Træning. Heller motion end marihuana. Men et tre-årigt forsøg kan være en begyndelse til en ændret hashpolitik, mener overborgmester Frank Jensen.
Foto: FRANDSEN FINN

Træning. Heller motion end marihuana. Men et tre-årigt forsøg kan være en begyndelse til en ændret hashpolitik, mener overborgmester Frank Jensen.

Danmark

Frank Jensen: Forsøg med hash er nødvendigt

Københavns overborgmester er parat til at søsætte treårigt forsøg med fri og legal hash

Danmark

Danmarks hovedstad kan på være på vej mod hollandske tilstande.

Københavns Borgerrepræsentation skal i morgen debattere et forslag om at iværksætte en tre-årig forsøgsordning om lovliggørelse af hash.

Lovlig adgang til hash kendes især fra de særlige hashcaféer i Holland, hvor modellen har ført til både mindre misbrug og mindre kriminalitet.

Et andet perspektiv

Den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen støtter ideen, også selv om han ved, at Justitsministeriet absolut ikke ønsker »at fremme forslaget«, som han udtrykker det.

Jensen har selv siddet i Justitsministeriets stol og kender derfor alle argumenterne imod initiativer i retning af at legalisere hash.

»Mit perspektiv på emnet er et andet, nu når jeg har ansvar i lokalpolitikken«, siger Frank Jensen til politiken.dk.

»Nu har jeg fået en mere konkret indsigt. Hashmarkedet i København er kommet ud af kontrol og er en kilde til bandekriminalitet. Brugerne kan skaffe sig meget stærk hash, som giver psykoser hos nogle. Samtidig kan vi konstatere, at forbudspolitiken ikke virker efter hensigten«, siger Frank Jensen.

»Så det duer ikke, at vi som strudsen stikker hovedet i ørkensandet og lader som ingenting. Det er nødvendigt at tænke nyt«, tilføjer han.

LÆS ARTIKELFrank J. vil have landsdækkende hashforsøg

Men Justitsministeriet giver ikke lov til det forsøg, der foreslås?

»Næppe, men så må debatten om forslaget bruges af alle til at komme videre. Vi sender et opråb til regering og Folketing om, at der er behov for nytænkning på området«, siger overborgmesteren.

Socialforvaltningen i Københavns Kommune, der har forberedt forslaget, mener, at en treårig forsøgsordning med et legalt reguleret hashmarked kan have en række positive virkninger.

Tættere på brugerne

I forvaltningens indstilling fremhæves bl.a., at behandlingssystemet vil kunne få en bedre og tidligere kontakt med brugere og misbrugere. Dette kan mindske overgangen fra brug af hash til farligere og mere afhængighedsskabende stoffer.

Men ikke bare Justitsministeriet, men også Sundhedsministeriet er lodret mod enhver bevægelsen i retning af legalisering af det københavnske hashmarked.

Heller ikke den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg giver forslaget mange chancer.

LÆS ARTIKELS-ordfører afviser legalisering af hash

En ekspert på området, psykiatrisk overlæge Merete Nordentoft og leder af et behandlingsprojekt for unge sindslidende hashmisbrugere, er imod forslaget.

»Det kan ikke undgå at gøre hashen mere tilfængelig. I dag skal en bruger dog købe det i skjul«, har hun sagt.

Diskussionen om at legalisere adgangen til hash har været lang og besværlig. Håbet er at kunne få en slags kontrol med et marked, der anslås at være på ikke under en milliard kroner årligt.

LÆS ARTIKELModel klar for for hash i København

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce