Klinikchef må ikke længere arbejde som psykiater

Klinikchef Lars Søndergård behandlede patienter med antipsykotisk medicin i alt for høje doser.

Danmark

Klinikchefen, der var ansvarlig for omfattende overmedicinering af patienterne på Psykiatrisk center Glostrup, er til fare for patientsikkerheden, mener Sundhedsstyrelsen, der derfor har frataget ham retten til at virke som psykiater og beklæde en overordnet stilling som læge.

Klinikchef Lars Søndergård blev fritaget for tjeneste i juni, efter at Politiken havde omtalt, hvordan patienterne blev behandlet med antipsykotisk medicin i alt for høje doser, ligesom Lars Søndergård med tvang anvendte det beroligende middel Midazolam til at bringe patienterne til ro med den risiko, at de fik respirationsstop.

LÆS OGSÅ

Sundhedsstyrelsen indledte en undersøgelse af klinikchefens og andre lægers arbejde og har med virkning fra den 31. januar besluttet at indskrænke Lars Søndergårds faglige virke.

'Samlet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at speciallæge Lars Søndergårds virksomhed som læge inden for psykiatrien (såvel, red.) som hans faglige ledelse inden for behandlingssektoren er til fare for patientsikkerheden', skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

'Både anvendelsen af usædvanligt høje doser af antipsykotiske lægemidler og anvendelsen af Midazolam har udgjort en forøget risiko for patienterne. Det har derfor været påkrævet, at speciallæge Lars Søndergård havde monitoreret kvaliteten af behandlingen og opstillet en systematisk kvalitetskontrol. Dette har imidlertid ikke fundet sted, hvorved patientsikkerheden er blevet bragt i fare'.

Skal fremover arbejde under andre lægers ledelse

Beslutningen betyder, at Lars Søndergård ikke kan 'virke selvstændigt som læge inden for det psykiatriske fagområde', ligesom han ikke kan 'beklæde en faglig overordnet stilling'.

Han kan godt fungere som underordnet læge på en afdeling, men i så fald skal arbejde ske under en overordnet læges ansvar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce