Selvmordsforsøg. 19. november sidste år prøvede Angela, Shabnam, Tabasom og Ruchsar at tage deres liv på to forskellige asylcentre.
Foto: Ditte Valente

Selvmordsforsøg. 19. november sidste år prøvede Angela, Shabnam, Tabasom og Ruchsar at tage deres liv på to forskellige asylcentre.

Danmark

Ombudsmanden undersøger fire teenagepigers selvmordsforsøg på asylcenter

Antallet af selvmordsforsøg på de danske asylcentre er steget drastisk de senere år.

Danmark

Shabnam på 18 år ville ikke mere. Hun havde mistet en bror, i Afghanistan ville en talebankommandant have hende til kone, hendes familie havde været på flugt i seks måneder, de havde boet på asylcenter i halvandet år, og nu havde de fået afslag på humanitær opholdstilladelse.

Hun ville ikke leve længere og fortalte det til nogle af sine veninder. De følte, at deres liv var lige så elendigt som hendes, og den 19. november sidste år forsøgte de fire afghanske teenagepiger at begå kollektivt selvmord.

LÆS OGSÅ Fiktive mennesker»Danmark har alt. Frihed, teknologi, økonomi, uddannelse, rigdom. Det ligger for fødderne af mig, og jeg kan se det hver dag, men jeg kan ikke få del i det. Vi vil aldrig blive behandlet som mennesker, min familie og jeg. Vi er fiktive mennesker. Jeg har altid drømt om, at tingene skulle blive gode, og nu kan jeg se, at de kan blive gode. Men jeg vil aldrig få det. Det kunne jeg ikke acceptere«, siger Shabnam, der er den ældste af pigerne.

Det koordinerede og kollektive selvmordsforsøg blev i sidste øjeblik forhindret af ansatte på asylcentrene, men siden er Folketingets Ombudsmand gået ind i sagen.

»Folketingets Ombudsmand har nogle særlige forpligtelser over for samfundets udsatte borgere, herunder børn på institutioner. Når vi hører, at fire teenagepiger, der bor på sjællandske asylcentre, forsøger at begå selvmord, ligger det i naturlig forlængelse af vores tilsynspligt at spørge til tingene. Selvmordsforsøg som i den her sag ser vi med alvor på«, siger Bente Mundt, der er kontorchef i ombudsmandens børnekontor.Røde Kors, Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet er blevet bedt om at redegøre for sagen. Centerdirektør i Udlændingestyrelsen Anni Fode har i en mail til Politiken skrevet:

Vi er fiktive mennesker»Det er forfærdeligt, at unge mennesker forsøger at tage deres eget liv, og det er ikke mindre tragisk, at det er unge i asylansøgerfamilier. Men sådanne omstændigheder kan ikke begrunde asyl. Her må vi behandle asylsagerne efter de regler, der gælder i Danmark. Hvis der er sygdom inde i billedet, er der mulighed for at søge Justitsministeriet om humanitær opholdstilladelse«.

Større belastning i centrene

Antallet af selvmordsforsøg på de danske asylcentre er steget drastisk de senere år. I 2008 var det 12, i 2009 var det 25, i 2010 var det 34, i 2011 var det 53, og i de tre første kvartaler af 2012 skete det 40 gange. Tallene inkluderer de tilfælde, hvor en asylansøger med selvmordstanker er blevet henvist til en skadestue eller psykiater.

Den væsentligste årsag er ifølge Røde Kors og Udlændingestyrelsen ikke, at forholdene er blevet ringere, men at der er kommet flere asylansøgere. Der er også kommet flere afviste asylansøgere.

LÆS OGSÅ

Selv om politiet regelmæssigt tvangsudsender afviste asylansøgere, stiger antallet i udsendelsesposition. Ved indgangen til 2013 sad der 1.563 afviste asylansøgere på centrene, og det er det højeste tal i mange år. Tallet er ikke eksploderet de senere år, men steget jævnt.

Til gengæld sidder folk ikke så lang tid mere, og sagsbehandlingstiden er faldet fra 158 dage i 2010 til nu cirka 60 dage.

Men dem, der sidder i centrene, er mere belastede. Fra 2009 til 2011 er sundhedsudgifterne eksploderet fra 15 til 90 millioner kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden