Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nysgerrighed. Pigerne på bordellet har under hele serien været anonyme, men de vil hellere end gerne besvare spørgsmål fra læserne, så det har de gjort. Og der har været mange.
Foto: Mie Brinkman

Nysgerrighed. Pigerne på bordellet har under hele serien været anonyme, men de vil hellere end gerne besvare spørgsmål fra læserne, så det har de gjort. Og der har været mange.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bordellet svarer på spørgsmål 3: Nej, vi går aldrig på kompromis med kondomet

Læserne har stillet spørgsmål til kvinderne på det bordel, politiken.dk har fulgt i ni måneder. Og kvinderne har svaret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken.dk har over ni måneder været med på en kigger på et bordel i det københavnske, hvilket er blevet til serien 'Bordellet'.

Undervejs har læserne kunnet stille kvinderne spørgsmål, og det er der mange, der har benyttet sig af.

SE TEMABordellet - en arbejdsplads i Danmark

Dettte er den første omgang spørgsmål og svar.

Hej Adriana Jeg synes det er helt fantastisk, at i vælger at dele jeres liv/historie. Det som dog har overrasket mig mest er om Julie og Bordelrytteren. Ved godt det ikke har noget med jeres valg at gøre, men det siger vil noget om jeres erhverv og kunderne. Ved du, hvorfor nogen mænd vil opfører sig, sådan som en bordelrytter nu gør? Jeg blev selv dybt forarget, at en mand har lyst til at opføre sig sådan. Er det "blot" fordi, han ikke vil have, at pigen skal være sammen med andre? Kamilla

Hej Kamilla
Nu ved jeg ikke helt præcis, hvad der skete, jeg nåede ikke engang at se hans ansigt i kameraet. Så ganske enkelt tror jeg, at enten lod han sig rive med af Julie (hun er MEGA flot) og glemte helt, at han var veludstyret og måske gik lidt for lidenskabeligt til den. Jeg har selv prøvet at få en ung mand ind, der i hedens time glemte tid og sted og tog lidt for hårdt fat, da jeg påpegede at jeg ikke synes det var rart, så tog han den lidt mere men ro og alt endte ok.

Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at han måske var forstyrret og bare ville gennemknalde Julie ud af foragt (enten overfor sexarbejdere eller bare generelt), men den slags episoder er yderst sjældne og det er ikke kutyme, at mændene generelt opfører sig sådan.

Med venlig hilsen
Adriana

Hvis jeg skulle tage et gæt om hvad det største problem som sexarbejder er, ville jeg gætte på stigmatiseringen. Dobbeltlivet, fordommene, samfundets fordømmelse grundet uvidenhed og det at jobbet ikke ligestilles med et normalt job. Er det korrekt? Og hvad kan der gøres? Otto Nadolny

Hej Otto
Du har fuldstændig ret. Hvad der kræves er en gennemgående holdningsændring globalt set. Synet på sexarbejdere er nedarvet gennem generationer. Dette tror jeg ikke ændrer sig, det er som om, at der er og altid har været brug for en syndebuk. Børn udenfor ægteskab, homoseksuelle etc. Meget er ændret gennem årene i takt med en kulturel udvikling samt mere viden. Om dette vil ske med vores erhverv må tiden jo vise, men lad os da håbe, at det en dag er ligeså naturligt at være sexarbejder, som det er at være skolelærer.

Tak for dit spørgsmål. Knus Camilla.

Hej Otto
Det er helt korrekt, det du siger.

Hvad samfundet kan gøre: bakke op om os og indse, at selv om det kan være svært at forstå vores valg, så er vi mennesker, der fortjener rettigheder, bl.a. retten til selvbestemmelse, som FN har erklæret for en fundamental menneskeret. Dertil kommer arbejdsmarkedsrettigheder etc. Oplysning og dialog er vejen frem. Og folk må selv om, hvad de synes om vores erhverv, faktum er bare, at folks moralske indstilling ikke skal danne grundlag for lovgivning: Danmark er en sekulær stat, hvor religiøse/ moralske meninger ikke skal danne grundlag for vores lovgivning.

Jeg kan sige det simpelt:

Homoseksualitet er en seksualitet, jeg ikke helt forstår (sikkert fordi jeg er heteroseksuel), jeg mener dog stadig, at homoseksuelle mennesker skal have lige ret som alle andre i samfundet, og når deres rettigheder bliver overtrådt (for eksempel når de udsættes for hate-crimes etc.) så skal de kunne beskyttes af loven. Loven skal være lige for alle - ergo skal vi også beskyttes.

En af grundstene i dansk feministisk politik er retten til fri abort: retten til at vælge moderskabet til eller fra, retten til at bestemme og råde over egen krop. Jeg synes, abort er mord, man fratager et ufødt liv den mest fundamentale menneskeret: retten til liv (uden at man spørger det ufødte menneske om det vil leve eller ej). Selvom jeg ikke er enig med den lempelige abortlov vi har i DK, så vil jeg ikke have, at den skal forbydes, for så ved vi, at vi åbner op for et illegalt marked med kvaksalvere, pengegriske abortmutre og kvinder, der dør af komplikationer. Det sagt, så synes jeg, der er en vis hykleri i det danske samfund. Kvinder må gerne bestemme over egen krop og sige fra overfor uønsket graviditet. Kvinders selvbestemmelse er en grundsøjle i dansk feministisk politik: men så snart det drejer sig om, at kvinden gerne vil sælge sex, så rynker man på næsen og vil fratage hende retten til selv at bestemme. Dobbeltstandard eller hvad???

Med venlig hilsen
Adriana

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvor tit i oplever pres fra kundens side gående på at få usikker sex fra jer, altså uden kondom? Peter

Hej Peter
Dette forekommer desværre meget ofte, da mange er begyndt at tilbyde ydelser uden beskyttelse. Pengene er ikke de samme som før, nok som konsekvens af finanskrisen, og derfor er mange gået på kompromis. Når det er sagt, er vi altså stadig mange, som ikke går på kompromis med dette, og aldrig kommer til det, uanset hvad. Det er skammeligt af både kunder og piger at dyrke usikker sex.

Tak for dit spørgsmål. Knus Camilla

Hej Peter
Det sker yderst sjældent. Og når de efterspørger usikker sex så siger vi at de skal finde et andet sted at udleve deres fantasier da vi ikke tilbyder den slags sex.

Med venlig hilsen
Adriana

Jeg har fulgt serien flittigt, måske fordi jeg er mand og har lyst, en helt naturlig lyst til kvinder. Men især fordi serien piller ved et essentielt socialt paradigme der lader til, at være ens over hele kloden uagtet etnicitet eller grænser. Mit spørgsmål er til de arbejdende piger; I har truffet et bevidst valg. Når jeres børn eller børnebørn en dag stiller jer spørgsmål, til jeres tid som sexarbejder eller spørger om raad, i forhold til om de skal gå den vej. Hvordan vil i svare. Vil i lyve eller slet ikke berette, at i har haft sådan et arbejde? Vil i holde det hemmeligt? Hvad vil i ønske for jeres egne børn, vil i skærme og beskytte dem, for at de ikke gaar i denne branche eller vil i forholde jer åben for at de forfølger sådan en levevej? Til sidst tak fordi i dele jeres historier med os. Kenneth

Hej Kenneth
Du har fuldstændig ret i, at denne serie piller ved et paradoks, ment på den måde, at vi gør os et bevidst valg ved vores arbejde, men også ved at deltage i denne fortælling. Paradokset ligger i, at vi stilles overfor en dobbeltmoral om du vil. På den ene side ønsker vi rettigheder og ligestilling for loven, for samfundet, og vil gerne anerkendes på lige fod med andre erhverv. På den anden side er vi mange, herunder mig selv, som ikke ønsker at delagtiggøre vores børn i vores erhverv. Hvorfor? Overordnet set, har vi i vores fortællinger givet klart udtryk for det pres, der er polititisk, men ikke mindst det generelle syn, som samfundet har på os. Desværre tror jeg, at der altid vil forekomme et tabu omkring det at være sexarbejder. Personligt ønsker jeg ikke at stille mit barn i den situation at skulle høre på, hvad mor er og gør. Det må ikke påvirke mit barn socialt. Derudover har børn en generel opfattelse af deres forældre som nogle

aseksuelle væsner, som ikke dyrker sex. Der kan meget hurtigt opstå indre billeder, de slet ikke ønsker. Mødre er ofte opfattet som hellige væsner af deres børn, og selv om de jo nok godt ved, at vi har et sexliv, så har vi det ikke alligevel.

Skulle mit barn på et tidspunkt ønske at vælge denne levevej, vil jeg hellere være en del af den viden, således at jeg er på sidelinjen til at støtte. Det er tungt at leve et dobbeltliv, og jeg ønsker, at mit barn ikke skal bære den byrde i forhold til sine nærmeste.

Tak for din interesse i vores fortællinger og tak for dit spørgsmål.
Knus Camilla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hej Kenneth
Hvis jeg en dag fik børn, der valgte at gå ind i sexbranchen, så vil jeg rådgive dem om, hvordan de skal gebærde sig, og gøre dem klar over, hvor ondt stigmatisering kan gøre. De skal være opmærksom på, at der er visse mennesker, der mener, at de ikke skal tildeles samme anerkendelse og rettigheder som andre, at visse elementer i samfundet har meget inhumane forestillinger om sexarbejdere og mener, at de ikke er kloge, intelligente nok og er ofre: Man er dog mest offer for samfundet og de normer, det gerne vil sætte - normer man som sexarbejder ikke per automatik falder ind under. Derudover vil jeg selvfølgelig opfordre mine børn til at sørge for at uddanne sig, så de har noget andet at falde tilbage på, når de nu engang (og hvis de vil) gerne vil ud af branchen. Sidst, men ikke mindst, så skal de vide, at uanset hvad, så elsker mor dem og døren vil altid være åben.

Jeg vil også opdrage mine børn til at være tolerante i så mange henseender som muligt, og når de når en vis alder, så vil jeg fortælle dem om min tid som sexarbejder. Jeg har dog også tænkt mig at fortælle min fremtidig mand/kæreste om, hvad jeg har beskæftiget mig med, så der ikke er hemmeligheder, og hvis han så ikke kan kapere det, så har jeg i det mindste været ærlig :)

Med venlig hilsen
Adriana

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden