Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
AFFALD. Det er fortsat uvidst, hvor radioaktivt affald fra Forsøgsstation Risø skal deponeres.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

AFFALD. Det er fortsat uvidst, hvor radioaktivt affald fra Forsøgsstation Risø skal deponeres.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere om placeringen af atomdepot: Der er ingen grund til hastværk

Politikerne har unødigt travlt med at placere det danske atomaffald fra Risø, mener forskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udpegningen af seks forskellige steder rundt i Danmark som mulige depoter for radioaktivt affald er forhastet og er sket uden inddragelse af borgerne.

Sådan lyder kritikken fra forskere ved Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet, som har analyseret arbejdet med at placere 5.000-10.000 radioaktivt affald fra Forsøgsstation Risø.

De mener, at udpegningen burde have afventet en forudgående miljøvurdering af alle muligheder inklusive deponering i udlandet.

LÆS OGSÅ

Forskerne mener, det er unødvendigt hastværk, at der inden årets udgang skal ligge en miljøvurdering af de seks placeringer.

»Det er ikke realistisk, hvis alle alternativer også i udlandet skal undersøges lige godt for at få det bedste beslutningsgrundlag. Der er slet ingen grund til det hastværk«, siger professor Lone Kørnøv fra Det Danske Center for Miljøvurdering.

Tvivl om den bedste løsning

Forskerne mener, at politikerne fra starten har været låst af folketingsbeslutningen fra 2003 om, at affaldet skal placeres i Danmark.

»Vi ved ikke, om de danske placeringer eller en midlertidig deponering på Risø eller eksport til udlandet er den bedste løsning«, siger Lone Mørkøv og fortsætter:

LÆS OGSÅ Eksperter: Dansk plan for atomaffald kan ikke lade sig gøre

»Det er brandærgerligt, hvis den ellers udmærkede grundtanke om, at man selv skal rydde op efter sig, kommer til at spærre for den måske bedste miljømæssige løsning, som kan være eksport af affaldet«.

Forskerne kalder samtidig forløbet for lukket og undrer sig over, at politikerne ikke har lært af balladen omkring vindmølletestcentret i Thy.

»Det var jo ikke engang nær så kontroversielt et emne som et depot for atomaffald. Alligevel har politikerne tilsyneladende intet lært af det, og det kan undre«, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden