terrortrussel
Det store spørgsmål er, hvor meget man så skal ligge i det, når gymnasieelever som NW og MA praler på offentlige Facebook-hjemmesider med deres radikale holdninger. Er det virkelig så farligt?

Ja, lyder svaret, hvis man spørger hos PET eller hos stribevis af internationale forskere, som i stigende grad retter fokus mod radikalisering på sociale medier.

For det første er der rent faktisk eksempler på terrorister, som tilsyneladende kun er blevet radikaliseret på nettet. Og for det andet er PET og forskerne bekymrede for, at den tiltagende brug af tilsyneladende uskyldige sociale medier som Facebook kan lede unge muslimer videre til andre og mere alvorlige hjemmesider og mennesker.

»Der er talrige eksempler på, at jihadister hverves gennem internettet. Derfor må selv løst forbundne netværk af islamister på nettet betragtes som reelle og ganske væsentlige terrortrusler«, forklarer Aaron Y. Zelin, terrorforsker ved The Washington Institute, der analyserer islamistisk propaganda på nettet.

»Du kan altså ikke ramme et internetforum med droner. Med andre ord er disse jihadister langt sværere at bekæmpe«.

Kontakt til militante islamister i udlandet
Følger man sporene fra gymnasievennerne NW og MA videre ud i cyberspace, kan man se, at de eksempelvis begge er forbundet på Facebook til en mand med bopæl i København, som tidligere er dømt for at planlægge en terroraktion i Danmark.

Den terrordømte dansker støtter siden Europe’s Jihad og lægger i sine ytringer på Facebook ikke skjul på, at han ikke har ændret holdninger.

»Gør det yderste af din magt og styrke klar imod dem, herunder dine krigsheste, for at bringe skræk ind i fjendernes hjerter«, skriver den danske terrorist, der oplyser, at han er inspireret af mujahedinere og angiver at have studeret på det fiktive Taliban University.

Der er talrige eksempler på, at jihadister hverves gennem internettetHvis de to gymnasievenner skulle ønske at lægge handling bag ordene om at drage i krig, står der folk klar i deres onlinenetværk med påståede kontakter til militante islamister i udlandet. Eksempelvis danskpakistaneren HA, som MA i løbet af de seneste måneder flere gange har kommunikeret med.

Uofficiel rekrutteringsplatform for al-Qaeda

På Facebook er pakistanskdanskerens aktivitet begrænset, men sporene leder videre ind i to urdusprogede jihadfora, begge med tilknytning til den radikale ’røde moske’ i Pakistans hovedstad, Islamabad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I de lukkede fora, som Politiken har fået adgang til, er danskpakistaneren i skriftlig kontakt med brugere, der betegner sig som fodsoldater i somaliske al-Shabaab og al-Qaeda i Yemen. HI er også en flittig oversætter.

Umiddelbart efter domsafsigelsen over somaliskdanske Mohammed Gelle, der forsøgte at dræbe tegner Kurt Westergaard, bragte han en oversat version af historien med den personlige tilføjelse: »Før eller senere vil han (Westergaard, red.) dø, om Gud vil«. På netforummet al-Qital, der fungerer som uofficiel rekrutteringsplatform for al-Qaeda, svarer danskpakistaneren 6. april i år på en brugers opfordring til jihad: »Jeg byder mig selv til i hvilken som helst anledning«. Senere oversætter han en artikel om fængslingen af NW og broderen, som forsynes med replikken: »Må blodet flyde fra de vantro i Danmark«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden