Afvist. 20-årige Jihad Taha havde meldt sig til debatmøde om ytringsfrihed, men blev afvist på grund af sit navn.
Foto: JENS DRESLING

Afvist. 20-årige Jihad Taha havde meldt sig til debatmøde om ytringsfrihed, men blev afvist på grund af sit navn.

Danmark

Efter Jihad Taha: Debattør taler i dag om frygten

Politikere vil ikke blande sig i afvisningen af ung studerende til Trykkefrihedsselskabets debatmøde.

Danmark

Den borgerlige debattør Christopher Arzrouni vil til dagens debatmøde om ytringsfrihed på Christiansborg bruge noget af sin taletid på, at den 20-årige studerende Jihad Taha er blevet udelukket fra en plads på tilskuerrækkerne i Landstingssalen.

Politiken.dk har talt med en række af de politikere og debattører, som er inviteret til at holde et oplæg om, hvordan ytringsfriheden kan styrkes efter drabsforsøget på den kontroversielle islamkritiker Lars Hedegaard 5. februar.

LÆS OGSÅ

De fleste vil ikke blande sig i, at Trykkefrihedsselskabet af »sikkerhedshensyn« har afvist at sælge en billet til Jihad Taha, der læser samfundsfag på RUC og er frivillig i Red Barnet Ungdom og Hjemmeværnet.

Udelukkelsen får ingen indflydelse på deres deltagelse i mødet, og ingen af de adspurgte - bortset fra Arzrouni - har tænkt sig at ændre på deres oplæg efter sagen om Jihad Taha.

Navn og citat førte til afvisning
Torben Mark Pedersen, medlem af selskabets bestyrelse og arrangør af dagens møde, har forklaret, at Jihad Taha blev udelukket på grund af sit fornavn, og fordi den studerende har skrevet et citat på sin Facebookside, der kan opfattes »krigerisk«. Citatet stammer fra Che Guevara.

»Jeg har tænkt mig at ændre noget i mit oplæg«, fortæller Christopher Arzrouni og fortsætter:

»Jeg vil tale om, at udelukkelsen af den unge mand er et udtryk for den frygt, som mennesker bliver grebet af, når de står i en situation, hvor de er truet på deres liv. Det er faktisk ikke så underligt, at Trykkefrihedsselskabet har reageret, som de har i denne situation. Torben Mark Pedersen har sagt noget i retning af, at 'det er bedre at være på den sikre side', og det er fuldt forståeligt«.

Udelukkelse kaldes rationelt
Hvad der umiddelbart kan forstås som en hysterisk, paranoid og overdreven handling, er i virkeligheden utrolig rationel, mener Christopher Arzrouni om udelukkelsen af Jihad Taha.

»I den nuværende situation er det faktisk rationelt at være bange, og dermed er udelukkelsen rationel, fordi man er usikker og gerne vil bringe sig på den sikre side. Så kan det godt være, at du kan lave et interview med den studerende, som fornuftigt siger, at 'hvis han havde onde hensigter, havde han nok brugt et andet dæknavn end Jihad', men der er man nødt til at forstå, at når folk er bange, så forsøger de at beskytte sig, så godt de overhovedet kan«, siger Christopher Arzrouni.

Baggrunden for debatmødet er, at der gennem de senere år har været en række trusler og angreb mod personer, der har kritiseret islam i ord, tale og tegning. Heriblandt bladtegneren Kurt Westergaard og den svenske kunstner Lars Vilks.

Den direkte anledning til mødet er drabsforsøget på Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, der i øvrigt til debatmødet viser sig for offentligheden for første gang, siden en kugle fløj over hans hoved ved bopælen på Frederiksberg.

Politikere blander sig ikke
Politiken.dk har i går og i dag forsøgt at få fat i samtlige de folketingspolitikere, der skal holde oplæg i eftermiddag. Jesper Petersen (SF), Lars Barfoed (K), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Bertel Haarder (V) har ikke haft tid til at ringe tilbage. Simon Emil Ammitzbøll har fortalt, at Trykkefrihedsselskabet selv bestemmer, hvem de inviterer og ikke inviterer, og han oplyser, at han ikke taler om udelukkelsen af Jihad Taha i sit oplæg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bertel Haarder oplyser gennem sin medarbejder, at han ingen kommentarer har til udelukkelsen af Jihad Taha, da Trykkefrihedsselskabet er arrangør af mødet, og at han ikke kender nok til baggrunden for udelukkelsen. Samme begrundelse for 'ingen kommentarer' kommer i øvrigt fra Berlingskes ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen, der som eneste redaktør skal holde oplæg.

På samme linje er socialdemokraten Ole Hækkerup.

»Jeg vil ikke gå ind i en lang palaver om, hvem de udelukker. Trykkefrihedsselskabet er en privat forening, der kan gøre, hvad den vil. Selvfølgelig skal man ikke udelukke nogen på forhånd, men jeg vil ikke gøre mig til dommer over det«, siger han.

Radikale tager afstand
Derimod siger den radikale paneldeltager Rasmus Helveg-Petersen:

»Hvis det udelukkende er på grund af navnet, at han er blevet udelukket, så er det noget, jeg tager kraftigt afstand fra, og jeg er heller ikke sikker på, at det er lovligt. Men det får ingen indflydelse på min deltagelse i mødet, og jeg har ikke tænkt mig at ændre i mit oplæg«.

I panelet sidder også debattør og mellemøstkender Naser Khader og Jacob Mchangama fra CEPOS. De er begge kritiske over for, at Trykkefrihedsselskabet har udelukket Jihad Taha fra at deltage, men har ikke tænkt sig at nævne den konkrete sag i deres oplæg på mødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det virker som et klart selvmål«

»Hvis det passer, at han er blevet afvist på grund af navnet, er det selvsagt dybt problematisk. I givet fald bør man genoverveje sin beslutning og beklage over for Jihad Taha, at man har handlet, som man har gjort«, siger Naser Khader, mens Jacob Mcangama siger:

»Det virker som et klart selvmål. Det kan risikere at forplumre debatten, at man har handlet, som tilfældet synes at være. Det er et meget mærkeligt signal at sende. Når det nu er et arrangement, der skulle samle snarere end splitte, kunne man godt have disponeret bedre«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce