Trykkefrihedsselskabet har udelukket den unge studerende Jihad Taha fra at deltage i et møde om ytringsfrihed alene på grund af hans navn 'Jihad' og på grund af, at han har skrevet et citat under »yndlingscitater« på sin Facebook-profil, som ifølge selskabet kan kan opfattes »krigerisk«.
Det siger Torben Mark Pedersen, der er medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse og er arrangør af debatmødet, i et inteview med politiken.dk.
Til debatmødet i morgen i Landstingssalen på Christiansborg viser den kontroversielle islamkritiker Lars Hedegaard sig for første gang offentligt, siden han 5. februar blev forsøgt skudt ved sin bopæl.
Navnet fik alarmklokkerne til at ringe Jihad Taha har meldt sig til og betalt de 50 kroner for at deltage, men fik i går en mail fra Torben Mark Pedersen om, at Jihad Taha af »sikkerhedshensyn« ikke kan få lov til at deltage i mødet alligevel, og at han kan få pengene tilbage, hvis han sender sine kontooplysninger.
Om årsagen til afslaget siger Torben Mark Pedersen:
»I første omgang var det selvfølgelig navnet. Vi kunne ikke være sikre på, om det rent faktisk var en rigtig person med det navn, eller om det var et kaldenavn. En, der kalder sig noget, der oversat kan betyde hellig krig, som så viser sig at have en halvt palæstinensisk-egyptisk baggrund, det er klart, det får alarmklokkerne til at ringe. Vi vidste ikke, om det var en rigtig person, eller om det var et dæknavn for en eller anden. Hvis det var det sidste, så var det klart et faresignal«.
En, der kalder sig noget, der oversat kan betyde hellig krig, som så viser sig at have en halvt palæstinensisk-egyptisk baggrund, det er klart, det får alarmklokkerne til at ringe
Torben Mark Pedersen
Beslutningen står ved magt
»Nu har jeg så senere hen erfaret, at Jihad åbenbart er et ikke helt ualmindeligt navn blandt visse grupper af muslimer, og det er fomentlig personens rigtige navn«, siger Torben Mark Pedersen.
Laver I så om på beslutningen eller hvad?
»Nej, det bliver ikke lavet om«.
Torben Mark Pedersen oplyser, at Jihad Taha er den eneste, som er blevet udelukket fra at deltage, og at der blandt de tilmeldte er andre med en mellemøstlig baggrund »uden for Israel«.
»Vores udgangspunkt har været, at vi hellere vil være sikre end kede af det. Vi vil hellere begå den fejl at udelukke en person for meget end en for lidt. Fordi det er en mindre ulykke at en person ikke kan få lov til at deltage i vores private møde, end hvis der rent faktisk opstår en eller anden situation«, siger Torben Mark Pedersen.
Frygt for at mødet bliver obstrueret
Hvad for en situation?
»Det kunne være sikkerhedsmæssigt. Eller bare at der kommer nogen til mødet, som forsøger at obstruere mødet for eksempel på den ene eller anden måde. Vi vil godt kunne holde vores møder i fred og ro, og det er jo ikke ukendt, at der til møder, hvor der optræder islamkritikere, kommer nogle mennesker, som stiller sig op og råber og obstruerer mødet og virker intimiderende og truende på andre mødedeltagere. Det har vi set masser af gange på forskellige typer af arrangementer, simpelthen«.
Har I mødt Jihad Taha før?
»Jeg kender ham ikke personligt eller på nogen anden måde«.
Så det er mere det med at obstruere mødet ved at råbe end at slå Hedegaard ihjel?
»Det er sådan set begge dele. Vi har jo ikke nogen konkret mistanke mod manden, som vi ikke kender«.
I dont care if I fall as long as someone else picks up my gun and keeps on shooting
Jihad Taha på sin Facebook-profil (citat fra Che Guevara)