psykiatri. Region Hovedstadens koncerndirektør Svend Hartling beklager, at tre patienter er døde, mens de var i personalets varetægt på lukkede psykiatriske afdelinger.
Foto: Region Hovedstaden

psykiatri. Region Hovedstadens koncerndirektør Svend Hartling beklager, at tre patienter er døde, mens de var i personalets varetægt på lukkede psykiatriske afdelinger.

Danmark

Region søsætter kulegravning efter tre dødsfald på lukkede afdelinger

Patienter i mulig farlig behandling skal undersøges efter uventede dødsfald.

Danmark

Region Hovedstaden sætter nu gang i en omfattende undersøgelse af samtlige psykiatriske patienter, der det seneste år har fået en kombination af antipsykotisk medicin og beroligende medicin, samtidig med at de har indtaget morfin-præparater som metadon.

Det sker som direkte reaktion på, at der inden for den seneste måned har været tre uventede dødsfald på lukkede psykiatriske afdelinger i hovedstaden. Alle tre patienter fik antipsykotisk og beroligende medicin og havde derudover indtaget metadon.

LÆS OGSÅ

»Vi gennemgår nu alle patientforløbene og ser, hvor mange patienter der får denne type kombination af behandlinger, og hvorvidt nogle af dem har oplevet kritiske episoder under behandlingen - i værste tilfælde om nogle er døde«, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling.

Dødsfald i København og Hillerød
Med et døgns mellemrum 18. og 19. januar i år døde to mandlige patienter på Psykiatrisk Center Københavns lukkede afdeling ved Bispebjerg. Knap en måned senere, 17. februar, døde en kvinde, der var indlagt på Psykiatrisk Center Nordsjællands lukkede afdeling i Hillerød.

Svend Hartling siger, at metadon og en blanding af andet medicin utvivlsomt spiller en rolle for, at disse patienter er døde, »men vi ved ikke præcist, hvad der har været den udløsende årsag«.

Region Hovedstadens Psykiatri har sendt en indskærpelse til samtlige psykiatriske centre i hovedstaden om, at personalet skal være særligt opmærksomme på patienter, der får antipsykotisk og beroligende medicin, samtidig med at de får metadon.

Det gælder både patienter, som har fået ordineret metadon af en læge, og patienter som misbruger stoffet. De to patienter, som døde på Bispebjergs lukkede afdeling, var nemlig ikke kendte misbrugere og havde formentlig taget stoffet, efter at det var smuglet ind på afdelingen.

Patienter skal have fast vagt
»Vi har lavet en ny vejledning om, at hvis der er patienter, der får denne kombination af antipsykotisk og beroligende medicin og metadon, så skal de alle sammen have fast vagt. Vejledningen er lavet inden for de sidste par uger af direktionen«, siger Svend Hartling.

Ligger der også i det en erkendelse af, at man ikke passede godt nok på den patient, som døde ude på Bispebjerg, hvor man på forhånd vidste, at han fik antipsykotisk og beroligende medicin og derudover havde fået påvist metadon i urinen? Han havde jo ikke fast vagt?

»Nej. Det er normalt, at man ser, om der er begået noget forkert. Nej, det er der ikke, men så siger man: Kunne vi have forebygget det på en eller anden måde? Ja, hvis vi havde gjort sådan og sådan. Sådan fungerer en kerneårsagsanalyse, den er godt nok ikke færdig, men psykiatrien har taget initiativ til at sige, at det er en god ide at sætte fast vagt på sådanne patienter«, siger koncerndirektør Svend Hartling.

Han understreger samtidig, at intet tyder på, at personalet har begået fejl i behandlingen af de afdøde patienter.

Udvalg skal arbejde med uventede dødsfald

Fremover skal psykiatriske afdelinger arbejde tæt sammen med sygehusene om patienter, der er indlagt i psykiatrien og får metadon. Patienter, der ikke er vant til at tage metadon, risikerer at få meget alvorlige problemer med vejrtrækningen.

Det var tilfældet for en af de to patienter, der døde på den lukkede afdeling ved Bispebjerg. Manden blev tilset af forskellige læger og gik igennem flere undersøgelser. Han fik det bedre, men døde alligevel tidligt næste morgen.

Endelig samler regionen et udvalg, der skal arbejde med uventede dødsfald, hvor medicin mistænkes for at være årsagen. Det arbejde kommer til at foregå under psykiatriens Lægemiddelkomité.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce