0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amnesty om Amy-sag: »Det ligner det, man gør, når man skal nedbryde folk«

Amy er underlagt skrappe restriktioner i sin personlige frihed. Eksperter vurderer, at man prøver at knække hende gennem en forældet pædagogik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn (arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

tvangsflyttet. 11-årig Amy blev tvangsflyttet fra sine plejeforældre på en barsk måde, som fik Børns Vilkår til at melde Næstved Kommune til politiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

At isolere Amy i et sommerhus og afskære hende fra enhver kontakt med sine plejeforældre, hindre hende i at se sin lillesøster, forbyde besøg af hendes faster og onkel og tage hendes mobiltelefon er et voldsomt indgreb i hendes personlige frihed.

»Hvis det var en voksen, ville man forudsætte, at man enten var sindssyg, kriminel eller til fare for sig selv og andre, for at iværksætte så vidtgående tvangsmidler«, siger jurist i Amnesty Internationals danske afdeling Claus Juul.

Han sammenligner behandlingen af Amy med forhold, som Amnesty ellers ser i lande af totalitært tilsnit.

»Det ligner det, man gør, når man skal nedbryde folk – så starter man med at gå ind og afskære dem kontakten med alle, der betyder noget for dem. Det er et helt utilbørligt psykisk pres, man lægger på hende«, siger han.

Loven giver ret til kontakt til personer i netværket
Ifølge loven har anbragte børn ret til at have kontakt med personer i deres netværk og med deres biologiske søskende – ja, kommunen skal ligefrem aktivt gøre en indsats for at afdække relationer i netværket og inddrage dem til gavn for barnet.

»At bestemme, hvem hun må være i kontakt med, når det ikke lige er den lokale pusher eller pædofile, som hun skal beskyttes imod, er et indgreb i den personlige frihed, som man aldrig ville se ved en voksen«, siger Claus Juul og minder om, at Amy ikke har gjort noget – hun har hverken stjålet eller opført sig voldeligt – hun har end ikke pjækket fra skole.

Han er ikke i tvivl om, at Næstved Kommune handler i strid med børnekonventionen og serviceloven.

Forældet pædagogik
Den pædagogik, Amy er genstand for, er anbefalet af samme psykolog, Ken Rasmussen, som tidligere har rådgivet kommunen uden at have set eller undersøgt Amy.

Ifølge et fire sider langt notat fra Amys sagsbehandler dateret 30. april vurderer han, at »Amy ikke vil lide overlast ved ikke at se sin tidligere plejefamilie«. »Det hindrer Amy i at arbejde med relationer og tilknytning i det behandlingsmæssige regi, som hun er i, hvis plejefamilien ikke giver slip, eller det ikke lykkes opholdsstedet at få Amy til at give slip«.Lektor i socialt arbejde Karin Kildedal fra Aalborg Universitet er Danmarks mest erfarne forsker i socialt udsatte børn. Hun er både rystet og vred: »At tro, at man kan gøre sig til dommer over et barns følelser, er så respektløst. Det strider mod alt, hvad der står i Barnets reform og mod alle faglige begrundelser«, siger hun.

Ifølge Karin Kildedal er der i dag bred faglig enighed og viden om, at man kun kan arbejde med børn ved at møde dem positivt og ikke straffende.

»Men desværre ser jeg mange døgninstitutioner arbejde med en konsekvenstænkning, som er i modstrid med alt, hvad vi ved om anbragte børn«.
Klinisk psykolog: »Det ligner en magtkamp«

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu