Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trykkefrihedsselskabet nægter RUC-studerende adgang til debatmøde

20-årige Jihad Taha forstår ikke, hvorfor han er blevet nægtet adgang til debatmøde om ytringsfrihed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trykkefrihedsselskabet har nægtet en RUC-studerende adgang til et arrangement om ytringsfrihed på Christiansborg på torsdag.

20-årige Jihad Taha, der læser Politik og Administration, havde ellers købt billet til arrangementet via Trykkeselskabets hjemmeside.

Men i dag modtog han imidlertid en mail fra Torben Mark Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet, hvori det står, at han af »sikkerhedshensyn« ikke kan få lov at deltage i mødet, hvor blandt andre islamkritikeren Lars Hedegaard og en række partiledere skal tale.

LÆS OGSÅ

»Jeg beklager at måtte meddele, at vi af sikkerhedshensyn har valgt at afvise Deres deltagelse i mødet på torsdag. De vil ikke længere fremgå af adgangslisten og vil ikke få adgang til Christiansborg. Hvis De sender mig Deres bankoplysninger, vil vi sende pengene retur«, står der i mailen.

Stærkt diskriminerende
Jihad Taha stiller sig imidlertid fuldstændigt uforstående over for afvisningen og fortæller, at han på ingen måde er involveret i organisationer, der skulle gøre ham til en farlig gæst.

»Jeg har en pletfri straffeattest, studerer på universitetet og arbejder frivilligt for både Red Barnet Ungdom og Hjemmeværnet. Jeg hader at skulle sige det, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at det er mit arabisk-klingende navn, der gør, at Trykkefrihedsselskabet ikke vil have mig med«, siger Jihad Taha, der derudover også arbejder frivilligt som dialogambassadør hos Danish Youth Counsil - en forening, som arbejder for børn og unges demokratiske rettigheder.

»Hvis det er tilfældet, synes jeg, det stærk diskriminerende«, siger han.

Hos Trykkefrihedsselskabet afviser man at kommentere den konkrete afvisning og ønsker ikke at forklare baggrunden for, at Jihad Taha ikke kan få adgang til mødet.

»Vi er en privat forening, og der er tale om privat arrangement, hvor vi har ret til at vælge ud, hvem der deltager, og hvem der ikke gør. Den ret har vi gjort brug af. Som udgangspunkt er der fri adgang til vores arrangementer, men vi foretager i hvert enkelt tilfælde en konkret vurdering, hvor vi altså nogle gange vælger at udelukke nogen frem for andre fra at deltage. Det er så det, der sket her, og mere vil jeg ikke sige«, fortæller Torben Mark Pedersen til politiken.dk.

Enhedslisten er ikke inviteret

Hvilke sikkerhedshensyn Trykkefrihedsselskabet henviser til, står hen i det uvisse, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser, at de ikke har været inde over arrangementet.

»PET har ikke noget med arrangementet at gøre, men henviser til arrangørerne bag det«, skriver PET således i en mail til politiken.dk

Det er ikke bare Jihad Taha, der ikke er fundet egnet til at deltage i mødet. Politikere fra Enhedslisten er således ikke med på den liste af debattører, redaktører og politikere på tværs af det politiske spektrum, som Trykkefrihedsselskabet har inviteret til at diskutere ytringsfrihed.

LÆS OGSÅ

Tilbage står en skuffet Jihad Taha, der ikke kan forstå, at han er blevet nægtet adgang til et møde, der har ytringsfrihed på dagsordenen.

»Trykkefrihedsselskabet er selvfølgelig i sin gode ret til at bestemme, hvem de vil have med og ikke vil have med til deres møder. Det afgør de selv. Men hvis man udelukker alle folk, man ikke er enig med, så bliver det en temmelig ensidig debat. Jeg havde sådan glædet mig til at overvære en nuanceret debat om et væsentlig emne, men det får jeg altså nu ikke mulighed for«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden