Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

kirkeliv. Ved gudstjenesten søndag i den lukningstruede Utterslev Kirke blev konfirmandernes altermalerier afsløret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Utterslev Kirke gør de sig klar til sidste nadver

I dag fælder Københavns Stiftsråd dom over 17 kirker. Blandt dem er Utterslev Kirke, som formentlig må lukke.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De hvisker og tisker lidt på de bagerste rækker i Utterslev Kirke.

Fniser sagte med blikket rettet ned i salmebogen. Det er lidt pinligt at synge med, men for en del af de kommende konfirmander er kirken også stadig et relativt nyt bekendtskab.

Længere fremme i den murstensgule kirkesal har sognepræst Peter Møller Jensen netop sat søndagens gudstjeneste i gang.

Ved alteret forklarer han de godt 50 fremmødte, at konfirmanderne har tilbragt weekenden sammen med en kunstner og en meditationsekspert og »i tråd med Utterslev Kirkes legende profil« forberedt en række kristne malerier.

Måske de sidste Hvis Peter Møller Jensen kerer sig særligt om sit nuværende hold af konfirmander, er det sådan set til at forstå.

For når teenagerne store bededag træder op til døbefonten i Utterslev Kirke – en nyere arkitekttegnet en af slagsen fra 1963 – og lader sig bekræfte som Guds børn, bliver de formentlig de sidste.

Kirken er sammen med 16 andre i hovedstadsområdet indstillet til lukning af Københavns Stiftsråd i det, der ventes at blive den største omstrukturering af den danske folkekirke i mange år.Underskrifter og Facebookstøtte
Det var et noget overrasket menighedsråd, der i sommer modtog stiftsrådets anbefaling om at lade deres kirke lukke.

Fem måneder forinden var Peter Møller Jensen kommet til som ny sognepræst, og sammen med den daglige leder og et nydannet menighedsråd følte kirken sig klar til at »udvikle Utterslev Kirkes plads i fremtiden«, som det hedder i et høringssvar til Københavns Stiftsråd.

Hvis kirkeklokkerne i Utterslev skulle ringe af, blev det ikke med menighedsrådets velsignelse, og modstanden gav genklang i lokalsamfundet, hvor elever på Utterslev Skole iværksatte en underskriftsindsamling, mens støtteerklæringer tikkede ind på kirkens Facebookside.

»Hvis Utterslev Kirke lukkes, mangler vi et åndeligt (og religiøst selvfølgelig) og fysisk samlingspunkt«, skrev en frustreret borger.

En endelig beslutning
Men stiftsrådet var ikke til at rokke. Indstillingen blev fastholdt, og i aften træffer rådet endelig beslutning om de 17 kirkers skæbne.

I praksis overdrages anbefalingerne til biskop Peter Skov-Jakobsen, som overbringer listen til kirkeminister Manu Sareen (R), men det anses for næsten sikkert, at rådets indstilling bliver fulgt.

Årsagen til kirkereformen er, at antallet af kirker i Københavns sogne ikke længere modsvarer antallet af kirkegængere.

I 1960’erne flyttede 350.000 mennesker – svarende til hele Aarhus’ befolkning – ud af København, primært til Helsingør Stift, hvor der siden 1960 er bygget 44 kirker. I samme periode er der blot lukket en enkelt kirke i København.

Fra 1990 og frem er befolkningstallet dog steget betydeligt i særligt nye københavnerbydele som Sydhavn, Ørestad og Nordhavn, hvor der efter planen skal bygges nye kirker.

Vemodigt farvel

Derfor har menighedsrådet i Utterslev Kirke skiftet strategi og accepteret lukningen i håb om at være med til at »afvikle huset på fineste vis«, som sognepræst Peter Møller Jensen formulerer det, da gudstjenesten med konfirmanderne er forbi. »Mange af sognets beboere har en stor kærlighed til det her hus. Stærke minder fra dåb, begravelser, gudstjenester og konfirmationer«. Præsten håber, at bygningen fortsætter som kirkeligt hus, enten som frikirke eller for en indvandrermenighed. Planer om mere alment brug synes han ikke om.LÆS OGSÅ »Det ville være synd at gøre så fint et hus til noget så verdsligt som eksempelvis et supermarked. For mange knytter der sig en stor ærbødighed til det her hus, og det skal man respektere«. Derfor er Peter Møller Jensen skuffet og ærgerlig over, at Utterslev Kirke må dreje nøgen om til sommer: »Selvfølgelig er kirken ikke kun kirke i form af mursten, men det bliver meget vemodigt for mig, når jeg står her for sidste gang«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden