Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)
Danmark

Udgiften til privathospitaler halveret på fem år

De offentlige hospitaler har sat tempoet op, bragt ventetiderne ned og dermed halveret udgiften til at få patienter behandlet på privathospitaler.

Danmark

Privatsygehusenes andel af den samlede hospitalsaktivitet rasler ned. Over de seneste fem år er de private hospitalers andel af den offentligt finansierede sygehusaktivitet halveret.

Det viser nye tal fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

»Jeg er stolt over de her tal. De viser, at vi har et stærkt og effektivt sundhedsvæsen, der kan stå distancen over for de private sygehuse. Selv efter en årrække med en borgerlig regering, der gjorde, hvad den kunne for at skabe et stærkt privat marked for sundhed«, lyder det fra forebyggelses- og sundhedsminister Astrid Krag (SF).

LÆS INTERVIEW Udgifter voksede voldsomt I 2008 udgjorde de private sygehuses andel af den offentligt finansierede sygehusaktivitet 2,5 procent. I 2012 var andelen faldet til 1,2 procent, viser en foreløbig opgørelse fra ministeriet. Omregnet til kroner svarer det til, at udgiften er faldet fra 1.500 millioner kroner til 700-800 millioner kroner.Udgiften til privathospitalerne voksede voldsomt efter den store sygeplejerskestrejke i 2008, som fik ventetiderne til at stige. Patienter, der måtte vente mere end en måned på behandling på et offentligt sygehus, havde dengang ret til at blive henvist til et privat hospital, og det fik antallet af patienter på de private hospitaler til at stige markant.

Udviklingen begyndte for alvor at vende i 2011, mens den borgerlige regering stadig var ved magten, men sundhedsministeren mener, at de nuværende regeringspartier med god ret kan tage æren for faldet.

Hårdt pres
»Oppositionen udsatte den daværende regering for et hårdt politisk pres i hele sagen om overbetaling af privathospitalerne«, siger Astrid Krag og tilføjer:

»Jeg tror, at de fleste, der fulgte debatten dengang, kan nikke genkendende til, at det i høj grad var på grund af det politiske pres og det arbejde, oppositionen lagde for dagen med at få afdækket den overbetaling, der fandt sted, at den borgerlige regering blev tvunget til at skrue ned for de gyldne haner«.

Ifølge Venstre sundhedsordfører, Sophie Løhde, klæder det ikke ministeren at tage æren for faldet under VK-regeringen, da faldet ifølge Løhde »formentlig dækker over, at regionerne er blevet bedre til at udnytte deres egen kapacitet og benytte udbud«.

Æren skal gives til regionerne og personalet, der har slidt og slæbt for at øge effektiviteten på de offentlige sygehuse»Det afgørende for Venstre er, at patienterne får god og hurtig behandling. I modsætning til regeringen er det ikke afgørende for os, hvor behandlingen sker, men hvor hurtigt det sker. Det, der er trist, er, at regeringen er mere optaget af, at færre patienter skal på privathospital, end den er interesseret i, at flere patienter bliver behandlet hurtigt«, tilføjer Sophie Løhde med henvisning til, at regeringen for visse lidelser har udvidet ventetidsreglen fra en til to måneder.

Fortsat i fokus
»Al den kritik, vi har modtaget fra de tidligere oppositionspartier S og SF, begynder efterhånden at klinge en anelse hult. Det viser tallene jo. Det afgørende for os har aldrig været, at privathospitalernes andel skulle udgøre x eller y. Sandheden er, at privathospitalerne kun fylder knap 1 procent, men når man hører regeringspartierne, får man det indtryk, at privathospitalerne er en eller anden stor profitkæmpe, der dræner det offentlige sundhedsvæsen dråbe for dråbe«.Sundhedsminister Astrid Krag siger, at hun ikke har et mål for, hvor lille en rolle privathospitalerne skal spille.

»Men det er klart, at jeg vil blive ved med at være opmærksom på, om der er nogle strukturer i vores sundhedsvæsen, som er blevet sat i værk under den borgerlige regering, og som favoriserer privathospitalerne«.

Æren går til regioner og personale

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvordan vil du få andelen endnu længere ned?»Æren skal gives til regionerne og personalet, der har slidt og slæbt for at øge effektiviteten på de offentlige sygehuse. Og hver gang den udvikling fortsætter, vil der blive mindre brug for bufferkapaciteten på privatsygehusene«.

LÆS OGSÅ Men vil regeringen gøre noget for at få andelen længere ned?»Jeg vil gøre det, jeg har gjort hver eneste dag, siden jeg blev sundhedsminister, nemlig være opmærksom på, om der er nogle ordninger, nogle steder i lovgivningen, hvor der sker en skjult eller tydelig favorisering af privathospitalerne. Og så gøre noget ved det«, siger Astrid Krag.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce