Bandeopgør er blevet hårdere

Politiet opfordrer borgere og politikere til at hjælpe med at bekæmpe banderne.

Danmark

Selv om skudvekslingerne mellem de storkøbenhavnske bandegrupperinger er færre end for få år siden, og selv om antallet af bandemedlemmer er faldet en anelse, er de interne opgør blevet mere voldsomme, lyder det fra tre politichefer, som til daglig beskæftiger sig med bandekonflikter i Danmark.

»Udviklingen de seneste par måneder er bekymrende«, siger politiinspektør Michael Ask fra Det Nationale Efterforskningscenter, NEC.

»Vi har haft nogle episoder, hvor bandemedlemmer skyder vildt omkring sig. Heldigvis er ingen uskyldige blevet dræbt, men det kan jo ske, og derfor forsøger vi også at være så synlige som overhovedet muligt i de områder, de kommer i. Men det er svært at dæmme op for«, siger han.

Lederudskiftning skærper konflikt
Ifølge Michael Ask er der faktisk færre rockerbandemedlemmer end det senest anslåede tal på 1.700 personer. Politiinspektøren har dog ikke en endelig opgørelse parat endnu.

Men samtidig har den nye sammenslutning af bandegrupperingen på Blågårds Plads, Tingbjerg, Kokkedal og Skovlunde i en københavnsk storbande med mottoet ’Loyal To Familia’ og en udskiftning blandt de ledende figurer betydet en skærpelse af konflikten.

LÆS OGSÅ

Det bekræfter Lau Thygesen, vicepolitiinspektør og leder af Københavns Politis indsats mod bandekriminalitet.

»Deres metoder og deres retorik og ageren bliver skarpere og skarpere, og hver gang der kommer nye ledere ind i toppen af hierarkiet, skærpes profilen«, siger han.

21 skydevåben beslaglagt
Sidste torsdag døde den 27-årige Zaid Mohammed Al-Kayssi efter at være blev skudt ned af en ukendt gerningsmand på Finsensvej på Frederiksberg, da han forlod sin arbejdsplads.

Den 27-årige kom fra boligområdet Værebro, som huser en anden toneangivende bandegruppering, Værebros Hårde Kerne, VHK, som er dødsfjender med ’Familia’ og dermed den anden part i den københavnske bandefejde.

LÆS MERE

Den hårdere konflikt mærkes tydeligt hos Københavns Vestegns Politi, som har Værebro, Høje Gladsaxe og Skovlunde i distriktet, siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen.

»Det er en klart skærpet situation, når vi står med likvideringer og med kugler, der rammer tilfældigt. Så har vi et helt andet billede end bekæmpelsen af den kriminalitet, som banderne til dagligt udøver, og det tager vi dybt alvorligt. Vi har siden midten af januar fundet og beslaglagt 21 skydevåben. Det siger noget om problemets omfang«, siger han.

Øget indsats kræver ressourcer
Våbnene bliver fundet i kældre, skakter, nedgravet, hjemme hos folk og på personer, som er blevet visiteret.

Politiet på Vestegnen indførte visitationszone i store dele af distriktet 12. januar, og i løbet af weekenden har indsatsen været yderligere forstærket.I København har der siden 14. januar været visitationszone rundt om Nørrebro, Bispebjerg, Tingbjerg, Vanløse og Indre By foreløbig frem til i morgen.

Men den øgede politiindsats trækker tænder ud ressourcemæssigt, og de tre politichefer understreger, at politiindsatsen i længden ikke alene kan løse bandekonflikten.

»Der bliver lavet meget godt arbejde i kommunerne, i skolerne, i SSP-regi og i sportsklubberne, men der er ingen tvivl om, at man bør kigge på, om der er yderligere initiativer, som bør tages«, siger Michael Ask fra NEC.

Politiet savner debat

Ifølge Lau Thygesen kan Københavns Politi trods indsatsen ikke være alle steder, og dermed udspiller bandekonflikten sig ofte på bandernes præmisser, siger han. »Vi kan godt holde dem stangen, når vi går målrettet efter dem, men hvis vi skal have gjort endegyldigt op med grupperingerne, er det ikke kun et politimæssigt problem. Så skal vi have borgere og politikere til at lægge et pres på dem. Derfor så jeg gerne en bred samfundsmæssig debat om, hvordan vi kan få forhindret tilgangen til grupperingerne og fjernet bandemiljøerne«, siger han. Sidste mandag blev der affyret omkring 20 skud mod en 19-årig mand i Skovlunde, som dog ikke blev ramt. Kugler slog ind i en lejlighed i en nærliggende beboelsesejendom, hvor en person opholdt sig.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Ved et drabsforsøg dagen efter på et torv i Høje Gladsaxe gik skud ind i et pizzeria og en kiosk. Samtidig har der været eksempler på, hvordan nervøse bandemedlemmer har generet og visiteret almindelige borgere og udvist intimiderende adfærd, oplyser politiinspektøren.

»Når grupperne har konflikter, som får indflydelse på den offentlige orden, er det en optrapning også i forhold til sikkerheden for hr. og fru Danmark. Det er selvfølgelig latent farligt, når folk, der ikke er vant til at håndtere automatvåben, skyder ud i det offentlige rum. Det kan vi ikke have i Danmark i 2013«, siger Bent Isager-Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce