Vredens dag. Fire kvinder med Amys mor, Genet Kedir, i spidsen (t.v.) har alle bortadopteret deres børn til Danmark gennem DanAdopt og er her på vej ind på den danske ambassade for at klage.
Foto: Rasmus Sønderriis.

Vredens dag. Fire kvinder med Amys mor, Genet Kedir, i spidsen (t.v.) har alle bortadopteret deres børn til Danmark gennem DanAdopt og er her på vej ind på den danske ambassade for at klage.

Danmark

Fire mødre fulde af fortrydelse fik bremset adoptioner fra Etiopien

Fire kvinders besøg på ambassaden i Addis Abeba var dråben, der i går fik socialminister Karen Hækkerup til at stoppe DanAdopt i Etiopien.

Danmark

Den ene var blevet lovet en øjenoperation, de andre blev lovet økonomisk hjælp og løbende kontakt med deres børn i det fjerne Danmark.

Ingen af løfterne blev holdt, og alle fortryder de i dag, at de gav deres børn bort.

Det gælder også moren til 13-årige Amy fra Næstved, Genet Kedir, som var en blandt fire etiopiske kvinder, der i onsdags opsøgte den danske ambassade i Addis Abeba.

»Vi vil gerne med vores eksempel advare andre kvinder mod at bortadoptere. Det var sindssygt af os at gøre det, og vi ville aldrig gøre det igen. Regeringerne burde heller ikke lade sig involvere i det; det gør mere skade end gavn«, siger hun.

Den sidste dråbe i bægeret
Kvinderne kom for at fortælle deres opfattelse af, hvordan et børnehjem, der arbejdede tæt sammen med danske DanAdopt, narrede dem og løj for dem.

Deres beretninger fik i går socialminister Karen Hækkerup (S) til at indføre øjeblikkeligt stop for DanAdopts formidling af børn fra Etiopien.

LÆS MERE »Det har været endnu en dråbe i bægeret, som gør, at det nu flyder over – nu er der rejst begrundet tvivl om, at vi kan stå inde for den etik, der er ved adoptioner i Etiopien«, siger Karen Hækkerup. De fire kvinder havde alle bortadopteret deres børn gennem det samme børnehjem ved navn Enat Alem, som Karen Hækkerup 27. februar forbød DanAdopt at modtage flere børn fra. Indtil da havde børnehjemmet leveret i alt 118 børn til danske adoptivforældre. Lovede operation for kræft De etiopiske myndigheder havde flere gange grebet ind og lukket lokale afdelinger af børnehjemmet, men det fik de danske tilsynsmyndigheder ikke noget at vide om af DanAdopt.

»De har ikke levet op til reglerne. For eksempel ved at de ikke af sig selv har oplyst, når der har været situationer i Etiopien, som har gjort, at man ikke kan være tryg«, siger Karen Hækkerup.De fire kvinder, som kommer fra den samme by Asela i det etiopiske højland, fortæller alle den samme historie om løfter og løgne fra børnehjemmet Enat Alem.

»Vi er blevet løjet for i lang tid«, siger Senait, som sendte sin nu 11-årige søn til Danmark for fire år siden, da hendes mand døde, mens hun selv led af kræft i æggestokkene.

»Børnehjemmets direktør lovede mig en operation for min sygdom, ja, selv for mit syn. Vores børn ville bevare fast kontakt til os, men i dag ved mange af os ikke engang, om de er i live. Min dreng sendte dog budskabet: Jeg elsker dig, mor. For han husker mig fint«, siger hun.

»Giv mig mit barn tilbage!«
Kvinderne siger samstemmende, at de ikke vidste, at adoption kapper alle bånd til de biologiske familier. »Jeg ville hellere have spist sten end at være gået med til det«, siger Alem Tsehai, som bortadopterede sin nu fireårige datter for to år siden.

På ambassaden lyttede man til deres historier, mens myndighederne i Danmark kunne følge med via et videolink. Alligevel kom de skuffede ud derfra uden konkrete løfter.

»Hvad vil jeg gerne opnå? Ingenting. Jo, jeg vil gerne kysse mit barn, dagen før jeg dør«, siger Senait.Mersha har et budskab til den danske socialminister: »Giv mig mit barn tilbage!«, siger hun, men tilføjer derefter: »Jeg tror ikke, min sag har nogen løsning. Det må jeg erkende«.

Undersøgelsen af DanAdopt stiller en lang række yderligere krav. DanAdopt skal også redegøre for sin formidling fra samtlige øvrige samarbejdslande, og så skal organisationen sikre, at de fire kvinder modtager samtlige de originale opfølgningsrapporter om deres bortadopterede børn.

Stoppet for DanAdopts formidling er øjeblikkeligt og rammer 72 familier, som står på venteliste til Etiopien. Etiopien har siden 2008 været langt det største afgiverland af børn til DanAdopt, og ventelisten er også p.t. den længste.
DanAdopt afviser uetisk ageren

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Specialkonsulent Mette Garnæs siger, at DanAdopt arbejder på at kontakte alle familierne hurtigst muligt. Det gælder også familier, der allerede har adopteret børn fra Etiopien. Hun forsikrer, at DanAdopt tager kritikken alvorligt og vil arbejde på at få lov til at genoptage formidlingen hurtigst muligt.

LÆS OGSÅ »Vi må blandt andet se på vores organisation i Etiopien, og hvordan vi kan sikre, at vi får tingene at vide«, siger hun. Mette Garnæs understreger, at DanAdopt fortsat ikke mener, at de har ageret uetisk. »Hverken vores organisation i Etiopien eller i Danmark er jo med ude i den proces, hvor forældre beslutter sig for at bortadoptere børn. Det foregår, længe før vi kommer ind i billedet«, siger hun. »Men det er klart, at vores fokus skal skærpes på at sikre, at vores samarbejdspartnere arbejder forsvarligt«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce