Foto: DALSGAARD MIRIAM
Danmark

Sindslidende kræver svar: Hvor mange er døde efter farlig medicinsk cocktail?

Region Hovedstaden reagerer en postgang for sent, lyder kritikken fra Sind.

Danmark

Efter tre uventede dødsfald på lukkede afdelinger i hovedstaden skriver Landsforeningen Sind nu et brev til de topembedsmænd i regionerne, der har det administrative ansvar for behandlingen af patienter på de lukkede psykiatriske afdelinger.

Sind vil have svar på, om der andre steder i landet også har været uventede dødsfald på de lukkede afdelinger blandt patienter, der har fået en kombination af antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de har fået metadon.

Hallo, nu har der været tre dødsfald

En cocktail af medicin »Vi er nødt til at brede det her ud til hele Danmark. Derfor vil vi rette henvendelse til psykiatriledelserne og sige: Hallo, nu har der været tre dødsfald. Der må være andre patienter, der har fået den cocktail af medicin, og det må man tage handling på rundt om i landet. Vi må vide, om flere er døde, og forhindre, at flere dør«, siger Knud Kristensen, landsformand i Sind.

Inden for samme døgn i januar måned døde to mandlige patienter uventet på den lukkede psykiatriske afdeling ved Bisbebjerg i København. Knap en måned senere døde en kvindelig patient på den lukkede psykiatriske afdeling i Hillerød.

Alle tre fik både antipsykotisk og beroligende medicin, selv om Sundhedsstyrelsen af sikkerhedsgrunde ikke anbefaler denne kombination. Samtidig havde de tre patienter alle taget metadon, der virker stærkt sløvende.

Region undersøger sine patienter
Region Hovedstaden ser efter eget udsagn »med stor alvor« på sagen og har blandt andet sat gang i en undersøgelse af alle patienter, der inden for det seneste år har fået denne kombination af tre former for stærk medicin. Formålet er at afdække, om flere patienter er blevet dårlige af medicinen eller i værste fald er afgået ved døden.

Samtidig bliver vejledningen for overvågningen ændret, så patienter skal have en fast vagt, der holder øje med dem hele tiden, hvis de får både antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de tager metadon.

Knud Kristensen siger, at det ser ud til, at Region Hovedstaden nu tager hånd om de uventede dødsfald og reagerer på dem. Men han mener, at undersøgelsen og de øvrige initiativer som fast vagt bliver sat i gang en postgang for sent.

Region Hovedstaden burde allerede efter de to mystiske dødsfald 18. og 19. januar havde sat gang i de initiativer, der kommer nu, fordi to dødsfald inden for et døgn i sig selv er så påfaldende, siger Knud Kristensen.

Måske kunne kvindens liv være reddet

Psykiatrien vidste på det tidspunkt, hvilken medicin begge patienter havde fået. Desuden var der bevis for, at en af patienterne havde taget metadon og en begrundet mistanke om, at den anden havde gjort det samme.

»Hvis jeg var pårørende til den kvinde, der nu er død på den lukkede afdeling i Hillerød, så ville jeg tænke, at hvis Region Hovedstaden allerede for en måned siden havde gjort det, de gør nu, så kunne kvinden måske være i live i dag. Regionen burde have udvist mere omhu«, siger Knud Kristensen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce