skjul. Lars Hedegaard har levet under beskyttelse fra Politiets Efterretningstjeneste, siden han blev forsøgt skudt 5. februar. (arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

skjul. Lars Hedegaard har levet under beskyttelse fra Politiets Efterretningstjeneste, siden han blev forsøgt skudt 5. februar. (arkivfoto)

Danmark

Enhedslisten er ikke inviteret til udsolgt debatmøde med Lars Hedegaard

Massiv interesse for at høre Lars Hedegaard tale, efter at han blev forsøgt skudt.

Danmark

Lars Hedegaard kommer til at tale om ytringsfrihed foran en fyldt Landstingssal på Christiansborg, når han 21. februar klokken 17 træder frem for for offentligheden for første gang, siden han blev forsøgt skudt ved sin bopæl på Frederiksberg for to uger siden. Flere partiledere skal også tale ved mødet.

Det fremgår af Trykkefrihedsselskabets hjemmeside, at alle pladser til debatarrangementet er udsolgt, her tre dage inden det løber af stablen i den traditionsrige Landstingssal.

»Alt for mange har meldt sig til. Vi har solgt 160 billetter, og nogle står på venteliste og kan komme med, hvis der er afbud. Derudover kommer debatdeltagerne, bestyrelsen og enkelte nære venner«, siger medlem af selskabets bestyrelse Torben Mark Pedersen, der står for det praktiske omkring tilmeldingen.

LÆS OGSÅ

Selskabet har inviteret politikere, debattører og redaktører på tværs af det politiske spektrum for at diskutere den ytringsfrihed, som, selskabet mener, er truet efter angreb på blandt andre bladtegner Kurt Westergaard, den svenske kunstner Lars Vilks og senest den kontroversielle islamkritiker Lars Hedegaard.

Det er meningsløst at invitere Enhedslisten til noget, der har med ytringsfrihed at gøre

Politiet er tavs om efterforskningen
Politiet efterforsker fortsat angrebet på Lars Hedegaard, men har se seneste ti dage været tavs om efterforskningen. Lars Hedegaard bliver beskyttet af Politiets Efterretningstjeneste og opholder sig et ukendt sted. Selv hans nærmeste venner ved ikke, hvor han er, og kan ikke selv kontakte ham.

På Trykkefrihedsselskabets hjemmeside står, at deltagerne i debatten skal diskutere spørgsmålene: »Hvordan kan vi beskytte det frie ord og retten til at tænke og tale frit? Hvordan sætter vi en stopper for truslerne og volden? Hvad vil de politiske partier gøre for at sikre, at Hedegaard-attentatet bliver den sidste af sin slags i Danmark?«.

Det fremgår også, at selskabet mener, at »truslerne, volden og terroren virker«:

»Selvcensuren breder sig. Aviser, forlag, museer, teatre og satiretegnere tøver, når det drejer sig om islamkritik eller beskrivelser af Muhammeds liv, ligesom indvandringskritiske politikere må have politibeskyttelse«, skriver bestyrelsen.

Torben Mark Pedersen siger:

»Vi håber, at der kommer det ud af debatmødet, at politikerne tager spørgsmålet om at forsvare ytringsfriheden alvorligt og tager nogle politiske initiativer, så vi ikke igen skal være vidne til et mordforsøg som det på Lars Hedegaard«.

Men vi ved stadig ikke, hvorfor han blev skudt?

»Nej, vi ved det ikke med sikkerhed, men Politiets Efterretningstjeneste, den samlede presse og næsten alle danskere formoder, at der er en sammenhæng mellem Lars Hedegaards islamkritik og mordforsøget på ham. Vi ser det overalt i Europa. Kritiserer du islam, så løber du en risiko«, siger Torben Mark Pedersen.

Enhedslisten ikke inviteret. Er det ikke lidt besynderligt at lukke et bestemt parti ude fra en debat om ytringsfrihed?

»For det første så er det et trængselsproblem og ikke et spørgsmål om ytringsfriheden. Vi har ikke plads til alle i salen. For det andet er det sådan, at ethvert medie har lov til at lave en selektion i, hvem der optræder i mediet. Det samme gør sig gældende, når man arrangerer et møde. Vi har inviteret de mennesker, der er mest relevante«, siger han og fortsætter:

»Enhedslisten er ikke relevant til en debat om ytringsfrihed, for i partiet er der antidemokratiske kræfter, der går ind for totalitære styreformer. Det er meningsløst at invitere Enhedslisten til noget, der har med ytringsfrihed at gøre«, siger Torben Mark Pedersen.

Politiken.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lars Barfoed og Kristian Thulesen Dahl taler ved mødet

Partiformændene Lars Barfoed (K) og Kristian Thulesen Dahl (DF) taler ved mødet. Andre deltagere er Bertel Haarder (V), Simon Emil Ammitzbøll (LA), Rasmus Helveg Petersen (R), Lars Hedegaard, Naser Khader, Jacob Mchangama, Lisbeth Knudsen, Christopher Arzrouni og Katrine Winkel Holm.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er også inviteret til at tale, men har i skrivende stund ikke svaret på invitationen.

Trykkefrihedsselskabet har ikke inviteret en repræsentant for dagbladet Politiken til at tale ved debatten, da »Politiken ikke er den mest utvetydige støtte for ytringsfriheden«, siger Torben Mark Pedersen.

På grund af drabsforsøget på Lars Hedegaard er der massive sikkerhedsforanstaltninger omkring debatmødet. Tilmeldingsfristen er i dag klokken 12 tre dage inden arrangementet.

Torben Mark Pedersen sender en liste med alle deltageres navne og telefonnumre til Folketinget, så deltagerne kan blive clearet. Sandsynligvis af Politiets Efterretningstjeneste, der står for sikkerheden omkring Lars Hedegaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce