0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken.dk's særlige danmarkskort runder 2.400 cykeltyverier

Indberetninger fra politiken.dk-læsere tegner et billede af cykeltyvenes hærgen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken.dk's læsere har bidraget til et danmarkskort over cykeltyverierne.

Omkring 2.400 cykeltyverier er tastet ind med beskrivelser af de jernheste, der er fraranet deres ejere.

Lidt over 35 procent af de stjålne cykler er af den klassiske model, skarpt forfulgt af de moderne såkaldte citybikes, som udgør 31 procent af de cykler, læserne har mistet.

Tallene afslører også, at cykler, der er mindre end to år gamle, især er tyvetækkelige. Knap 45 procent af de stjålne cykler er ganske nye. Hver fjerde er købet inden for seks måneder før tyveriet, fremgår det.

SE KORT

Politiken.dk's læsere afslører samtidig, at tyvene slår til trods alskens sikkerhedsforanstaltninger og forsigtighed.

»Efterladt et døgn på grund af dårligt vejr. Bevidst sat midt på pladsen, da jeg tænkte, at en lys, åben plads må være utiltrækkende for tyveknægte. Det var det ikke«, skriver en læser, hvis hvide Viva-cykel forsvandt i november.

SKRIV

»Den stod låst på gaden lige ved min hoveddør. Det var den ene gang, hvor jeg ikke fik den stillet i gården«, noterer en anden, der mistede sin solide, sorte Pilen-cykel.

Stortyve hærger i baggårde
Andre beretter, at deres cykler forsvandt under 'støvsugningsaktioner', hvor tyvene tømmer en hel baggård eller en fyldt cykelparkering for attraktive cykler.

»Låst med godkendt lås. Stjålet sammen med en lang række andre cykler fra låst baggård«, skriver den nu tidligere ejere af en sort citybike.

En anden efterlod sin grønne, klassiske cykel ved Hovedbanegården i et par timer og opdagede, at den var væk, da vedkommende kom tilbage.

»Det samme var sket for flere andre, som jeg faldt i snak med fordi vi alle gik rundt og ledte«, skriver politiken.dk-læseren.

Sådan er fordelingen af de cykeltyper, læserne har fået stjålet.

Tyverierne kan foregå hurtigt og diskret i bymiljøerne, afslører en af læserne, hvis cykel forsvandt, da vedkommende kortvarigt var på indkøb.

»Låst med almindelig lås og kæde til cykelstativ. Fem minutter i Magasin og så var den væk«, skriver læseren, der mistede en blå Avenue-citybike.

LÆS ARTIKEL