Tvangsrobotisering. Struer Kommune vælger nu at dropper robotstøvsugere til de ældre borger.
Foto: LIND OLE

Tvangsrobotisering. Struer Kommune vælger nu at dropper robotstøvsugere til de ældre borger.

Danmark

Kommune dropper tvangsrobotisering hos de ældre

Robotstøvsugeren kommer ikke ud i hjørnerne, lyder det fra Struer Kommune.

Danmark

Struer Kommune vælger ligesom Horsens at droppe robotstøvsugerne til de ældre.

Det sker efter, at de har haft robotstøvsugerne på prøve hos 12 udvalgte borgere i hjemmeplejen det seneste år.

»Vi satte det her forsøg i gang sidste år for at få mere kendskab til, om det er en god ide. Vores erfaring er nu, at robotstøvsugeren ikke kan stå alene«, siger Grethe Hestbech (F), som er viceborgmester og formand for Socialudvalget i Struer Kommune.

LÆS OGSÅ

Jeg synes ikke, at man skal pådutte de svageste borgere i landet en teknologi, der ikke er fuldt udviklet.

En ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viste for nylig, at 66 procent af kommunerne har besluttet at indføre robotstøvsugere i løbet af 2013, mens 23 procent overvejer det.

For meget snavs i hjørnerne
Struer Kommunen vil ikke tage robotstøvsugeren i brug, fordi støvsugerne stadig ikke er gode nok.

»Den er et godt supplement til den rengøring de ældre får i forvejen, men den kan ikke komme ind i hjørnerne, den kan ikke bruges på trapper og den kan ikke støvsuge møblerne. Vores hjemmehjælpere skal jo mere end bare støvsuge. Så den kan bruges som supplement, men vi synes, at det er for tidligt endnu kun at bruge den«, fortæller Grethe Hestbech.

Hun oplyser dog, at de ældre i Struer Kommune gerne selv må anskaffe sig en robotstøvsuger, men kommunen kommer ikke til at betale for den.

LÆS MERE

Ældre Sagen: Drop tvangsrobotisering
Den administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup er glad for, at der er en kommune, som bryder med visionen om robotstøvsugere i de ældres hjem.

»Jeg synes ikke, at man skal pådutte de svageste borgere i landet en teknologi, der ikke er fuldt udviklet. Det er kun de mest svækkede ældre i Danmark, som får hjemmepleje. Derfor skal man være opmærksom på, at en robotstøvsuger ikke har varme hænder, ikke har et hjerte, og ikke har vagtsomme øjne. Den kan altså ikke se, om der er behov for mere hjælp til den pågældende ældre«, siger Bjarne Hastrup.

Opfordring: Brug dem selv

Han mener, at der er en udvikling i gang, hvor kommunerne begynder at indse, at robotstøvsugerne ikke er tilstrækkeligt udviklede. Og det, håber han, vil få flere kommuner til at droppe tanken om robotstøvsugere hos de ældre og i stedet bruge dem, hvor de ifølge ham hører hjemme.

»De her robotstøvsugere er ude af kurs, for de skulle i virkeligheden have kurs mod rådhuset, biblioteker og institutionerne. Flere eksperter siger nemlig, at robotstøvsugerne er meget mere egnede til store flade, mens de er ineffektive til små hjem«.

Bjarne Hastrup opfordrer derfor borgerrepræsentationerne rundt om i landet til selv at afprøve robotstøvsugerne.

»Vi vil opfordre de andre kommuner til at få den økonomiske gevinst ved at sætte robotstøvsugerne ud på deres egne rådhuse, skoler og institutioner, hvor de vil få en langt større økonomisk effekt af dem end i hjemmeplejen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce