Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Lukket. Med et døgns mellemrum i januar døde to patienter uventet på den lukkede psykiatriske afdeling i Bispebjerg, København. En måned senere døde endnu en patient, denne gang på den lukkede afdeling i Hillerød. (arkivfoto)
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Lukket. Med et døgns mellemrum i januar døde to patienter uventet på den lukkede psykiatriske afdeling i Bispebjerg, København. En måned senere døde endnu en patient, denne gang på den lukkede afdeling i Hillerød. (arkivfoto)

Danmark

Politisk vrede efter dødsfald på den lukkede: »Det er det vildeste hemmelighedskræmmeri«

Christiansborg kræver svar på spørgsmål om dødsfald på lukket psykiatrisk afdeling.

Danmark

Der bliver lagt politisk pres på topembedsmænd i Region Hovedstaden i sagen om uventede dødsfald på lukkede psykiatriske afdelinger.

Det sker, efter at regionen har afvist at svare på otte konkrete spørgsmål fra et folkevalgt medlem af Regionsrådet om, hvad der skete i døgnet op til, at en patient uventet døde i januar måned på Psykiatrisk Center Københavns lukkede afdeling ved Bispebjerg.

»Det er det vildeste hemmelighedskræmmeri, jeg har oplevet i mine 20 år i politik«, siger Finn Rudaizky, der er medlem af Regionsrådet for Dansk Folkeparti.

LÆS OGSÅ

Patienten var indlagt med en psykose og fik en kombination af antipsykotisk og beroligende medicin, som Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler. Samtidig havde han taget metadon.

Manden fik dagen inden dødsfaldet svært ved at trække vejret og blev tilset af læger. Han fik det bedre, men om natten fik han det dårligt igen, kastede op to gange og fik kramper.

Så neurologen patienten?
Alligevel blev manden ikke overflyttet til Bispebjerg Hospital, der ligger lige ved siden af den lukkede afdeling og har ekspertisen til at behandle en mand med kramper, opkast og vejrtrækningsproblemer. Patienten døde om morgenen på sin stue på den lukkede afdeling.

En ekspert i vejrtrækning har vurderet, at manden formentlig havde overlevet, hvis han var blevet overflyttet.

De otte spørgsmål er stillet af SF's medlem af Regonsrådet og formanden for regionens Psykiatriudvalg, Arly Eskildsen. De handler om, hvad der skete den nat inden dødsfaldet.

Region Hovedstaden har oplyst, at personalet kontaktede en neurolog, der havde nattevagten på Bispebjerg Hospital. Spørgsmålene fra Arly Eskildsen borer i, hvorfor patienten ikke blev overflyttet.

Blandt anden vil han vide, om neurologen kom over og så patienten eller udelukkende hørte om hans tilstand i telefonen.

Men regionen afviser at svare på et eneste af de otte spørgsmål, da svarene vil indeholde »personhenførbare oplysninger«.

Regionen er selv i gang med undersøgelser af dødsfaldene og har taget en række initiativer for, at der ikke dør flere patienter uventet på de lukkede afdelinger. Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling sagde i sidste uge til politiken.dk, at »der er ikke konstateret fejl i behandlingen«.

»Jeg håber, at han har ret«
»Vi er meget utrygge ved, at Region Hovedstaden nu skal undersøge sig selv og bliver yderligere utryg ved at høre fra regionens koncerndirektør Svend Hartling, at han - før undersøgelsen er gået i gang - allerede har konkluderet, at en hel gruppe medarbejdere kan friholdes. Jeg håber, at han har ret, men hvor har han den viden fra? Og hvorfor må vi folkevalgte ikke få dokumentation for påstanden?«, siger Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti.

Tre patienter er inden for en måned døde uventet på lukkede psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden. Med et døgns mellemrum i januar døde to mandlige patienter på afdelingen i Bispebjerg, mens en kvinde i februar døde på afdelingen i Hillerød.

De tre patienter var alle i 40'erne og fik en kombination af antipsykotisk og beroligende medicin, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke anbefales af landets øverste sundhedsfaglige myndighed, Sundhedsstyrelsen.

Desuden havde de tre patienter alle taget det stærkt sløvende og morfinlignende præparat, metadon. En kombination af metadon og medicin har ifølge Region Hovedstaden »utvivlsomt« spillet en rolle i dødsfaldene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Region Hovedstadens håndtering af sagen lugter allerede af, at der er forhold, som ikke må komme frem i offentligheden. Jeg håber derfor, at Regionsrådet vil tilslutte sig Dansk Folkepartis forslag om, at der iværksættes en helt uvildig og ekstern undersøgelse af de tre dødsfald«, siger Finn Rudaizky.

Samme spørgsmål stilles i Folketinget
Også blandt landspolitikerne på Christiansborg vækker det forargelse, at regionen holder oplysningerne hemmelige.

»Jeg vil til bunds i denne sag«, siger Özlem Cekic, der er psykiatriordfører i Folketinget for SF.

Hun er også medlem af Folketingets paragraf 71-tilsyn, der blandt andet skal holde øje med, hvordan patienter på lukkede psykiatriske afdelinger bliver behandlet.

»Når de nægter at svare om forløbet op til, at en patient pludselig dør i psykiatrien, med den begrundelse at svarene ikke kan offentliggøres, må jeg stille de samme spørgsmål via paragraf 71-tilsynet i Folketinget, som har tavshedspligt. Et menneske er død. Hvorfor ved vi ikke. Det er altså ikke noget, man som ansvarlig politiker hverken skal acceptere eller ignorere«, siger Özlem Cekic.

Regionen har ikke flere kommentarer

Özlem Cekic undrer sig over, at regionen i den konkrete sag ikke vil svare på, om patienten blev tilset af en neurolog om natten, inden han døde.

»Det er afgørende, at oplysningerne kommer frem, og hvis det viser sig, at der er begået fejl, er det vigtigt at forstå hele forløbet for at undgå de fejl fremover. Det har både patienter, pårørende og ledelsen krav på«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom ekspert i persondataloven Charlotte Bagger Tranberg fra Aalborg Universitet vurderer Özlem Cekic, at regionen ikke kan afvise at svare på, hvem der tog beslutningen om at lade patienten blive på den lukkede afdeling i stedet for at overflytte ham til det almindelige sygehus.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører og formand for paragraf 71-tilsynet, Liselotte Blixt, tilslutter sig kritikken. Hun mener, at en regionspolitiker »selvfølgelig« skal have svar på de spørgsmål, han stiller. Eventuelt i fortrolighed.

Region Hovedstaden har afvist at kommentere yderligere.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce