Foto: DALSGAARD MIRIAM
Danmark

Sindslidende kræver svar: Hvor mange er døde efter farlig medicinsk cocktail?

Region Hovedstaden reagerer en postgang for sent, lyder kritikken fra Sind.

Danmark

Efter tre uventede dødsfald på lukkede afdelinger i hovedstaden skriver Landsforeningen Sind nu et brev til de topembedsmænd i regionerne, der har det administrative ansvar for behandlingen af patienter på de lukkede psykiatriske afdelinger.

Sind vil have svar på, om der andre steder i landet også har været uventede dødsfald på de lukkede afdelinger blandt patienter, der har fået en kombination af antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de har fået metadon.

Hallo, nu har der været tre dødsfald

En cocktail af medicin »Vi er nødt til at brede det her ud til hele Danmark. Derfor vil vi rette henvendelse til psykiatriledelserne og sige: Hallo, nu har der været tre dødsfald. Der må være andre patienter, der har fået den cocktail af medicin, og det må man tage handling på rundt om i landet. Vi må vide, om flere er døde, og forhindre, at flere dør«, siger Knud Kristensen, landsformand i Sind.

Inden for samme døgn i januar måned døde to mandlige patienter uventet på den lukkede psykiatriske afdeling ved Bisbebjerg i København. Knap en måned senere døde en kvindelig patient på den lukkede psykiatriske afdeling i Hillerød.

Alle tre fik både antipsykotisk og beroligende medicin, selv om Sundhedsstyrelsen af sikkerhedsgrunde ikke anbefaler denne kombination. Samtidig havde de tre patienter alle taget metadon, der virker stærkt sløvende.

Region undersøger sine patienter
Region Hovedstaden ser efter eget udsagn »med stor alvor« på sagen og har blandt andet sat gang i en undersøgelse af alle patienter, der inden for det seneste år har fået denne kombination af tre former for stærk medicin. Formålet er at afdække, om flere patienter er blevet dårlige af medicinen eller i værste fald er afgået ved døden.

Samtidig bliver vejledningen for overvågningen ændret, så patienter skal have en fast vagt, der holder øje med dem hele tiden, hvis de får både antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de tager metadon.

Knud Kristensen siger, at det ser ud til, at Region Hovedstaden nu tager hånd om de uventede dødsfald og reagerer på dem. Men han mener, at undersøgelsen og de øvrige initiativer som fast vagt bliver sat i gang en postgang for sent.

Region Hovedstaden burde allerede efter de to mystiske dødsfald 18. og 19. januar havde sat gang i de initiativer, der kommer nu, fordi to dødsfald inden for et døgn i sig selv er så påfaldende, siger Knud Kristensen.

Måske kunne kvindens liv være reddet

Psykiatrien vidste på det tidspunkt, hvilken medicin begge patienter havde fået. Desuden var der bevis for, at en af patienterne havde taget metadon og en begrundet mistanke om, at den anden havde gjort det samme.

»Hvis jeg var pårørende til den kvinde, der nu er død på den lukkede afdeling i Hillerød, så ville jeg tænke, at hvis Region Hovedstaden allerede for en måned siden havde gjort det, de gør nu, så kunne kvinden måske være i live i dag. Regionen burde have udvist mere omhu«, siger Knud Kristensen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce