Overmedicinering. Klinikchef Lars Søndergård (tv.) blev i dag fyret fra sin stilling på Psykiatrisk Center Glostrup. Centerchef Henrik Lublin (th.) sagde op sidste år.
Foto: FINN FRANDSEN (arkivfoto)

Overmedicinering. Klinikchef Lars Søndergård (tv.) blev i dag fyret fra sin stilling på Psykiatrisk Center Glostrup. Centerchef Henrik Lublin (th.) sagde op sidste år.

Danmark

Sladrehanke i psykiatrien skal have lettere ved at angive kolleger

Foreninger kræver, at der placeres et ansvar hos Region Hovedstadens Psykiatri for overmedicinering.

Danmark

Det bør være langt lettere for sygeplejersker, læger og andre ansatte i psykiatrien at advare om, at patienter bliver udsat for overmedicinering eller andre farlige overgreb på de psykiatriske hospitaler.

Der bør etableres en uafhængig instans, hvor både ansatte og pårørende anonymt kan råbe vagt i gevær og angive kolleger, når patienter lider unødig overlast.

Det mener de to organisationer Bedre Psykiatri og Sind, der foreslår en såkaldt whistleblower-ordning i psykiatrien.

Flere medarbejdere advarede opad i systemet, men intet skete

For høje doser medicin under tvang Forslaget kommer på baggrund af sagen om overmedicinering på Psykiatrisk Center Glostrup, hvor patienter blev behandlet med antipsykotisk medicin i alt for høje mængder, ligesom de under tvang fik så høje doser af det beroligende middel Midazolam, at patienterne risikerede at holde op med at trække vejret.

Sagen er kulmineret med, at klinikchef fra Psykiatrisk Center Glostrup Lars Søndergård er blevet fyret fra sin stilling, ligesom Sundhedsstyrelsen har frataget ham retten til at arbejde som overlæge i psykiatri.

Han må ikke besidde en ledende stilling inden for psykiatrien, men kan udelukkende arbejde som underordnet læge.

Sager skal tages i opløbet
Overmediceringen blev afsløret af Politiken sidste år, efter at flere ansatte fra den psykiatriske afdeling havde henvendt sig til Embedslægen med deres bekymring.

Men på daværende tidspunkt havde den kritisable overmedicinering af patienterne allerede stået på i længere tid, og derfor mener de to organisationer, at en whistleblower-ordning er påkrævet.

»Flere medarbejdere advarede opad i systemet, men intet skete. De bør kunne gå til en uafhængig instans med deres bekymring, så vi får stoppet sager som denne langt tidligere. Det skylder vi patienterne og de pårørende«, siger Knud Kristensen, landsformand for Sind.

Hvad med direktionens ansvar?
Samme melding kommer fra Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri. Han siger desuden:

»Det er vigtigt, at ikke kun de ansatte kan fungere som whistleblowere. Pårørende skal også have den mulighed, da de ofte har detaljeret kendskab til, hvad der foregår«.

Både Thorstein Theilgaard og Knud Kristensen er tilfredse med fyringen af klinikchef Lars Søndergård. Men begge undrer sig over, at der ikke er blevet placeret et ansvar blandt direktørerne for Region Hovedstadens Psykiatri, som er den øverste ledelse for psykiatrien i københavnsområdet.

Flere direktører kendte nemlig til overmediceringen uden at gribe ind med det samme, ligesom regionspolitikerne ikke fik klar besked.

»Tilliden til det psykiatriske system bliver svækket, hvis der ikke placeres et ansvar højere oppe for den her sag. Det er i mine øjne helt afgørende for, at borgerne føler, at hver en sten er vendt«, siger Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri.

Centerchef sagde op

Vicedirektør Peter Treufeldt fra Region Hovedstadens Psykiatri har fået en påtale for sin manglende handling i sagen, og centerchef Henrik Lublin fra Psykiatrisk Center Glostrup har sagt sin stilling op.

LÆS OGSÅ

»Det ligger fast, at direktionen har kendt til det uden at gribe ind. Derfor er det klart, at nogle længere oppe i systemet end en klinikchef har et ansvar for, at overmedicineringen kunne foregå og fortsætte«, siger landsformand Knud Kristensen fra Sind.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce