Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

København erkender årelangt svigt af handicappede

København flytter tre svært handicappede fra bosted efter at have kendt til kritisable forhold i flere år.

Danmark

Socialforvaltningen i København flytter tre borgere med svære fysiske og psykiske handicap fra det private bosted Møllen i Kalundborg.

Københavns Kommune erkender, at man siden 2007 har vidst, at beboerne levede under kritisable forhold, uden at man rettede op på forholdene.

For langsomme Blandt de kritiske forhold på bostedet er manglende indberetninger for magtanvendelser, videoovervågning af beboerne og aflåste døre, hvilket er brud på serviceloven.

»Vi henstiller rigtig mange gange til bostedet om at få bragt orden i de her ting. Vi vil have, at magtanvendelser skal indberettes, og vi vil ikke have, at der er videoovervågning af beboerne«, siger Vibeke Ries, myndighedschef i Københavns Socialforvaltning.

»Men vi er simpelthen for langsomme til at få fulgt op på det og få reageret. Vi går for meget i dialog. Det er en beklagelig fejl«, siger Vibeke Ries.

Også kontrakten mellem Københavns Kommune og bostedet var problematisk. Blandt andet er der ikke stillet krav om indberetninger af magtanvendelser.

Hverken de fysiske rammer eller pædagogikken er i orden eller tidssvarende, erkender kommunen, som derfor i december 2012 beslutter at opsige samarbejdet med bostedet.

Men Vibeke Ries mener ikke, at det har haft nogle konsekvenser for beboerne, som har levet under de kritisable forhold på institutionen.

»Vi har kun fået en klage, og de pårørende har været tilfredse«, siger hun.

Bostedet Møllen er ikke godkendt som bosted af Kalundborg Kommune, og i Københavns Kommune blev man opmærksom på forholdene på stedet, da man satte gang i en proces for at godkende bostedet.

Eksterne tilsyn

Konsekvensen af sagen er, at man i Københavns Kommune vil samarbejde med et eksternt tilsyn og styrke kompetencerne hos de ansatte, som skal føre tilsyn med bostederne, lyder det fra Vibeke Ries.

Leder af bostedet Møllen, hvor Københavns Kommune har fjernet tre borgere med fysiske og psykiske handicap på grund af årelangt svigt, vil ikke kommentere kommunens oplysninger.

»Vi sender en samlet pressemeddelelse ud sammen med Københavns Kommune, og den er vi ved at lave i øjeblikket. Indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer«, siger leder af bostedet Claus Christensen til Ritzau.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce