Fortvivlede. Mashos forældre fortryder fire år efter adoptionen bittert, at de gav deres børn bort. Her forsøger de uden held at få DanAdopts hjælp til  at se de manglende rapporter om deres børn. Foto: Fridthjof Film

Fortvivlede. Mashos forældre fortryder fire år efter adoptionen bittert, at de gav deres børn bort. Her forsøger de uden held at få DanAdopts hjælp til at se de manglende rapporter om deres børn. Foto: Fridthjof Film

Danmark

Hækkerup standser omstridte adoptioner fra Etiopien

DanAdopt må ikke længere adoptere børn fra det afrikanske land.

Danmark

Socialministeriet sætter en stopper for adoptionsselskabet DanAdopts adoptioner af børn fra Etiopien.

Det sker efter at der i pressen de seneste måneder er sat kritisk fokus på adoptionerne fra det afrikanske land.

»Jeg har desværre ikke længere den nødvendige tillid til DanAdopts formidling af adoptioner fra Etiopien, når Ankestyrelsen vurderer, at der er tvivl om, hvorvidt adoptionerne altid foregår etisk og juridisk forsvarligt«, siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

»Derfor har jeg truffet beslutning om at stoppe DanAdopts formidling af børn fra Etiopien«, siger hun.

Børn manglede mad og medicin Allerede i slutningen af februar forbød socialminister Karen Hækkerup (S) DanAdopt at adoptere yderligere børn fra børnehjemmet Enat Alem eftter at det var dokumenteret, at børnene på børnehjemmet manglede blandt andet mad og medicin.

Men nu er der altså grundlag for helt at forbyde organisationen at adoptere børn fra Etiopien. Karen Hækkerup har truffet beslutningen efter en indstilling fra Ankestyrelsen.

Styrelsen har undersøgt to konkrete adoptionsforløb og konkluderer, at »der er betydelig tvivl om, hvorvidt DanAdopts formidling af adoptioner foregår på et etisk og juridisk forsvarligt grundlag«.

Desuden mener Ankestyrelsen, at DanAdopt ikke har orienteret myndighederne tilstrækkeligt om alle væsentlige forhold om formidlingen af adoptioner fra Etiopien, fremgår det af meddelelsen fra Socialministeriet.

Kvinder blev lovet støtte

Fire etiopiske kvinder har på et møde med den danske ambassade fortalt, hvordan de af DanAdopt blandt andet var blevet lovet hjælp og økonomisk støtte til deres andre børn som kompensation for at bortadoptere en lille dreng eller pige.

Kvinderne har stik imod løfterne fra DanAdopt heller ikke fået nogen informationer om, hvordan det efterfølgende gik med de børn, de havde bortadopteret til Danmark via DanAdopt.

LÆS OGSÅ

Karen Hækkerup beklager, at det er kommet så vidt, at hun nu må trække stikket på adoptionerne fra Etiopien, også fordi der er mange børn, der venter på at få et forældrepar i Danmark.

»Men det er en nødvendig beslutning. For ingen, hverken børn, deres biologiske forældre eller adoptivforældrene kan leve med, at der er tvivl om, hvordan barnet er blevet formidlet til dem«, siger Hækkerup.

Beslutningen vedrører indtil videre kun Dan Adopts adoptioner fra Etiopien, men DanAdopt er blevet bedt om at forklare, hvordan de arbejder med adoptioner i alle andre lande.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden