0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks krav til ledige er blandt verdens skrappeste

Det er ikke lykkedes at få kraven til at fungere, siger Dansk Arbejdsgiverforening.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
NIELS HOUGAARD
Foto: NIELS HOUGAARD

SKRAPT. Der bliver stillet høje krav til de ledige på landets jobcentre, viser ny analyse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Arbejdsløse gider ikke arbejde, og de kan slippe af sted med at gå og dandere den.

Sådan har det lydt i den offentlige debat, og debatten er blevet forstærket af Dovne Robert. Men nu viser en analyse, at kravene til arbejdsløse i Danmark er blandt verdens hårdeste.

Analysen er foretaget af Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Analysen viser, at danske arbejdsløse, hvis de vil have offentlig forsørgelse, skal leve op til de fjerde skrappeste krav målt i forhold til arbejdsløse i de rigeste lande i verden.

Kun i Norge, Tyskland og i Polen stilles der skrappere krav til ledige, end der gøres i Danmark. Sverige ligger på en tiendeplads. Helt i bund ligger Sydkorea, hvor der ifølge OECD’s oplysninger er særdeles lempelige forhold for arbejdsløse.

Skal kunne tage job med dags varsel
OECD har målt og tildelt mellem et og fem point til de såkaldte rådighedskrav, som landene stiller til ledige, hvis de vil have offentlig forsørgelse. Ugebrevet A4’s analyse tager udgangspunkt i de fire krav, som er helt centrale, når det handler om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er i øvrigt de samme kriterier, som Dansk Arbejdsgiverforening benytter i sin seneste arbejdsmarkedsrapport.Heller ikke Venstres medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg Hans Andersen falder på halen over, at Danmark byder ledige de fjerde hårdeste rådighedskrav blandt verdens rigeste lande.

Venstre vil fortsat, som en del af en kommende kontanthjælpsreform, kræve, at ledige tager job overalt i landet, sådan som man gør i Norge. I Danmark kan ledige inden for de første tre måneders ledighed nøjes med at tage job i en radius af tre timer med offentlig transport.

Københavnere skal rykke til Esbjerg
Bor man i København, bør man efter Hans Andersens mening som udgangspunkt straks rykke til Esbjerg, hvis det er der, arbejdet er.

»Det er løgn, at der ikke er job at få i Esbjerg. Og der er job at få i Skagen - i sommerhalvåret. De job bliver jo ikke søgt. Det kan jeg se, når jeg læser aviser og lytter til, hvad arbejdsgiverne siger. De bliver ikke søgt af kontanthjælpsmodtagere. De bliver søgt af europæere fra andre lande. Så en fjerde plads på OECD’s liste eller ej - det får ikke os til at ændre vores krav til en kontanthjælpsreform,« siger Hans Andersen.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce