Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AFVIST. Jihad Taha fik på grund af sit fornavn ikke lov at deltage i det debatmøde, som Trykkefrihedsselskabet arrangerede på Christiansborg i går.
Foto: JENS DRESLING

AFVIST. Jihad Taha fik på grund af sit fornavn ikke lov at deltage i det debatmøde, som Trykkefrihedsselskabet arrangerede på Christiansborg i går.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Afviste Jihad kan få Hedegaard og co. dømt for diskrimination

Jihad Taha blev formodentligt ulovligt diskrimineret og har krav på erstatning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Trykkefrihedsselskabet udelukkede den 20-årige politologi-studerende Jihad Taha fra at deltage i et møde om ytringsfrihed på Christiansborg alene på grund af hans arabiskklingende navn, var det i strid med lovgivningen.

Det siger advokat Christian Harlang, der er har beskæftiget sig indgående med diskriminationsretlige spørgsmål i en årrække.

»Jeg anser sagen for at være krystalklar. At man afviser en person alene på grund af et navns etniske reference, er en oplagt overtrædelse af dansk lov om etnisk ligebehandling. Hvis Jihad Tahas sag bliver forelagt ved domstolene, er det min klare vurdering, at Trykkefrihedsselskabet vil blive dømt med piber og trommer«, siger han.

LÆS OGSÅ

Jihad Taha havde tilmeldt sig arrangementet rettidigt og betalt de 50 kroner, det kostede at deltage. Kort inden mødet fik han imidlertid en mail fra bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet, Torben Mark Pedersen, hvori der stod, at man af »sikkerhedshensyn« ikke alligevel ville give Jihad Taha adgang.

Direkte adspurgt forklarede Torben Mark Pedersen til politiken.dk, at »én, der kalder sig noget, der oversat kan betyde hellig krig, og som har en palæstinensisk-egyptisk baggrund, dét får alarmklokkerne til at ringe«.

Torben Mark Pedersen gjorde det dermed klart, at det primært var navnet, der lå grund for afvisningen.

Hvis Jihad Tahas sag bliver forelagt ved domstolene, er det min klare vurdering, at Trykkefrihedsselskabet vil blive dømt med piber og trommer

Bøde, fængsel og 100.000 kr. i erstatning
Men det er ikke lovligt, og hvis Jihad Taha vælger at politianmelde sagen og føre den ved domstolene, kan det få alvorlige konsekvenser for Trykkefrihedsselskabet. Dømmes de ansvarlige skyldige, hvilket der ifølge Christian Harlang altså er meget, der peger i retning af, at de vil blive, er sanktionerne omfattende.

»Jeg mener, at sagen er temmelig oplagt, og ifølge ligebehandlingslovens særlige godtgørelsesregler vil erstatningsniveauet formentligt blive udmålt til i omegnen af 70.000 til 100.000 kr. Trykkefrihedsselskabet vil formentlig også blive idømt en klækkelig bøde, og endelig er strafferammen i loven om etnisk diskrimination op til og med fængsel. Jeg mener derfor, at politiet enten selv eller efter anmeldelse bør tage sagen op«, siger Christian Harlang.

Et spørgsmål om afvejning
Også hos Ligebehandlingsnævnet finder man sagen opsigtsvækkende, omend man samtidigt understreger, at der er flere hensyn, der skal tages i betragtning, inden det endelige udfald kan bestemmes.

»Hvis det er udelukkende er på grund af navnet, at vedkommende er blevet afvist, så er der i henhold lov om etnisk ligebehandling sket et klart lovbrud. Man må ikke nægte en person adgang til et åbent arrangement, som det pågældende debatmøde jo var, under henvisning til etnicitet. Lukker du A ind, skal B også have adgang. Men hvis Trykkefrihedsselskabet kan godtgøre, at Jihad Taha har udgjort en konkret sikkerhedstrussel, så kan det være et hensyn, der vil tippe sagen til fordel for selskabet. Det vil i sidste ende være op til domstolene at afgøre«, siger Susanne Fischer, chefkonsulent i sekretariatet for Ligebehandlingsnævnet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun sammenligner Jihad Tahas sag med lignende sager i nattelivet, hvor dørmænd er blevet dømt for ulovligt at have nægtet unge 2. generationsindvandrere adgang til diskoteker. Susanne Fisher mener, at sagen kan få stor principiel betydning, hvorfor hun opfordrer Jihad Taha til at indgive klage til nævnet og lade dem føre sagen.

»Det en meget interessant sag, som muligvis vil kunne danne praksis og præcedens for lignende sager i fremtiden. Jihad Taha må derfor meget gerne kontakte os, for det er en sag, vi vældig gerne vil se på«, siger hun.

Betænkningstid

For sagens hovedperson, Jihad Taha, har de seneste dages hektiske mediestorm været temmelig overvældende, og han har derfor endnu ikke bestemt sig for, om han vil gå videre med sagen.

»Der er mange, der har opfordret mig til at politianmelde Trykkefrihedsselskabet og føre en sag for domstolene. Lige nu har jeg dog brug for et par dage til at komme mig over al den polemik, der har været, og først derefter beslutter jeg mig endeligt for, hvad jeg gør. Men jeg har bestemt tænkt over muligheden«, siger Jihad Taha.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden