Bag murene. Arbejdsmiljøet er så belastet i det lukkede fængsel Herstedvester, at det øger risikoen for stress, angst, depressioner og udbrændthed blandt de ansatte, fastslår Arbejdstilsynet, der nu har sendt sin afgørelse  til høring.  Arkivfoto: Joachim Adrian.

Bag murene. Arbejdsmiljøet er så belastet i det lukkede fængsel Herstedvester, at det øger risikoen for stress, angst, depressioner og udbrændthed blandt de ansatte, fastslår Arbejdstilsynet, der nu har sendt sin afgørelse til høring. Arkivfoto: Joachim Adrian.

Danmark

Arbejdsmiljøet er betændt i fængsel

Arbejdstilsynet: Herstedvester skal rette op på skadeligt arbejdsmiljø.

Danmark

Fængselsbetjentene har sagt det længe. Nu giver Arbejdstilsynet dem ret: Den er gal med det psykiske arbejdsmiljø på afdeling 1 i det lukkede statsfængsel Anstalten ved Herstedvester.

Efter tre tilsynsbesøg og en lang række interview blandt chefer og medarbejdere slår Arbejdstilsynet fast, at »arbejdet som fængselsbetjent på afdeling 1 på Anstalten ved Herstedvester ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

LÆS OGSÅ

Der er risiko for, at de konstaterede problemer med høje følelsesmæssige krav i arbejdet kan have indvirkning på medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed både på kort og lang sigt«.

Det fremgår af Arbejdstilsynets afgørelse, som nu er sendt til høring blandt sagens parter, og som Politiken er kommet i besiddelse af.

Skidballer og reprimander
Som tidligere beskrevet i Politiken har oprøret længe ulmet blandt fængselsbetjentene på afdeling 1 i Herstedvester.

Her kan tillidsfolkene fortælle historier om rå reprimander, umotiverede skideballer og et stort antal ubehagelige medarbejdersamtaler på en arbejdsplads, der i forvejen trækker store veksler på de ansattes psyke.De indsatte er blandt landets mest belastede: drabsmænd, sædelighedsforbrydere og narkohandlere – de fleste med alvorlige personlighedsforstyrrelser.

Medarbejdere føler sig forfulgte
I et sådant miljø af råhed og følelseskulde er der i særlig grad brug for støtte, opbakning og tillid, lyder kritikken fra de ansatte og deres tillidsfolk:

»Det er ikke til at holde ud. Folk tør ikke blive hjemme, når de er syge. De kommer på arbejde, selv om de er snotforkølede og har feber. Vi har flere eksempler på kolleger, der prøver at bytte deres vagter, når de er syge, for at undgå at blive registreret med en sygedag«, sagde Bernt Nielsen, fængselsbetjent og arbejdsmiljørepræsentant i Herstedvester, da Politiken beskrev forholdene i sidste måned.

Ingen tryghed i ansættelsen
Og han blev bakket op af formanden for lokalforeningen i Herstedvester, John Rasmussen:

»Folk er bange for at miste arbejdet. Der er ikke den samme tryghed i ansættelsen længere, og tonen fra visse chefer bliver med rette opfattet som rå og truende«, sagde han og tilføjede:

»Det er ikke sjovt, det her. Der skal ske noget«.

Fænglsets forhold skal bringes i orden
Nu sker der noget. Arbejdsmiljøet er så belastet, at Arbejdstilsynet vil pålægge fængslets ledelse at bringe forholdene i orden, enten på egen hånd eller med bistand fra eksterne konsulenter.

Men Arbejdstilsynet peger både på problemer i de ansattes relationer med hinanden og med deres ledelse.

Og så vurderer Arbejdstilsynet, at et dramatisk sammenstød mellem ledelse og ansatte tilbage i 2008 har sat sig dybe spor i det psykiske arbejdsmiljø.

Langstrakt mareridt endte uden løsning
I 2008 var fejden så bitter mellem de ansatte og den daværende fængselsledelse, at Kriminalforsorgen og Justitsministeriet måtte lade Kammeradvokaten undersøge forholdene.

Men undersøgelsen og de efterfølgende personalesager trak ud i flere år, uden at der kunne placeres et entydigt ansvar for nedsmeltningen. Et langstrakt mareridt endte i næsten ingenting.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceMen ifølge Arbejdstilsynet er det ikke lykkedes den nye ledelse at få skårene klinket. Tværtimod føler nogle medarbejdere, at Kammeradvokatens rapport har udløst en »udrensning« i personalegruppen:

»Medarbejderne oplyste, at personalet og ledelsen fortsat står over for hinanden i hver deres skyttegrav, og at samarbejdet og tilliden varierer fra mangelfuld til ikke eksisterende«:

»Medarbejderne oplever fortsat, at der er ansatte, der er uønskede, som skal fjernes. Det sker enten gennem afskedigelser som følge af tjenesteforseelser, stort sygefravær m.v. eller ved at få så dårlige arbejdsbetingelser, at de selv går. Personalet oplyste, at metoden er at finde fejl hos de pågældende, hvorefter de bliver overfusede, eller ved at gøre arbejdsvilkårene meget dårlige, f.eks. ved at de pågældende udelukkende får tildelt dårlige vagter«, skriver Arbejdstilsynet.

Forkert at udtale sig inden afgørelse er truffet

Fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo vil ikke kommentere sagen, så længe den er i høringsfasen: »Vi er midt i en proces, og så længe afgørelsen kun er et udkast, og måske bliver ændret, vil det være helt forkert at udtale sig«, siger han. I Arbejdstilsynet bekræfter tilsynschef Jens Rise Rasmussen, at høringssvar undertiden kan ændre en afgørelse. »Det sker i enkelte tilfælde, men der har været en grundig sagsbehandling i denne sag«, siger han.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden