Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kamppause-kompagni til krigsskadede soldater nedlægges

Kun et år efter, det åbnede, bliver nøglen drejet om på kasernen i Slagelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er ikke færdig med at sende soldater i krig, men hæren er færdig med at have et særligt kompagni, der giver fysisk og psykisk sårede soldater en tiltrængt kamppause.

Gardehusarregimentet har fået ordre på at nedlægge det såkaldte 'kamppause-kompagni' på regimentets kaserne i Slagelse kun et års tid efter åbningsparaden. Det skriver Avisen.dk.

»Det er kedeligt, at kompagniet lukker. Der er en god håndfuld af de her soldater, der er meget syge af posttraumatisk stress«, siger Finn Sennik Jensen, der er tillidsmand til Avisen.dk.

»Hvis de får lov til at sidde og glo ind i væggen derhjemme, så er jeg bange for, at de trækker splitten«, tilføjer han.

Drab på civile og kolleger har udløst traumer Fra marts skal de soldater, der har haft midlertidige skader, tilbage til deres enheder. De, der har fået varige skader, skal snakke med en sagsbehandler på forsvarets veterancenter.

Kamppause-kompagniet består af krigsveteraner i alderen 22 til 52, der typisk har været på missioner i Irak og Afghanistan.

De færreste er 'fit for fight'. Enkelte har fået en eller flere amputationer. De fleste har fået traumer efter at have set civile og kolleger blive dræbt.

Kompagniet har indtil nu været en form for kravlegård, hvor de fysisk og psykisk syge soldater har fået tid og ro til at lære at gå igen, inden det blev besluttet, om de skulle blive i hæren eller ej.

Selvom der stadigvæk kommer nye soldater til det 40-mand-store kompagni, mener hæren, at kompagniet har udspillet sin rolle.

Tillidsmanden Finn Sennik Jensen mener, at lukningen skyldes smalhals i hæren, der for tiden er ramt af milliardbesparelser. Det skortede ellers ikke på skåltaler, dengang beslutningen om at skabe et kamppause-kompagniet blev truffet.

»På samme måde som vi kræver en ekstraordinær indsats af vores soldater i Afghanistan, skal de sårede kunne kræve en ekstraordinær indsats af os, der går herhjemme med ansvaret«, skrev regimentschefen dengang i bladet Gardehusaren.

Forsvaret afviser, at det er en spareøvelse

HR-chef Anders Poulsen afviser, at lukning af kompagniet for de sårede soldater er en spareøvelse.

»Kompagniets officerer gør en kæmpe indsats, men vi tror på, at de professionelle folk på Veterancentret kan skabe endnu bedre resultater for den enkelte soldat«, siger HR-chefen.

Forsvarets Veterancenter forventer at få ansvaret for at rehabilitere omkring 100 varigt skadede krigsveteraner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden