Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

Lettelse. Siden kort før jul har Marie Sorivelle haft en udrejsedato hængende over hovedet. Nu er hun familiesammenført med sin danske mand, Bo Dalsgaard, og kan blive med ham og parrets datter i Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingestyrelse vender på tallerken: Højtuddannet mor må blive i Danmark

Enhedslisten: Demokratisk problem, hvis medieomtale er grund til human sagsbehandling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg hørte telefonen ringe, og så hørte jeg Marie skrige højlydt af glæde«, siger Bo Dalsgaard i telefonen til politiken.dk.

Parrets advokat har netop ringet med nyheden fra Udlændingestyrelsen om, at Marie Sorivelle, Bo Dalsgaards kone, er blevet familiesammenført.

»Jeg er så glad, så glad«, siger Bo Dalsgaard, som for nylig havde fået afslag på ansøgningen på grund af en misforståelse omkring deres lejlighed, der ikke opfyldte det boligkrav, som udlændingeloven har opstillet.

Det fik politiken.dk til at beskrive parrets historie 17. januar.

LÆS ARTIKLEN HER

Stod i et stort dilemma
Marie Sorivelle skulle forlade landet senest 18. februar, og med en nyfødt datter med medfødt hjerneskade stod parret i et svært dilemma:

Enten skulle Marie Sorivelle forlade sin datter, Sofie, eller hele familien skulle rejse, men dermed skulle Sofie forlade den behandling, hun var i gang med på Rigshospitalet.

LÆS MERE

Men nu kan hele familien blive i Danmark.

»Vi er ovenud lykkelige, og vi glæder os til at få ro på og blive en familie. Marie glæder sig enormt over, at hun fortsat kan tage vare på vores datter, begynde på danskkursus, kunne arbejde og i det hele taget være en del af det danske samfund«, skriver Bo Dalsgaard, som er taknemmelig overfor alle, der har støttet familien i den svære tid.

Overraskende hurtig sagsbehandling
Inden den positive melding fra Udlændingestyrelsen havde parret klaget over den tidligere afgørelse til Udlændingenævnet, som på deres hjemmeside varsler en sagsbehandlingstid på syv måneder.

Så lang tid gik der dog ikke for Bo Dalsgaard og Marie Sorivelle:

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Politikens omtale af sagen har betydet, at vi kan blive, og at denne sag ikke skulle ligge syv måneder og samle støv på et bord i Udlændingenævnet«, skriver Bo Dalsgaard.

Medieomtale er vejen til ny sagsbehandling
Johanne Schmidt-Nielsen, integrationsordfører (EL), har tidligere reageret på parrets historie og har stillet spørgsmål til justitsminister Morten Bødskov (S) omkring behandlingen af sagen.

»Først og fremmest er jeg enormt glad på Bo, Marie og Sofies vegne«, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som kalder det dilema, famliien stod i, for »fuldstændigt inhumant«.

»Det er dog et alvorligt demokratisk problem, at medieomtale har så afgørende betydning for, om man kan få omgjort en sag«, siger hun.

Mediesager kan være løftestang
Johanne Schmidt-Nielsen opfordrer altid folk i lignende situationer til at gå til pressen. Det kan ifølge hende være godt at få sat ansigt på de mennesker, lovgivningen handler om.

»Når man får sat ansigt på, kan det hjælpe andre til at sætte sig ind i, hvad det egentlig går ud på, det, der står i loven. På den måde kan det være godt«, siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen ønsker, at sager som Marie Sorivelles kan blive en løftestang for at revidere en kompliceret og indviklet udlændingelovgivning, som så vil komme alle til gode.

»Når nu regeringen kan se, det er urimeligt at adskille Marie fra sit barn, burde de drage den lige konsekvens, at der er brug for regelændring. Ikke kun i de sager, der finder vej til pressen og dermed vore hjerter, men for alle«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvem vil udvise forældre til nyfødte?
På trods af Bo Dalsgaards lettelse over at hans familie nu får lov at forblive samlet, er han stadig meget uforstående overfor den danske lovgivning.

»Denne sag og hele sagsforløbet er absurd. Den illustrerer både, at der bør kigges på sagsbehandlingen hos Udlændingestyrelsen samt det faktum, at man i Danmark fuldstændigt tilsidesætter barnets tarv og hellere vil udvise forældre til spædbørn og andre børn end at give opholdstilladelse til deres forældre«, skriver han.

Han og Marie Sorivelle tænker, at samme situation kan være virkelighed for mange andre.

»Hvilket politisk parti vil stå inde for at udvise forældre til børn, specielt syge børn eller spædbørn, der er så afhængige af deres forældre«, spørger de.

»Loven er åbenbart nu strikket sådan sammen, at det sker i dagens Danmark. Er Danmark virkelig sådan et samfund? Er det sådan et samfund, vi vil have?«.

Udlændingestyrelsen genkender ikke kritiken

Kontorchef i Udlændingestyrelsens stab for Ledelse og Lean, Hjarn Zernichow Borberg har følgende kommentar omkring pressens indvirkning på sagsbehandlingen og sagsbehandlingstiden:

»Udlændingestyrelsen træffer årligt op mod 70.000 afgørelser. Vi kan ikke genkende billedet af, at interesse fra medierne skulle påvirke vores afgørelser. Noget andet er, at der naturligvis også, mens en sag er under medieomtale, kan komme nye væsentlige oplysninger frem, der har betydning for sagen. Medieomtale har ingen betydning for sagsbehandlingstiden«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden