Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overmedicinering. Klinikchef Lars Søndergård (tv.) blev i dag fyret fra sin stilling på Psykiatrisk Center Glostrup. Centerchef Henrik Lublin (th.) sagde op sidste år.
Foto: FINN FRANDSEN (arkivfoto)

Overmedicinering. Klinikchef Lars Søndergård (tv.) blev i dag fyret fra sin stilling på Psykiatrisk Center Glostrup. Centerchef Henrik Lublin (th.) sagde op sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sladrehanke i psykiatrien skal have lettere ved at angive kolleger

Foreninger kræver, at der placeres et ansvar hos Region Hovedstadens Psykiatri for overmedicinering.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bør være langt lettere for sygeplejersker, læger og andre ansatte i psykiatrien at advare om, at patienter bliver udsat for overmedicinering eller andre farlige overgreb på de psykiatriske hospitaler.

Der bør etableres en uafhængig instans, hvor både ansatte og pårørende anonymt kan råbe vagt i gevær og angive kolleger, når patienter lider unødig overlast.

Det mener de to organisationer Bedre Psykiatri og Sind, der foreslår en såkaldt whistleblower-ordning i psykiatrien.

Flere medarbejdere advarede opad i systemet, men intet skete

For høje doser medicin under tvang Forslaget kommer på baggrund af sagen om overmedicinering på Psykiatrisk Center Glostrup, hvor patienter blev behandlet med antipsykotisk medicin i alt for høje mængder, ligesom de under tvang fik så høje doser af det beroligende middel Midazolam, at patienterne risikerede at holde op med at trække vejret.

Sagen er kulmineret med, at klinikchef fra Psykiatrisk Center Glostrup Lars Søndergård er blevet fyret fra sin stilling, ligesom Sundhedsstyrelsen har frataget ham retten til at arbejde som overlæge i psykiatri.

Han må ikke besidde en ledende stilling inden for psykiatrien, men kan udelukkende arbejde som underordnet læge.

Sager skal tages i opløbet
Overmediceringen blev afsløret af Politiken sidste år, efter at flere ansatte fra den psykiatriske afdeling havde henvendt sig til Embedslægen med deres bekymring.

Men på daværende tidspunkt havde den kritisable overmedicinering af patienterne allerede stået på i længere tid, og derfor mener de to organisationer, at en whistleblower-ordning er påkrævet.

»Flere medarbejdere advarede opad i systemet, men intet skete. De bør kunne gå til en uafhængig instans med deres bekymring, så vi får stoppet sager som denne langt tidligere. Det skylder vi patienterne og de pårørende«, siger Knud Kristensen, landsformand for Sind.

Hvad med direktionens ansvar?
Samme melding kommer fra Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri. Han siger desuden:

»Det er vigtigt, at ikke kun de ansatte kan fungere som whistleblowere. Pårørende skal også have den mulighed, da de ofte har detaljeret kendskab til, hvad der foregår«.

Både Thorstein Theilgaard og Knud Kristensen er tilfredse med fyringen af klinikchef Lars Søndergård. Men begge undrer sig over, at der ikke er blevet placeret et ansvar blandt direktørerne for Region Hovedstadens Psykiatri, som er den øverste ledelse for psykiatrien i københavnsområdet.

Flere direktører kendte nemlig til overmediceringen uden at gribe ind med det samme, ligesom regionspolitikerne ikke fik klar besked.

»Tilliden til det psykiatriske system bliver svækket, hvis der ikke placeres et ansvar højere oppe for den her sag. Det er i mine øjne helt afgørende for, at borgerne føler, at hver en sten er vendt«, siger Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri.

Centerchef sagde op

Vicedirektør Peter Treufeldt fra Region Hovedstadens Psykiatri har fået en påtale for sin manglende handling i sagen, og centerchef Henrik Lublin fra Psykiatrisk Center Glostrup har sagt sin stilling op.

LÆS OGSÅ

»Det ligger fast, at direktionen har kendt til det uden at gribe ind. Derfor er det klart, at nogle længere oppe i systemet end en klinikchef har et ansvar for, at overmedicineringen kunne foregå og fortsætte«, siger landsformand Knud Kristensen fra Sind.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden