Prags politi: Danske unge er værre end britiske alkoholturister

Gerningsmand til knivstikkeri i Tjekkiet er endnu ikke fundet.

Danmark

De unge danskere, der i denne uge gæster Prag, overgår alkoholturister fra andre nationer.

Det siger en talsmand for det tjekkiske politi til politiken.dk.

»Prag har tidligere oplevet mange eksempler med alkoholturisme, blandt andet med folk fra Storbritannien. Men det har ikke været helt så massivt som det, de unge danskere viser os nu. Jeg taler ikke kun om mængder af alkohol, men også om følgerne som raserede hotelværelser, vold og sågar fysisk overfald på politibetjente«, siger politiets talsmand Tomas Hulan.

Politiet har de sidste dage været på arbejde, da der har været problemer med knivstikkerier og hærværk på de hoteller, hvor danskerne bor. Det skønnes, at omkring 10.000 unge danskere gæster Prag i denne og næste uge.

Fangede fulde danskere Tomas Hulan påpeger, at der i nat ikke var nogle episoder på hotellerne, men politiet havde alligevel travlt i det tjekkiske natteliv.

Ordensmagten kontrollerede blandt andet en række barer, diskoteker og restauranter, hvor de ledte efter unge under 18 år, som ifølge tjekkisk lov ikke må få serveret alkoholiske drikke.

Og politiets razzia afslørede 27 fulde personer fra denne aldersgruppe, som burde være spritfri. Hovedparten var gæster fra Danmark, oplyser politiet.

»Patruljerne koncentrerede sig specielt om de steder i byens centrum, hvor de forventede en stor koncetration af unge danskere. Det gjorde de på grundlag af erfaringer fra de forrige nætter – unge danskere har jo været i Prag i flere dage. Politiet tog i alt spiritusprøve på 95 personer. Hvert tredje-fjerde var positiv, og det er et højere tal end ved tidligere kontroller«, siger politiets talsmand Tomas Hulan til politiken.dk.

Knivmanden stadig ikke anholdt
Talsmanden fortæller endvidere, at det fortsat ikke er lykkedes for politiet at anholde den unge mand, som for nogle dage siden angreb en anden ung dansker med en kniv.

Offeret måtte indlægges, men er i bedring og er tilbage i Danmark. Politiet fortsætter eftersøgningenen af gerningsmanden.

På vej til Danmark er også to andre unge danskere, som er sigtet i Prag for angreb på to politibetjente og for gadeuro. De risikerer op til fire års fængsel, hvis de bliver fundet skyldige.

»De har fået lov til at tage hjem, men de skal selvfølgelig møde op, hvis tjekkisk politi eller en anden retsinstans får brug for dem for eksempel for yderligere forhør. Hvis en udlænding ikke respekterer en opfordring til at møde op, kan vi udstede en arrestordre og forfølge vedkommende i samarbejde med retsinstanser i hans/hendes land«, siger Sarka Pokorna til politiken.dk.

Hun er talskvinde for anklagemyndigheden i Prag 1, som er byens centrum, hvor overfaldet på politibetjentene fandt sted tidligere på ugen.

Manglende kontrol med druk

For de unge udlændinge, som drikker spiritus trods lovforbuddet, får det ingen konsekvenser, andet end at de bliver sendt hjem i seng, og episoden bliver meldt til den danske ambassade.

Hvis nogen er ekstremt meget beruset, bliver vedkomnende indlagt til afgiftning. Det skete for en dansker i tirsdags.

»Omkring de berusede danskere og deres gerninger i Prag samarbejder vi tæt med den danske ambassade«, understreger talsmanden Tomas Hulan.

LÆS OGSÅ

Tjekkiske udskænkningssteder er forpligtede til at kontrollere alle unge gæster, som ønsker at købe alkohol. Men kontrollerne er ifølge politiets talsmand ikke helt konsekvente, og ofte hjælper ikke engang ret høje bøder.

Prags største diskotek, Karlovy lazne, afviser, at det sælger alkohol til unge.

»Det er praktisk set umuligt at tjekke hver eneste gæst hver gang, hun eller han vil købe sig en drink. Så skulle vi næsten ikke lave andet. Desuden snyder mange os – de ældre køber drikkevarerne og giver dem til dem på under 18 år. Det er umuligt at styre, når der er hundreder unge i salen. Og det ved politiet udmærket godt. Men vi sælger selvfølgelig ikke spiritus til de helt unge«, siger en ansat, der ikke vil oplyse sit navn.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce