Terrormistænkt: »Jeg sympatiserer med al-Shabbab i det meste«

19-årig terrortiltalt nægter sig skyldig, men indrømmer sympati for al-Shabaab.

Danmark

En 19-årig terrortiltalt har i dag fortalt i retten i Aarhus, at han har sympati for den somaliske oprørsgruppe al-Shabaab, som står opført på flere internationale terrorlister.

»Jeg sympatiserer med al-Shabbab i det meste. Jeg ser dem som frihedskæmper-agtige, fordi de kæmper mod en besættelsesmagt«, fortalte den unge mand fra vidneskranken.

Den 19-årige dansker med somalisk baggrund er tiltalt for at have hjulpet sin fem år ældre storebror med at lade sig oplære som terrorist i en træningslejr styret af netop al-Shabaab i Somalia. Ifølge anklagemyndigheden indsamlede den 19-årige dansksomalier penge i Danmark – mindst 34.000 kroner – og sendte dem til Somalia.

LÆS OGSÅ

Begge brødre nægter sig skyldige i anklagerne, men lillebroderen erkendte gerne, at både han og broderen er glade for al-Shabaab.

»De har indført sharia-lovgivning flere steder i Somalia, og de steder, som de kontrollerer, er det bevist, at der er mere sikkert og roligt, end der hvor regeringsstyrkerne kontrollerer«, fortalte han og tilføjede:

»Men jeg tager stadig afstand fra nogle af deres handlinger«, hvorefter han understregede, at han ikke bifalder de operationer, som rammer uskyldige civile.

Netop derfor støtter han heller ikke det internationale terrornetværk al-Qaeda, fortalte han.

Det er første gang, at den 19-årige mand lader sig afhøre, siden han og broderen blev varetægtsfængslet i maj sidste år.

Første sag om terrortræning

Lillebroderen er klædt i en sort sweatshirt og svarer roligt og velformuleret på anklagerens spørgsmål. Han taler flydende dansk og forklarer også enkelte arabiske udtryk på engelsk, som han også behersker, fordi familien har boet seks år i Storbritannien.

Det er den første gang, at nogen er tiltalt for at have modtaget terrortræning. Tidligere er folk blevet dømt for at planlægge, finansiere eller opfordre til terror.

Afhøringen af lillebroderen fortsætter efter frokost. Derefter er det planen at storebroderen skal afhøres, men han har på forhånd tilkendegivet, at han kun vil lade sig afhøre af sin egen forsvarer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce