0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver anden patient bliver massivt overmedicineret

Undersøgelse dokumenterer massiv overmedicinering på de psykiatriske afdelinger i Glostrup og Hvidovre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
CLAUS LUNDE (arkiv)
Foto: CLAUS LUNDE (arkiv)

Kritik. Hver anden patient, der behandles med antipsykotisk medicin på de psykiatriske afdelinger i Glostrup og Hvidovre, får medicindoser, der klart overskrider det maksimum, som er sat i vejledningerne

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hver anden patient, der behandles med antipsykotisk medicin på de psykiatriske afdelinger i Glostrup og Hvidovre, får medicindoser, der klart overskrider det maksimum, som er sat i vejledningerne.

På Rigshospitalet og Bispebjerg sker der også overmedicinering i stort omfang, men det er dog mindre. Heller ikke de psykiatriske afdelinger i Ballerup og Nordsjælland holder sig inden for de maksimale doser i vejledningerne.
Betydelige overskridelser

Der er med Region Hovedstadens egne ord tale om »betydelige overskridelser«, og regionsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) betegner sagen som alvorlig.

»Nu forventer jeg, at vi får styr på, om der er gjort ting, der er forkerte, og om der er begået ledelsesmæssige fejl. For patienternes skyld må vi gribe hurtigt ind«, siger Vibeke Storm Rasmussen.

LÆS OGSÅ

Hun og politikerne i regionen fik i går en undersøgelse fra Region Hovedstadens Psykiatri af forbruget af det stærke antipsykotiske lægemiddel Zyprexa på fem psykiatriske centre i hovedstaden i perioden fra 1. januar til 15. marts i år.

Undersøgelsen viser, at på afdelingerne i Glostrup og Hvidovre er det 47 procent af de psykiatriske patienter, der behandles med Zyprexa, som får doser, der overskrider de 40 mg i døgnet, som er det maksimalt anbefalede. »På begge centre gives døgndoser på mindst 80 mg«, fremgår det af notatet om undersøgelsen.
Dybt chokerende

Og på Psykiatrisk Center Glostrup fik 29 patienter gennem de to en halv måned doser, der lå på 120 mg eller derover.

»Det er dybt chokerende«, siger Arly Eskildsen, formand for regionens psykiatriudvalg. »Det er fuldstændig i modstrid med regionens politik om at undgå overmedicinering og begrænse bivirkningerne af medicinering«.

Undersøgelsen bekræfter og dokumenterer, at der som omtalt i Politiken den seneste uge er sket massiv overmedicinering på afdelingen i Glostrup, hvor de højeste doser bliver anvendt, men den dokumenterer også massiv overmedicinering på de andre psykiatriske afdelinger i hovedstaden. Undersøgelsen, der er beskrevet i et notat af 29. maj, blev gennemført på baggrund af en anonym henvendelse i marts til embedslægen og ledelsen i Region Hovedstadens Psykiatri.

Notatet er skrevet af direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri, der dermed har kendt til tallene i mere end tre uger.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce