Afghansk mand får asyl, fordi han er homoseksuel

Advokat: Sagen er en kæmpe sejr for alle, der interesserer sig for menneskerettigheder.

Danmark

Danmark har i dag rykket sig et stort skridt op på menneskerettigheds-stigen.

Det mener advokat Kåre Traberg Smidt, som glæder sig over netop at have vundet en principiel afgørelse i Flygtningenævnet.

Her fik hans klient, en afghansk mand, tilkendt asyl i Danmark, og den eneste grund er, at manden er homoseksuel.

»Normalt skal personen have været forfulgt eller ydmyget i hjemlandet for at få asyl. Man skal kunne påvise, at personen konkret har været i problemer«, siger Kåre Traberg Smidt til politiken.dk.

Det har manden ikke været. Han har hverken været i kontakt med de afganske myndigheder eller på anden måde været forfulgt på grund af sin seksualitet.

Ulovlig seksualitet Men det er ulovligt at være homoseksuel i Afghanistan, både efter afghansk strafferet og efter Sharia-lovgivning.

Ifølge advokaten har Flygtningenævnet indtil i dag været meget tilbageholdende med at give asyl til personer, der tilhører bestemte grupper som følge af for eksempel deres etnicitet, seksualitet eller religion.

I september 2012 ændrede nævnet dog pludselig praksis vedrørende konvertitter, hvor en person skifter religion.

I dag sammenlignede Kåre Traberg Smidt den homoseksuelle mands sag med konvertitternes.

»Jeg provokerede nævnet lidt og spurgte, om en konvertit var mere værd end en homoseksuel«, siger han.

Det mente nævnet tilsyneladende ikke, i hvert fald dømte de til fordel for manden, som ifølge advokaten er lykkelig over sagens udfald.

»Han har det fanstastisk«, siger Kåre Traberg Smidt.

Sagen vil danne præcedens

Politiken har tidligere beskrevet den transseksuelle Fernanda Milán fra Guatemala, som havde store besværligheder med at få asyl i Danmark.

Hendes sag er ifølge Kåre Traberg Smidt et tydeligt eksempel på, hvordan praksis har været hidtil.

LÆS OGSÅ

»En sag som den i dag kunne have hjulpet en som Fernanda hurtigere igennem«, siger Kåre Traberg Smidt, som i dag er blevet ringet op af andre advokater, som ønsker at se afgørelsen.

»Konsekvensen af denne sag bliver, at en masse homoseksuelle vil kunne søge asyl«, siger han, selv om han ikke regner med, at der vil komme flere end 100 sager på landsplan.

Dog kunne han godt forestille sig, at der for eksempel kunne komme ansøgere fra lande som Rusland, som for nyligt har vedtaget en lov mod homoseksuel propaganda, der for eksempel medfører stor bødestraf for et homoseksuelt kys.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce