Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nysgerrighed. Pigerne på bordellet har under hele serien været anonyme, men de vil hellere end gerne besvare spørgsmål fra læserne, så det har de gjort. Og der har været mange.
Foto: Mie Brinkman

Nysgerrighed. Pigerne på bordellet har under hele serien været anonyme, men de vil hellere end gerne besvare spørgsmål fra læserne, så det har de gjort. Og der har været mange.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bordellet svarer på spørgsmål 1: Ja, Morten - jeg kan godt få stor nydelse ud af det

Læserne har stillet spørgsmål til kvinderne på det bordel, politiken.dk har fulgt i ni måneder. Og kvinderne har svaret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken.dk har over ni måneder været med på en kigger på et bordel i det københavnske, hvilket er blevet til serien 'Bordellet'.

Undervejs har læserne kunnet stille kvinderne spørgsmål, og det er der mange, der har benyttet sig af.

SE TEMABordellet - en arbejdsplads i Danmark

Dette er den første omgang spørgsmål og svar.

Hvad vil være den bedste hjælp, Folketingets politikere kunne give sexarbejdere i Danmark? Kasper Dreyer

Hej Kasper
Den bedste hjælp ville være at lade os få retten til at organisere os i fagforeninger og a-kasser med dertilhørende økonomisk sikkerhed, og at kunne arbejde stille og roligt i dertil indrettede etablissementer. Jeg er mere tryg ved tanken om at være på bordel, som er 'mit territorium' i stedet skulle for at skulle køre escort og træde ind på mændenes 'territorium'. Gad vide, hvad der evt ligger og lurer af farer der. Staten bliver nødt til at lempe rufferiparagrafferne, så de kvinder, der driver de gode klinikker, og som ofte selv er sexarbejdere, ikke bliver forfulgt af politi og retssystem. At kunne drive bordel lovligt og under strenge licenser kunne være en mulighed.

Kærlig hilsen
Adriana

Den bedste hjælp, vi kunne få fra politikernes side af, er en total anerkendelse af vores erhverv. At blive anerkendt som selvstændig erhvervsdrivende, og dermed opnå de samme rettigheder som alle andre selvstændige. Retten til fagforening samt a-kasse. Retten til at benytte de arbejdsredskaber vi har brug for, nemlig en udlejer af lokaler, chauffør og telefonpasser. Vi kan stort set ikke trække noget fra i skat, få kørselsfradrag etc. Rufferiparagraffen skal derfor fjernes, eller ihvertfald omdefineres.

Mange tak for dit spørgsmål.
Knus Camilla

I er integrerede, frie kvinder, bevidste om det valg, I nu engang har truffet. Men alligevel vælger I at optræde anonymt i reportageserien. Hvorfor? Anne

Hej Anne
Jeg optræder anonymt, da samfundet desværre tit moralsk fordømmer kvinder som vælger at sælge sex. Det går desværre helt tilbage til bibelsk tid, hvor Magdalena skulle fordømmes og stenes til døden grundet utugtig levevis. Generelt set har debatten omkring sexarbejde generelt været utrolig nedladende overfor os. Et ord som 'prostitueret' er utrolig moralsk ladet og nedladende. Det er et ord, der kun knytter vores identitet til vores måde at tjene penge på, og vi er 'beskidte' og ikke værdige i samfundets øjne. Jeg indeholder så mange andre ting end kun at være en, der tjener til dagen og vejen ved sexsalg. Jeg er datter, søster, veninde, moster, faster, intelligent, femsproget, uddannet over gennemsnittet og er også en glad, kærlig, omsorgsfuld kvinde. Hvis jeg stod frem med min beskæftigelse, vil samfundet påhæfte mig et 'luderemblem' og altid bruge denne betegnelse, når de ser mig. Jeg har en veninde, der stod offentligt frem, og fordømmelsen fra omverdenen og konsekvenserne var for store. Derfor vælger jeg at hemmeligholde min identitet. Det er min egen måde at beskytte mig fra rabiate holdninger omkring sexarbejde og personerne i denne branche.

Kærlig hilsen
Adriana

Hej Anne
Det er et helt bevidst valg, vi har foretaget. Dog forekommer der alligevel visse problematikker i henhold til dette valg. Vi lever i et samfund, som på manger måder er rummeligt. Men sexarbejdere, bordeller/klinikker og de parter, som er involverede, er ikke og har aldrig været anerkendt som et erhverv på lige fod med alle andre erhverv. Det har desværre i manges øjne en negativ klang, og man bedømmes udelukkende på dette erhverv, trods det faktum, at vi sexarbejdere er og rummer så meget andet. Vi er helt almindelige kvinder, som både er mødre, døtre, kærester, studerende etc. Desværre drukner alt dette i manges syn på det bierhverv, vi samtidig befinder os i. Vi bliver stemplet, og ikke opfattet som det hele menneske, vi er. Det er ikke blot befolkningen, men også politiet og politikerne, vi er oppe imod. Alle har en holdning til sexarbejdere. Derfor.

Mange tak for dit spørgsmål.
Knus Camilla.

Kan I lide, hvad I gør? Er det, I foretager jer med kunderne, det samme som at give en gang massage, eller føles det som en intim ting? Er der nogen af jer, der endda kan få nydelse ud af det, eller er det kun et job? Jeg stiller spørgsmålet, fordi jeg er interesseret i at vide, i hvilken grad det påvirker en at sælge sex som en ydelse, da sex for mange er ret intimt. Jeg har svært ved at se mig selv som en, der sælger sex (men der er også mange andre ting, jeg ikke kunne finde på at gøre, men som andre har fornøjelse i), så jeg har svært ved at forestille mig, hvordan det er, når det er selvvalgt. Hvordan påvirker det jer, når I har haft en dårlig dag? Og hvad indebærer det at have en dårlig dag? Har det påvirket jeres sexliv med sexpartnere, der ikke er kunder? Morten Hansen

Hej Morten,
Generelt set kan jeg godt lide, hvad jeg gør: både på arbejde og udenfor bordellet. Nogle gange kan sex med en mand, der betaler, være utrolig dejligt og intimt: bedre end et engangsknald :) Andre gange, tja, så kan det være en akavet fornøjelse - nogle mænd har skam over deres sexkøbsaktiviteter, og andre er rent ud sagt elendige i en seng! For mig er det en blanding, det er et arbejde, men jeg kan godt få stor nydelse ud af det.

En dårlig dag? Tja, dem har man jo også, men det er ikke sådan, at jeg går grædende hjem. En dårlig dag er tit ikke, fordi kunder har været dumme - generelt er de fleste mænd, der besøger mig, ualmindeligt søde. En dum dag er, når der ikke kommer kunder overhovedet: for jeg skal stadig betale regninger f.eks. til Ekstra Bladet for annoncering osv. og får derfor minus på kontoen.

Mht. mit private liv, så har jeg hurtig lært at skille buk fra får. Når en mand (uanset hvor flot han er) kommer og gerne vil chatte mig op, så kan jeg hurtig lure ham af. Jeg er mere kræsen og bevidst om, hvad god sex er, til gengæld vil jeg sige, at jeg fungerer fint hjemme i den private seng også, med den fordel, at jeg ikke er så seksuelt hæmmet mere, da mit arbejde har været med til at nedbryde min seksuelle generthed.

Kærlig hilsen
Adrianna

Hej Morten
Jeg kan selvfølgelig kun svare for mig selv, men min generelle opfattelse er, at de fleste piger kan lide dette erhverv, eftersom det er selvvalgt, og samtidig noget vi ofte har drøftet, når vi er på vagt sammen. Jeg elsker mit job, elsker mine gæster, og med nogle gæster opnår jeg absolut klimaks. Jeg vil næsten tillade mig at sige, at jeg personligt har haft en dårlig vagt, hvis ikke jeg opnår klimaks.

At sælge sex har for mig medført, at jeg er blevet mere åben og mindre blufærdig samt meget bevidst om mine egne seksuelle præferencer. Jeg har lært mig selv og mine egne grænser meget bedre at kende, i mange forskellige henseender. Sex kan være mange ting og indgå på forskellige måder i livet. Sex kan både være kærlighed, men så sandelig også en ren fysisk nydelse mellem to eller flere parter. Jeg har ikke svært ved at skelne mellem dette. Indgår jeg i et forhold, er der kærlighed og følelser involveret. På arbejde er det en rent fysisk ting, som jeg nyder på et andet plan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange tak for dit spørgsmål.
Knus Camilla

Hej, Er der nogle af jer, der er medlemmer af SIO? Hvorfor / Hvorfor ikke? På forhånd tak Venlig hilsen Nanna

Hej Nanna
Ja, jeg er medlem af SIO, da jeg mener, det er vigtig, at vi organiserer os, og at vores stemmer bliver hørt. Enig om, at der er elementer i denne branche, som er uønsket: tvang, manglende rettigheder, fordømmelse mod os osv., men når det gælder lovgivning, så skal politikerne ikke kun høre modstandsfløjen. De skal lovgive på vegne af et bredt udvalg af arbejdere og skal derfor høre alles røst: et af grundprincipperne i demokrati. Derfor intet om os - uden os!

Kærlig hilsen
Adriana

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor stor en grad af frivillighed der har været i jeres valg af job. Der er meget tale om, at sexarbejdere ikke vælger deres situation, og hvis de siger de gør, så er der altid et element af ufrivillighed. Jeg har tidligere troet, at man kun blev prostitueret, hvis man havde økonomiske problemer, og at man blev holdt i erhvervet pga. økonomien. Morten Hansen

Modspørgsmål, Morten:
Vælger man noget erhverv helt frivilligt? Ville du selv arbejde, hvis du vandt i lotto? Alt arbejde har et element af ufrivillighed, men når det drejer sig om sex rbejde, så bliver det der element af ufrivillighed altid fordrejet til noget halvmoralskt pladder. Jeg kunne have valgt en masse andre muligheder, men jeg valgte sexarbejde grundet bedre indtjeningsmuligheder, mere fleksible arbejdstider, jeg sætter selv min dagsorden og behøver ikke have en eller anden irriterende chef: jeg er min egen chef! Ifølge skat er jeg selvstændig erhvervsdrivende, og ud fra den betegnelse bestemmer jeg selv, uanset om andre mener, der er grad af ufrivillighed!

Venlig hilsen
Adriana

Kan I præstere at blive naturligt våde i skeden af lyst hver gang, I har en kunde? Joan

Hej Joan
Sikke dog et utrolig urelevant spørgsmål, som ikke har en skid med rettigheder eller prostitutionsdebaten at gøre som sådan! Men nu, når vi er ved spørgsmålet, ja, så kan jeg godt præstere at blive våd ad naturlige veje, specielt hvis manden kan finde ud af at tænde mig ordentligt - både indenfor og udenfor bordellet. Der er nogle gange, hvor jeg ikke kan, specielt hvis det er ved at være den tid på måneden og hormonerne gør det sværere at være opstemt. Der er der heldigvis rigtig mange gode glidecremer, der er med til at smøre!

Med venlig hilsen
Adriana

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg har læst, at I ønsker rufferi paragraffen skal afskaffes. Hvorfor? Vil det ikke åbne op for legal alfonseri? Anders Sørensen

Hej Anders
Ja, vi ønsker rufferi paragrafen afskaffet, og nej, hvis man indfører en lovgivning, der tillader bordeldrift under strenge klausuler, så burde legalt alfonseri ikke gå amok.

Licenser og skærpet krav til sikkerhed og jævnlig besøg af f.eks. uanmeldt prostitutionskontrol (ligesom fødevarekontrol på spise- og beværtningssteder), kunne tværtimod hjælpe med at komme kvindehandel til livs. I og for sig så burde et veletableret bordel med tingene i orden og danske selvvalgte kvinder ikke frygte samarbejde med myndigheder, men det gør vi pt. da der køres hetz mod os, og politiet og skat har frie hænder til at chikanere os, da vi ikke er anerkendt erhverv.

Kærlig hilsen
Adriana

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden