folkeaktie. Novo Nordisk er verdenskendt for at producere medicin mod diabetes. Danske læger, der investerer i medicinalbranchen, har en særlig forkærlighed for aktier i dette selskab. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

folkeaktie. Novo Nordisk er verdenskendt for at producere medicin mod diabetes. Danske læger, der investerer i medicinalbranchen, har en særlig forkærlighed for aktier i dette selskab. (arkivfoto)

Danmark

Danske læger er vilde med at investere i Novo Nordisk

Læger påvirkes, når de investerer i lægemiddelindustrien, fastslår professor.

Danmark

Danske læger køber i stor stil aktier i medicinalgiganten Novo Nordisk, når de investerer sparepengene i den industri, der producerer lægemidler.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens liste over lægers økonomiske interesser i medicinalindustrien.

Læger har ifølge listen 178 aktieposter i branchen. De fleste læger har kun en aktiepost, enkelte har flere. Langt de fleste af lægerne har lagt deres penge i Novo Nordisk, der står for 119 af aktieposterne, svarende til 67 procent.

Der er flere længder ned til nummer to på listen, hvor endnu et danskbaseret selskab, Lundbeck, er placeret med 21 aktieposter.

»Lægerne minder umiddelbart om andre danskere, der investerer. Novo Nordisk er den suverænt største aktie i Danmark. Det er et godt selskab, som er vokset, og dermed er aktierne stille og roligt blevet mere og mere værd, så værdien for aktionærerne er steget. Generelt set kan danskerne godt lide at investere i danske selskaber. Det føles tæt på, og man kender måske ligefrem nogen, der arbejder der«, siger Jens Møller Nielsen, der er konstitueret direktør i Dansk Aktionærforening.

LÆS OGSÅ

Oplysningerne om lægernes forkærlighed for aktier i Novo Nordisk kommer frem, kort efter at sundhedsminister Astrid Krag (SF) har bebudet et større opgør med lægernes økonomiske involvering i medicinalindustrien.

Ud over at have aktieposter er det udbredt, at læger bijobber som konsulenter, foredragsholdere, undervisere hos medicinalbranchen, ligesom mange læger sidder i de såkaldte 'advisory boards', der arbejder med at udvikle ny medicin.

Læger: Nyttigt med ny viden
Kritikere har i årevis peget på, at lægerne er så økonomisk flettet sammen med medicinalindustrien, at det påvirker deres faglige virke, så de tilgodeser medicin fra de selskaber, de får honorarer fra eller har aktier i. For eksempel når de skal vælge mellem forskellige præparater til en patient.

Lægerne afviser den kritik. De peger på, at myndighedernes system til godkendelse af bijob sikrer, at lægerne ikke bliver inhabile, ligesom de betoner, at de har afgivet et lægeløfte om at være samvittighedsfulde i deres arbejde og derfor aldrig kunne drømme om at give patienterne en dårligere behandling for at pleje egne økonomiske interesser.

Lægerne peger også på, at de får nyttig viden om nye behandlingsmetoder ved at være tæt knyttede til den branche, der forsker, producerer og sælger den medicin, som lægerne anvender.

Men sundhedsministeren ønsker ikke desto mindre at gøre op med lægernes tætte tilknytning til industrien. Hun forklarede over for Politiken for et par dage siden, at hun vil forbyde læger at have aktieposter i medicinalbranchen. Ministeren frygter, at læger vil tilgodese selskaber, de selv har aktier i.

»For mig er det et spørgsmål om at veje afgrænsningen af lægernes frihed til at investere i medicinalbranchen op mod patientsikkerheden. Og her må hensynet til patienten veje tungest. Der bør være rene linjer, og derfor skal lægerne ikke investere«, sagde hun.

Forskning: Læger bliver mindre rationelle
Hun bliver bakket op af professor Peter Gøtzsche, der direktør i Nordisk Cochrane Center, der blandt andet undersøger, hvad lægers bijob i medicinalbranchen betyder.

»Jeg er enig med sundhedsministeren«, siger Peter Gøtzsche og forklarer hvorfor:

»Undersøgelser har vist, at læger bliver påvirket af at have økonomiske relationer til medicinalindustrien. Det er ligegyldigt, om vi taler små eller store beløb. Påvirkningen betyder, at læger bliver mindre rationelle, når de vælger lægemidler eller medicinsk udstyr. De bliver tilbøjelige til at vælge unødigt dyre lægemidler og udstyr, som ikke er bedre end billigere medicin og udstyr. Det er klarlagt i forskningslitteraturen. Sådan er det«.

Selv om du bare bliver inviteret på en pizza, så bliver du påvirket, fordi vi biologisk set er sådan indrettet, at hvis nogen er venlige over for os, så vil vi gerne betale tilbage

Er det danske undersøgelser?

»Det er ligegyldigt. Mennesker er ens over hele verden. Men der er også danske undersøgelser, som har vist det. Billedet er meget klart«, siger Peter Gøtzsche.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det handler om vores biologi
Hvad er forklaringen på, at lægerne bliver påvirket?

»Jeg er ligeglad med forklaringen, jeg holder mig til evidensen (videnskabelig dokumentation, red.). Man bliver påvirket. Selv om du bare bliver inviteret på en pizza, så bliver du påvirket, fordi vi biologisk set er sådan indrettet, at hvis nogen er venlige over for os, så vil vi gerne betale tilbage«.

Hvad er problemet så, når vi taler om lægers investeringer i medicinalbranchen?

»Hvis du har aktier i et firma, så vil du gerne have, at aktierne går op. Jeg kan kun gentage: Forskning viser klart, at du som læge bliver påvirket, hvis du har økonomiske interesser i medicinalindustrien. Så hvis vi vil have et evidensbaseret sundhedsvæsen, så må man sige, at Astrid Krag har ret«.

Hvilke konkrete sager fra Danmark kan du nævne, hvor den påvirkning har vist sig?

»Det spilder jeg ikke tiden med at undersøge. Det er ikke mit job. Jeg kender forskningslitteraturen og kan fortælle om den«.

Betyder aktieposterne så, at lægerne tilgodeser Novo Nordisk?

»Det vil jeg ikke gå ind i. Det må læseren selv konkludere ud fra de oplysninger, jeg giver om forskningslitteraturen. Det er ikke min opgave at spekulere«, siger direktør Peter Gøtzsche fra Nordisk Cochrane Center.

Novo er for stor en mundfuld

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Jens Møller Nielsen fra Dansk Aktionærforening understreger, at selv en læge, der er meget flittig med receptblokken, aldrig vil kunne påvirke værdien af et selskab som Novo Nordisk i en opadgående retning.

»Et selskab som Novo er så gigantisk, at en privat læge umuligt kan skrive så meget medicin ud fra Novo, at det øger selskabets værdi, så han selv får et ekstra udbytte ud af det. Derimod kan man ikke udelukke, at en læge, der har en stor aktiepost i et lille selskab, kan påvirke værdien«, siger han.

Sundhedsminister Astrid Krags forslag om at forbyde lægers investeringer i medicinalbranchen skal igennem Folketinget for at blive vedtaget. Borgerlige politikere er helt uenige med ministeren og betoner, at læger ligesom alle andre mennesker har ret til selv at bestemme, hvad de bruger deres penge på.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden