Muslimske studerende er trætte af diskussionerne om tørklæder og religion. De mener, at der er vigtigere problemer at forholde sig til i Danmark. Foto: Jonas Pryner Andersen.

Muslimske studerende er trætte af diskussionerne om tørklæder og religion. De mener, at der er vigtigere problemer at forholde sig til i Danmark. Foto: Jonas Pryner Andersen.

Danmark

Tørklædet er vigtigere end job

Næsten ingen muslimske kvindelige studerende vil smide tørklædet til fordel for et job, viser rundspørge.

Danmark

Et tørklædeforbud på offentlige arbejdspladser vil ikke få mange muslimske kvinder til at lade tørklædet blive hjemme.

Kvinderne vil nemlig hellere vælge jobbet fra end fjerne hovedbeklædningen. Det viser en rundspørge Politiken har foretaget blandt 315 muslimske studerende og færdiguddannede fra landets videregående uddannelsesinstitutioner.

Blandt de adspurgte bærer 140 kvinder tørklæde. Og af dem svarer 98 procent, at det er usandsynligt eller helt usandsynligt, at de vil acceptere en arbejdsgivers ønske om at smide tørklædet.

Højtuddannede er bevidste om rettigheder Tallene kommer ikke bag på forsker i kultur og sprogmødestudier, Lise Paulsen Galal, fra Roskilde Universitetscenter. De muslimske kvinder, hun møder i forbindelse med forskningen, har den samme holdning.

»De højtuddannede kvinder er endnu mere bevidste om deres rettigheder. For dem handler det ikke kun om islam, men i højere grad om, at når man lever i et land som Danmark, så har de ret til at stille krav om religionsfrihed, der indebærer retten til at bære tørklæde. Derfor stiller de sig fast på det krav«, siger hun til Politiken.

Ifølge kulturforskeren er der stor sandsynlighed for, at flere muslimske kvinder vælger at bære tørklædet, hvis politikerne udvider tørklædeforbuddet.

»Da en britisk minister på et tidspunkt sagde, at han ikke ville mødes med kvinder, der gik med den sorte burka-lignende klædedragt niqab, valgte flere muslimske kvinder i England at gå med den efterfølgende. Det viser, at forbud øger polariseringen. Kvinderne vil opfatte det som et angreb på deres værdier, og de vil derfor kæmpe for retten til at have andre værdier end majoritetsbefolkningen«, siger hun.

Flytter istedet til udlandet

Det er forkvinde for Foreningen for Etnisk Ligestilling, Halima El Abbasi, enig i.

»Muslimske kvinder har i forvejen svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Og de unge kvinder, som bærer tørklæde, og som tager en lang uddannelse, er ofte velreflekterede. Hvis de ikke kan få lov at bruge deres uddannelse på grund af tørklædeforbud, kan jeg godt frygte, at de vil danne en modpol eller blive radikaliserede. For når de ikke kan få lov at være en del af fællesskabet, så vil nogen af dem søge til udlandet, andre vil blive hjemmegående eller blive tiltrukket af ekstremistiske grupper«, siger hun.

I rundspørgen svarer mere end 60 procent af de kvinder, der går med tørklæde, at de overvejer at flytte til udlandet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce